Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

"Παράνομες" οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν


Οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν συνιστούν "προφανή παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των εθνών και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ" και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε από το Μόναχο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί.


"Φυσικά, η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο", πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη πώληση στην Ταϊβάν 114 πυραύλων Πάτριοτ, 60 ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικά, σε μία συμφωνία αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, η Κίνα επανέλαβε "τη σταθερή και ξεκάθαρη" αντίθεσή της στην επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ήδη το Πεκίνο έχει κάνει σαφή στην Ουάσινγκτον την αντίθεσή του σχετικά με την προβλεπόμενη προσεχή επίσκεψη στις ΗΠΑ του εξόριστου πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοξού, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή.

"Κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα το Νοέμβριο στην Κίνα, οι κινεζικές αρχές αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό", μετέδωσε επίσης το πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ζητάμε από τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τη μεγάλη ευαισθησία θεμάτων που σχετίζονται με το Θιβέτ, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη θέση και τις ανησυχίες της Κίνας και να μην επιτρέψουν την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα και φυσικά να μην οργανώσουν καμία συνάντησή του με την ηγεσία των ΗΠΑ ώστε να μην αμαυρωθούν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ", κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Δαλάι Λάμα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψή του αυτό το μήνα στις ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.