Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στη διαφθορά


Στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -χαμηλότερα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς». Η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,5 βαθμούς έναντι 3,8 το 2009, χρονιά στην οποία βρισκόταν στην 71η θέση της κατάταξης

Την καλύτερη επίδοση με 9,3 εμφανίζουν η Δανία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κίνα, την Κολομβία, το Λεσότο, το Περού και τη Σερβία.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, «Διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη κλπ), ωστόσο, εξήγησε ότι η «προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών.»

Παράλληλα, τόνισε ότι επιλογές όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων/ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα.

«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στο δείκτη θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτών».

Επιδείνωση εντοπίζεται, εκτός από την Ελλάδα, σε Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μαδαγασκάρη, Νίγηρα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009 παρουσίασαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκοντα ασταθείς κυβερνήσεις, σε χώρες με παρελθόν συγκρούσεων. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.
«Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο… Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και νόμων», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.