Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Το προσχέδιο του ΕΜΠΑΕ 2011-2015


Πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα «λιτότητας» 8,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 990 εκατ. ευρώ είναι ήδη ανειλλημένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ ετοιμάζεται να «σφραγίσει»η κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο. Το υπό υπό κατάθεση ΕΜΠΑΕ προβλέπει δαπάνες 1,6-1,8 δισ. ευρώ για το έτος 2011, από τα οποία 390 εκατ. ευρώ θα αφορούν τις δαπάνες παρελθόντων ετών. Μέχρι το 2015 οι «καθαρές» δαπάνες για εξοπλισμούς δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 0,8% του ΑΕΠ, αν θεωρήσουμε ότι με εξαίρεση του 2010 που προβλέπεται (επίσημη πρόβλεψη) μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% αλλά στην πραγματικότητα θα έχουμε μείωση τουλάχιστον περί το 1%, τις επόμενες χρονιές θα μπούμε σε ΑΕΠ με θετικό πρόσημο.
Το 2015 προβλέπεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 3.5%.

Το προσχέδιο θα εγκριθεί πρώτα από το ΣΑΜ και μετά θα οδεύσει στο ΚΥΣΕΑ. Είναι το πιο "φτωχό" ΕΜΠΑΕ που συντάχθηκε ποτέ, αλλά είναι γεγονός ότι περιλαμβάνει ελάχιστες καταβολές σε προηγούμενες ανειλημμένες υποχρεώσεις, λόγω του "αυτοαφοπλισμού", δηλαδή της καθολικής, σχεδόν, απουσίας παραγγελίων των ετών 2003-2010.

Πάντως έχει καταγραφεί πίεση απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μείωση των πιστώσεων του ΕΜΠΑΕ για το 2011 κάτω από 1,5 δισ. ευρώ! Στο οικονομικό επιτελείο κανέναν δεν φαίνεται πλέον να απασχόλει σοβαρά η ασφάλεια της χώρας...
Άρα πάμε σε μία πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά την διάρκεια των ετών 2011-2015 της τάξης του 1,2-1,5%. Βάσει αυτού του υπολογισμού η μέση ετήσια διάθεση κονδυλίων για την ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ κατ’έτος, αν βέβαια δεν έχουμε κάποιες «εξαιρετικές» καταστάσεις που να οδηγήσουν σε αύξηση αυτών των δαπανών. Οπωσδήποτε είναι λογικό να δούμε μία προσαύξηση αυτών των δαπανών της τάξης του 15-20% οπότε να πάμε ελαφρά επάνω από τα 10 δισ. ευρώ ποσό ελάχιστο για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών των Επιτελείων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρία βασικά προγράμματα Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (419 ΤΟΜΑ, 6 φρεγάτες και 40 μονάδες για το νέο μαχητικό) θα κοστίσουν ακριβώς 8,3 δισ. ευρώ!

Με το πρόγραμμα του μαχητικού να καλύπτει σχεδόν το μισό ποσό ολόκληρου του ΕΜΠΑΕ, πάνω 4 δισ. ευρώ και να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» του ΕΜΠΑΕ! Αν σε αυτά προσθέσουμε την ήδη εξαγγελθείσα δαπάνη των 550 εκατ. ευρώ για την τροποποίηση της Neptune II και την ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων Type 214, τότε αυτομάτως πλησιάζουμε τα 9 δισ. ευρώ.Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να έχουμε «σπάσιμο» της προμήθειας για το Νέο Μαχητικό σε 20+20 ή 30+10 μαχητικά με την δεύτερη παρτίδα να υπογράφεται στις αρχές του 2016. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι να συνεχιστεί αυτή η νομισματική ανισορροπία με το δολάριο 30% φθήνότερο του ευρώ, οι αμερικανικές εταιρείες δεν αποκλείεται να έχουν εκ των πραγμάτων "το πάνω χέρι". Έτσι ή αλλιώς ανησυχίες του τύπου "στρατηγική εξάρτηση από τις ΗΠΑ" τουλάχιστον την παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται να την απασχολούν.

Για τις φρεγάτες και τα ΤΟΜΑ υπάρχουν συγκεκριμένες διακρατικές δεσμεύσεις, είτε προφορικές (Γαλλία) είτε υπογεγραμμένες (Ρωσία) και δεν προβλέπεται οποιαδήποτε υπαναχώρηση.
Βέβαια εδώ μπορούν να γίνουν κάποιες λογιστικές «ρυθμίσεις», οι οποίες να επιτρέψουν την εκτέλεση όχι μόνο αυτών, αλλά και αριθμού άλλων προγραμμάτων (εκπαιδευτικό μαχητικό, αυτοκινούμενα πυροβόλα, νέο τροχαίο υλικό και στους τρεις Κλάδους, νέα SHORADS κλπ). Κατ’αρχήν να διολισθήσουν οι πληρωμές στο μέλλον, με σταθερές τιμές και λήψη δανειοδότησης με λογικά επιτόκια πολύ λογικότερα από το 5,1% που μας δανείζει αυτή την στιγμή η Ε.Ε.

Σε πολλά προγράμματα μπορεί να εφαρμοστούν προγράμματα leasing, όπως είναι το πρόγραμμα του τροχαίου υλικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 προβλέπονταν χρηματοδοτήσεις 11,390 δισ. ευρώ (8,5 δισ. ήταν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις), αλλά η τελική χρηματοδότηση ήταν περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Έχουμε δηλαδή περίπου 15% χαμηλότερη τελική χρηματοδότηση.Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα 8,5 δισ. του προσχεδίου να φαίνονται λίγα, αλλά για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων είναι πολύ περισσότερα από αυτά του παρελθόντος ΕΜΠΑΕ όπου για την έναρξη προγραμμάτων είχαμε διαθέσιμα λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, ενώ στο παρόν ΕΜΠΑΕ έχουμε "καθαρά" πλέον των ανειλημμένων υποχρεώσεων κάπου 7,5 δισ. ευρώ.
(Αρθρο απο defencenet.gr)

Tμήμα εδήσεων elliniki-stratigiki

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ,ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥΣ Κ.Λ.Π ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(π.χ UVAV κ.α)ΩΣΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ.
ΙΣΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΦΙΚΤΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ Η ΑΛΜΑΤΩΔΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΝΑΝΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ,ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ κ.λ.π)ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥ.(βλεπε κοστος UCAV NEURON 17EKAT.ΕΥΡΩ/ΜΟΝΑΔΑ ΟΤΑΝ ΤΟ F-35 ΦΟΥΛ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 120 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ/ΜΟΝΑΔΑ).
ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ 80%-90% ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ (ΜΑΧΗΤΙΚΑ,ΦΡΕΓΑΤΕΣ,ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ)ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛ ΡΟΥΜ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ.
ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΔΥΣΑΝΑΛΛΟΓΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΓΙΆΥΤΟ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΥΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΩΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΟΠΛΙΤΗΣ - ΠΕΖΙΚΑΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΑΧΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 65 ΤΟΥ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ (ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ)ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ (ΑΝΤΡΑΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ)ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΟΠΛΩΝ ΕΩΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.