Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Θ. Πάγκαλος: Όχι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ναι στις ανεμογεννήτριες (αρκεί να φυσάει βέβαια)


Αρνήθηκε την προοπτική δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας,ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δίνοντας όπως είπε έμφαση στην εκμετάλλευση των πλούσιων ανανεώσιμων πηγών που διαθέτει η Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, Ο Θ. Πάγκαλος Τόνισε ακόμα, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς οι γειτονικές μας χώρες όπως Τουρκία, Βουλγαρία δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό.

Τη δήλωση αυτή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης την έκανε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει σοβαρά αποθέματα ενέργειας που δεν τα έχει εκμεταλλευτεί και πρόσθεσε ότι ίσως η σοβαρότερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση της σπατάλης που γίνεται ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Επαγρυπνούμε και υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινότητα που αντιδρά στην διάδοση της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα καθώς δίπλα μας η αγορά εξυπηρετείται από αυτήν.

«Σε αυτή τη συγκυρία, που έχουμε ένα Γάλλο πρόεδρο ο οποίος δείχνει διάθεση να μας βοηθήσει, αισθάνεται όμως δέσμιος των επιλογών της κ. Μέρκελ, μήπως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με μία χώρα που έχει ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αντιδραστήρες, και να λειτουργήσει το πράγμα αντισταθμιστικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

Είναι απορίας άξιο πάντως σε τι μπορεί να συνίσταται η επαγρύπνηση αυτή που τόνισε ο Θ. Πάγκαλος καθώς τόσο Τουρκία όσο και Βουλγαρία είναι ήδη εμπλεκόμενες σε πυρηνικά προγράμματα για την παραγωγή ενέργειας και τι ουσιαστικά αποτελέσματα θα είχε; Όσο για τις περίφημες πια και πλούσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας αυτές ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανεμογεννητριών έχουν τεράστιο κόστος στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε ότι αφορά την αλλοίωσή του, έστω και οπτικά. Σήμερα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της δεκαετίας του 50 του 60 ή και 70. Οι μέθοδοι έχουν βελτιωθεί, οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για καθαρή ενέργεια. Άλλωστε όταν όλη η γειτονιά μας θα έχει γεμίσει πυρηνικά εργοστάσια τι ρόλο μπορεί να παίζει η σθεναρή ελληνική αντίδραση στην χρήση της συγκεκριμένης ενέργειας πόσο μάλλον η «επαγρύπνηση»;

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.