Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ανησυχία Αθήνας για τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας - Frontex


Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διασφάλισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων (Frontex) και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά, πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας, το οποίο, σύμφωνα με την βουλευτή, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως -τόνισε ο κ. Βούγιας- το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Η κυβέρνηση μας κράτησε στο σκοτάδι για το τι συζητείται μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας για το Αιγαίο» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη αναπτύσσοντας την ερώτησή της. «Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα έχει κατοχυρώσει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον Ευρωστρατό, απ’ όπου απουσιάζει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με αυτό το κείμενο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Γιατί τότε, η FRONTEX δεν φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης».

«Οι ανησυχίες σας υπάρχουν και στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγινε προληπτικά η εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Για την δική μας στάση, σας παραπέμπω στο πνεύμα των επιστολών Χρυσοχοΐδη στον ομόλογό του στη Τουρκία, που λέει πως αν στη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμφωνία» απάντησε στη βουλευτή του ΚΚΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η Ελλάδα, με τη θέση που δηλώνει, επιθυμεί να συμμετέχει η Τουρκία στο σκέλος της Frontex χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί - και όταν οριστικοποιηθεί, θα τεθεί υπόψη της Βουλής» διευκρίνισε ο κ. Βούγιας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.