Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σε εξέλιξη η μεγάλη ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση - Τα σενάρια και η περιοχές δράσης


Μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου αυτή την στιγμή διεξάγεται μεγάλη άσκηση μεταξύ ελληνικών μαχητικών αεροσκάφών F-16C/D Block 52+, γαλλικών Rafale F.1/F.2 και αεροσκαφών κρούσης Super Etendard που επιχειρούν από το πυρηνικό αεροπλανοφόρο R91 CHARLES DE GAULLE, το οποίο σήμερα μπήκε στην περιοχή του νότιου Αιγαίου. Ασκήσεις διεξάγονται και στον δεύτερο στρατηγικό δίαυλο του νότιου Αιγαίου, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, στο Μυρτώο Πέλαγος.

Εδώ το σενάριο προβλέπει και προσβολές στόχων επιφανείας στην περιοχή Καράβια. Υπάρχει πλήθος σεναρίων για επιχειρήσεις αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και υποστήριξης ναυτικών δυνάμεων (TASMO). Το πρωινό σενάριο στην Κάρπαθο προέβλεπε προσβολή του αεροδρομίου της Καρπάθου από "εχθρικά" μαχητικά.

Η απόδοση των ελληνικών πληρωμάτων είναι «εξαιρετική», όπως δήλωσε στο defencenet.gr Έλληνας αξωματικός και υπογραμμίστηκε στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του ότι «Έχουν καταφέρει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργούν σαν μιά γροθιά με το ΑΣΕΠΕ ERIEYE».

Οι σημερινές ασκήσεις δεν γίνονται τυχαία σε αυτή την περιοχή. Ο δίαυλος Καρπάθου-Ρόδου είναι το «μονοπάτι» που οδηγεί στις υψηλής επιχειρησιακής αξίας αεροπορικές βάσεις Σούδας και Καστελλίου, όπως και στην φωλιά των S-300PMU-1. Εξ ου και τα σενάρια που προβλέπουν ακριβώς αυτό, δηλαδή την αναχαίτιση «πακέτων» COMAO Rafale F.1/.2 και Super Etendard. Μην ξεχνάμε ότι εκεί είχαμε και το τραγικό περιστατικό, πρακτικά δολοφονία, με τον Κώστα Ηλιάκη τον Μάϊο του 2006.



Στην πρώτη φάση των ασκήσεων που ολοκληρώνεται αύριο θα συμμετέχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α. δηλαδή F-16, Mirage 2000EGM/-5, F-4E Peace Icarus και Α-7Ε, το AΣΕΠΕ ΕΜΒ-145 ERIEYE, επίγειοι σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης κλπ, ενώ από γαλλικής πλευράς θα συμμετάσχουν όλα τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου (Rafale F.1/.2, και το ΑΣΕΠΕ E-2 Hawkeye).



Για την ελληνική πλευρά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζει συνδυασμένη δύναμη μαχητικών και εναέριου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, αφού σε λίγα χρόνια αυτό το σενάριο θα είναι πραγματικότητα στο Αιγαίο και μάλιστα με την χρήση του προηγμένου B-737 MESA από την τουρκική Αεροπορία το οποίο ενσωματώνει πολύ περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το E-2 ως εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου και διοίκησης. Η δεύτερη φάση των ασκήσεων θα ολοκληρωθεί στις 17-18/03.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.