Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Διαρροές και σενάρια για διευθετήσεις στο Αιγαίο


Σε κατεύθυνση απεμπόλησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ευρύτερα, κινούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Τις εξελίξεις επιταχύνουν η επιδίωξη της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία να βγάλουν κέρδη από τη συνεκμετάλλευση του φυσικού ενεργειακού πλούτου που κρύβει το Αιγαίο και βέβαια η κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν και οι συζητήσεις που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Παπανδρέου, ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι τα Ελληνοτουρκικά οδηγούνται σε πορεία διευθετήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και διαρροές στον Τύπο.

Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους και μ' αυτόν το στόχο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση - πακέτο».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται στο κομβικό ζήτημα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι η αυξομείωση της επέκτασής τους. Δηλαδή, χωρικά ύδατα «δαντέλα», που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, που δεν ενοχλούν τα τουρκικά συμφέροντα, θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα.

Καθόλου τυχαία, ο Ρ. Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε τα πράγματα, δίνοντας το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, αναφέροντας ότι τα ελληνικά μαχητικά πετάνε πάνω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την τουρκική κυριαρχία (!) 2 ν.μ. από το Αγαθονήσι.

Την ίδια ώρα, η τουρκική επιχειρηματολογία περί των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αιγαίου» έχει απόλυτα υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ. Οπως υπενθυμίζει χτεσινό ρεπορτάζ στον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), «στις 14 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συμφώνησαν κατ' αρχήν σε όλα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία από τον Αύγουστο του 2006 θεωρεί σε επίσημα έγγραφά της ότι η Ελλάδα δεν έχει κατ' ουσίαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου.

Το ΝΑΤΟ στις 26 Αυγούστου 2006 εξέδωσε δύο βασικές διαταγές, με τις οποίες απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά του υποστρατηγείου της Λάρισας να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων του Ανατ. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά».

Στη βάση αυτών των ΝΑΤΟικών «προβλέψεων» τα 21 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι απλώς αποστρατικοποιημένα, αλλά και αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας, αφού το ΝΑΤΟ (και η Τουρκία) αμφισβητούν το δικαίωμα των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών να υπερίπτανται ελληνικού εδάφους.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.