Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ένταση στο Κόσοβο - Μεταφέρουν μονάδες οι Σέρβοι στα βόρεια της Μητρόβιτσα


Aνεβαίνει το θερμόμετρο στα Βαλκάνια, άλλη μια φορά με επίκεντρο το Κόσοβο: Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε "ανοιχτή απειλή πολέμου" την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊραμ Ρετζέπι, ότι "Η αστυνομία θα επέμβει στο βορά για να επιβάλει την τάξη". Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και κάποιες μονάδες έχουν μετακινηθεί στα νότια της χώρας (βόρεια της Μητρόβιτσα). Ο Μπόρις Τάντιτς κατέστησε υπεύθυνες τις διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο "για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει, ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών που εξέφρασε ο Μπαϊράμ Ρετζέπι". Στο Βορρά υπάρχει συμπαγής σερβικός πληθυσμός που αντιστέκεται στην απόσχιση του Κοσόβου

Ο Μ.Τάντιτς, στη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο του, τονίζει ότι "οι πολεμοχαρείς δηλώσεις των κοσοβάρων πολιτικών και οι προβοκάτσιες απειλούν την ήδη εύθραυστη ειρήνη στο Κόσοβο". Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Koha ditore" της Πρίστινα, δήλωσε ότι "επετεύχθη συμφωνία με την ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX να αποσταλούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα - όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία- για να επιβάλλουν την τάξη και τους νόμους του κράτους".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου ανέφερε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα, μέχρι το Λεποσάβιτς, στα σύνορα με τη Σερβία. Ο Μ.Ρετζέπι υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κυριαρχία του κεντρικού κράτους του Κοσόβου σε ολόκληρη την επικράτεια.


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) Υβ ντε Κεμαρμπόν διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μετακίνηση δύναμης της αστυνομίας του Κοσόβου προς το βορρά.

"Η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα είναι ήρεμη και δεν συντρέχει λόγος για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων" αναφέρει στη δήλωση του ο Γάλλος στρατηγός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκάτσια.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο επικρατεί ένταση που εκδηλώθηκε με δύο αιματηρά επεισόδια. Πριν από μία εβδομάδα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν έντεκα από έκρηξη βόμβας σε διαδήλωση Σέρβων, που διαμαρτύρονταν για την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Την περασμένη Δευτέρα πυροβολήθηκε έξω από την οικία του σέρβος βουλευτής της βουλής του Κοσόβου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το επίσημο Βελιγράδι θεωρεί τα επεισόδια αυτά προβοκάτσια της Πρίστινα για να δικαιολογηθεί ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και δεν αποδέχονται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.