Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο» ζητεί ο Ταλάτ


Έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι - μουν.


Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, παραγνωρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά την ανταρσία τους το 1963 με βάση το σχέδιο διχοτόμησης, που είχε καταρτισθεί στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την Κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβιώσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με ειρηνευτική επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν, όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαϊου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παραμένουν σοβαρές διαφωνίες» είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών ήταν παραγωγικοί. Εξέφρασε δε, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για συνέχισή τους, λέγοντας ότι «ο χρόνος εργάζεται κατά της λύσης».

παντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ο Μπαν Κι - μουν ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταλάτ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την τεράστια δέσμευση για την επίτευξη λύσης σ' αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με στόχο την επανένωση του νησιού, ώστε να υπάρξει ευημερία και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξε τώρα μεγαλύτερη από ποτέ σημαντική πρόοδος και ότι μαζί με τον κ. Χριστόφια μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα. Είπε, επίσης, ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για όλο τον κόσμο και ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον ειδικό σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα και να βοηθήσουν στη διαδικασία.

«Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας», είπε ο Μπαν Κι - μουν.

Θύελλα διαμαρτυριών από όλα τα κόμματα, προκάλεσε η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι - μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι - μουν.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γ. Γραμματέα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.