Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ενισχύεται η λογοκρισία στην Κίνα


Στην ενίσχυση της καταστολής κατά των δημοσιογράφων, με βιαιότητες, λογοκρισία ή παράνομη κράτηση, προχώρησε η Κίνα κατά τη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.


Όπως αναφέρεται στην έκθεση "τα απαγορευμένα θέματα ξεκινούν από τα γεγονότα που έχουν σχέση με κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος και φθάνουν μέχρι την ηθοποιό που πόζαρε γυμνόστηθη σε μία παραλία της Καραϊβικής".

Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης και ενίσχυσαν τα μέσα λογοκρισίας για τον έλεγχο της μετάδοσης ειδήσεων μέσω του Ιντερνετ.

Οι ενδείξεις άμβλυνσης του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης που εμφανίσθηκαν μέσα στη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 εξαφανίσθηκαν, αναφέρεται στην έκθεση της Ομοσπονδίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ.

"Οι αρχές επεδίωξαν να επανακτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της μετάδοσης πληροφοριών επικεντρώνοντας στην αυξανόμενη ισχύ του Ιντερνετ", επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Στην έκθεση αναφέρεται η λίστα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν τους δημοσιογράφους, όπως η απαγόρευση μετάβασης στην επαρχία Σιτσουάν κατά τη διάρκεια του σεισμού του 2008 ή η υποχρέωση της χρήσης αποκλειστικά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στην υπόθεση του σκανδάλου του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος.

Σημειώνοντας τη μείωση των βιαιοτήτων κατά των ξένων δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αναφέρει ότι "ωστόσο, οι ξένοι δημοσιογράφοι συνάντησαν πολλά εμπόδια το 2009, αντιμετωπίζοντας πράξεις βίας, καταστροφή του εξοπλισμού και του υλικού τους, απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και υφιστάμενοι παρακολούθησης και επιπλήξεων ".

Οι απαγορεύσεις κατευθύνονται επίσης κατά των τοπικών πηγών των δημοσιογράφων, των βοηθών και των οδηγών τους, ενώ οι κινέζοι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι σε αυτολογοκρισία για να μην υποστούν αφαίρεση της διαπίστευσής τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.