Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

"Ναι" στη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ


Στην απόφαση να αντιμετωπίσουν άμεσα έλλειμμα 640 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας και να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του οργανισμού, προχώρησαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.


Οι υπουργοί Άμυνας που συνεδρίασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη "αποφάσισαν να καταβάλουν κονδύλια για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού των επενδύσεων το 2010, ύψους σχεδόν 640 εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε η κα. Ρομέρο.

Οι 28 συμμετέχοντες "έδωσαν εντολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουνίου στις Βρυξέλλες", πρόσθεσε η ίδια.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν την "ανάγκη μιας μεταρρύθμισης στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ", η οποία εντούτοις έχει ήδη αρχίσει με μια μείωση πέρυσι της μόνιμης στρατιωτικής δύναμής του από 17.000 σε 13.000 μέλη.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εκτός από το Αφγανιστάν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και συγκεκριμένα η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων - ενώ εξετάζει την ανάληψη διοικητικού ρόλου στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανώς σε συνεργασία με άλλη σύμμαχη χώρα και θέματα που αφορούν στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για το 2012.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνόδου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Βετζντί Γκιονούλ, με τον οποίο συζήτησαν για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Επίσης συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που βρίσκονται υπό εξέλιξη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.