Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τριάντα πόντοι για την απόκτηση άδειας παραμονής


Τη νέα άδεια παραμονής «με πόντους» για τους αλλοδαπούς που ζουν στη Ιταλία παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει τους επόμενους μήνες, μετά από διάταγμα που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.


Ο κάθε μετανάστης θα λαμβάνει αρχικά την προσωρινή άδεια παραμονής και στη συνέχεια θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια προκειμένου να καλύψει τις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις, όπως είναι η αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, η διαφάνεια και η νομιμότητα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση σπιτιών. Η εκπλήρωση της κάθε υποχρέωσης, θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους.

Για να μπορεί να ανανεώσει την άδειά του ο κάθε μετανάστης θα πρέπει, συνολικά, να καταφέρει να "κερδίσει" τριάντα πόντους, σε διάστημα δύο ετών. Σε περίπτωση που έχουν παρουσιασθεί κάποια προβλήματα (γραφειοκρατικής φύσεως) θα μπορεί να δίδεται παράταση αποκλειστικά ενός έτους. Αν μετά την εκπνοή του χρονικού αυτού διαστήματος, ο αλλοδαπός δεν έχει συμμορφωθεί με το νέο νόμο, και με τις σχετικές υποχρεώσεις, θα αποφασίζεται αυτόματα η απέλασή του.

Σε ό,τι αφορά τη γνώση της ιταλικής γλώσσας και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών, θα προβλέπονται ειδικές, κρατικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτό, θα δείξουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να αφομοιωθεί στην κοινωνίας μας. Αν οι υποδείξεις γίνουν πράξη, σημαίνει ότι ο ξένος θέλει να αφομοιωθεί. Αν δεν το κάνει, μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας θα οργανωθούν από το δημόσιο και δεν θα είναι επί πληρωμή.

Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίβια Τούρκο, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, εκτιμά ότι «πρόκειται για μια παγίδα που θα παρεμποδίσει την αφομοίωση και θα ευνοήσει την λαθρομετανάστευση».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.