Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κάλεσμα Χίλαρι στους Κούρδους του Ιράκ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τρίτη τους ηγέτες της ημιαυτόνομης Κουρδικής περιοχής να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα σύνορα και τα πετρελαϊκά αποθέματα με τη Βαγδάτη και να υποστηρίξουν τις ιρακινές εκλογές της 7ης Μαρτίου.


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα θέσει τα ζητήματα αυτά στη συνάντηση που θα έχει με τον Μασούντ Μπαρζανί, τον πρόεδρο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης. Η συνάντηση αυτή θα γίνει με στόχο να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις Κούρδων - Αράβων, που προκαλεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του Ιράκ.

Οι Κούρδοι φοβούνται ότι μία κυβέρνηση στη Βαγδάτη που θα ελέγχεται από τους Άραβες, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ουσιαστική ανεξαρτησία που εξασφάλισαν όταν αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε σε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα καλέσει τον κούρδο ηγέτη Μπαρζανί, στην επικείμενη συνάντησή τους, "να εργαστεί στην κατεύθυνση μίας ειρηνικής λύσης για κάποια από τα διαφιλονικούμενα σύνορα, ιδιαιτέρως γύρω από το Κιρκούκ και να υποστηρίξει τις εκλογές".

Επισημαίνοντας την αμερικανική υποστήριξη στην ασφάλεια των Κούρδων, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε: "αναμένουμε ότι η κουρδική ηγεσία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ, προσπαθώντας να εργαστεί με τη σουνιτική και τη σιιτική ηγεσία για τη βελτίωση στο σύνολο της χώρας".

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Χίλαρι Κλίντον είναι η επίλυση των διαφορών μεταξύ Κούρδων και Αράβων για τα σύνορα της επαρχίας του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται το ένα πέμπτο των κοιτασμάτων πετρελαίου που διαθέτει το Ιράκ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.