Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ακυρώνει η Δανία την προμήθεια του F-35 και το αντικαθιστά με F/A-18E/F;


Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας έχει καταλήξει στο ότι το F-35A το οποίο έχει επιλεγεί από την Βασιλική Αεροπορίας της Δανίας δεν ικανοποιεί πλέον της απαιτήσεις της όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων αλλά και το τελικό κόστος του μαχητικού. Αντί αυτού, η Αεροπορία συνιστά την προμήθεια αντίστοιχου αριθμού F-18E/F Super Hornet!

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν ρεπορτάζ στον δανικό Τύπο και συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό DR αλλά και η εφημερίδα Information, όπου αναφέρεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θεωρούν το F-18E/F ως την ασφαλέστερη επιλογή.



Ο εκπρόσωπος Άμυνας του κόμματος των Φιλελευθέρων Karsten Nonbo επιβεβαίωσε στον σταθμό ότι οι επιφυλάξεις δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικές, αλλά και πολιτικές, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Βασικές αιτίες για την απόφαση αυτή αναφέρονται η διόγκωση του κόστους αφενός, που σύμφωνα με το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εκτοξευθεί κατά 50 με 60% αλλά και οι καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων που φτάνουν μέχρι και το έτος 2017 για την Δανία!

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αντικατάσταση των υπέργηρων F-16A/B που έχει στην δύναμή της η Βασιλική Αεροπορία θα πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον για 7-8 επιπλέον χρόνια, πράγμα που όμως δεδομένης της καταπόνησής τους τα τελευταία 30 χρόνια δημιουργεί τεράστια επιχειρησιακά κενά.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη προμήθεια, καίτοι προσδίδει στην Δανία σημαντικό βιομηχανικό έργο, έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων πολιτικών προστριβών στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως τυχόν απόφαση για την μη προμήθεια του F-35 δεν θα συνεπάγεται αποκλεισμό της χώρας από την παραγωγή του αεροσκάφους καθώς έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Έτσι, οι εγχώριες βιομηχανίες θα μπορούν παρ'όλα αυτά να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς απονομής συμβολαίων υπεργολαβιών παραγωγής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τις δυο πηγές, το Gripen NG αποκλείεται ως ενδεχόμενο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.