Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μπλερ: Μεγαλύτερη απειλή το Ιράν από το Ιράκ


Το Ιράν συνιστά το 2010 απειλή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιπροσώπευε το Ιράκ το 2003 για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Τεχεράνη μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη.


Κατά την κατάθεσή του ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ο Μπλερ καταδίκασε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών όπλα μαζικής καταστροφής.

"Η γνώμη μου--και μπορεί άλλοι άνθρωποι να μην συμμερίζονται την άποψη αυτή και εναπόκειται στους σημερινούς ηγέτες να σχηματίσουν μια γνώμη--είναι ότι δεν ριψοκινδυνεύουμε με το θέμα αυτό", δήλωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής.

Αναφερόμενος στον φόβο του για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων που αντιπροσώπευε το Ιράκ πριν από το 2003, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε: "Θα έλεγα ότι ο φόβος αυτός είναι ακόμη πιο μεγάλος σήμερα λόγω των ενεργειών του Ιράν".

"Όταν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται σήμερα το Ιράν με τρομοκρατικές οργανώσεις, θα έλεγα ότι από το Ιράν πηγάζει μεγάλο μέρος από την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής στις μέρες μας", προσέθεσε ο Μπλερ, ο οποίος είναι απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Η πιθανότητα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα τρομοκράτες παραμένει "ένας μεγάλος κίνδυνος σήμερα", κατέληξε ο Μπλερ, κρίνοντας ότι από αυτήν την άποψη το Ιράν είναι "ιδιαίτερα επικίνδυνο" λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οντότητες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.