Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ερντογάν περιορίζει την παρέμβαση του στρατού


Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να περιορίσει τη δυνατότητα του στρατού να ελέγχει και να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις της Τουρκίας, καταργώντας το Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη (EMASYA), το οποίο υπεγράφη μετά τη σοβαρή συνταγματική κρίση του 1997, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Το επίμαχο Πρωτόκολλο επιτρέπει στο στράτευμα να προβαίνει εσωτερικά σε συγκέντρωση πληροφοριών και να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών αρχών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναμένεται να καταργήσει το Πρωτόκολλο πριν από την επέτειο του λεγόμενου Μεταμοντέρνου Πραξικοπήματος του Φεβρουάριο του 1997, όταν ο στρατός απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουάτ Κιλίτς, το πρωτόκολλο EMASYA επιφέρει "περιορισμούς ακόμα πιο αυστηρούς από εκείνους που επιφέρει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η Τουρκία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν είναι ένα κράτος δικαστών και στρατιωτικών. Αν είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το δίκαιο και οι πράξεις μας θα πρέπει να συνάδουν με αυτό".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.