Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ουζμπέκος πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο μεταφέρθηκε στην Ελβετία


Ένας Ουζμπέκος κρατούμενος στη φυλακή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας μετήχθη στην Ελβετία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η μεταγωγή έγινε μετά από "συνεκτική εξέταση" θεμάτων ασφαλείας και άλλων παραγόντων, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου.


Η ταυτότητα του κρατουμένου δεν αποκαλύφθηκε μετά από σχετικό αίτημα της Ελβετικής κυβέρνησης, "για να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή του ατόμου αυτού και να διευκολυνθεί η προσαρμογή του στη ζωή στην Ελβετία".

Σήμερα στο Γκουαντάναμο παραμένουν 192 κρατούμενοι. Ομάδα ειδικών έχει εισηγηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον των 110. Οι 35 αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη, ορισμένοι σε δικαστήρια στις ΗΠΑ. Από το 2002, πάνω από 570 κρατούμενοι έχουν σταλεί σε άλλες χώρες, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι, τέθηκαν υπό κράτηση ή φυλακίστηκαν από τις αρχές.

Η προθεσμία που είχε ορίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής -η μεταχείριση των κρατουμένων στην οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή- πέρασε χωρίς να έχει διακοπεί η λειτουργία της.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.