Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε περικοπές... τώρα


To πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον, ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ζητεί την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο η κ. Ατκινσον επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Και ως εκ τούτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα λιτότητας θα αλλάξει.



Συγκεκριμένα ανέφερε ως παραδείγματα τον τερματισμό των περιορισμών στη λειτουργία του εμπορίου και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα αυξήσουν το κλίμα ανταγωνιστικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα, αναπόφευκτα θα επηρρεάσουν τον ιδιωτικό.


"Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται", πρόσθεσε.


Επιπλέον, χαρακτήρισε κατάλληλα τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι αγορές ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να το συνειδητοποιήσουν.


Ποτέ δεν έγινε ανάλογη παρέμβαση από το ΔΝΤ


Εν τω μεταξύ, κατά της περικοπής μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασιμάτης. Κάτι τέτοιο επισημαίνει ο κ. Κασιμάτης θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην αγορά, καθώς θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την υποκατανάλωση.


Αναλυτικά ο κ. Κασιμάτης τονίζει στη δήλωσή του: "Κάθε ευρώ που θα λείψει από τον εργαζόμενο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο θα λείψει αναπόφευκτα και από την αγορά. Γι' αυτό εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι και ο 13ος και ο 14ος μισθός θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού και να μην θιγούν σε καμία περίπτωση.


"Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη και βαθιά ύφεση και ιδιαίτερα το λιανεμπόριο που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, διότι θέλω να επισημάνω ότι σε κανένα από τα 31 κράτη που παρενέβη το ΔΝΤ δεν έβαλε ως όρο και προϋπόθεση να περικοπούν μισθοί η επιδόματα και από τον ιδιωτικό τομέα. Στα 40 τελευταία χρόνια - τονίζω και πάλι - πουθενά δεν έγινε τέτοιου είδους παρέμβαση".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.