Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ταξίδι στα κατεχόμενα σχεδιάζουν Ισραηλινοί ακτιβιστές!



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post γκρούπ Ισραηλινών ακτιβιστών χρηματοδοτούμενο απο "ανώνυμο ευκατάστατο συμπατριώτη τους" , σκοπεύει να πραγματοποιήσει ταξίδι στα Κατεχόμενα για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία των δυνάμεων εισβολής και την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου απο την Τουρκία.

Στην "ανθρωπιστική ρελάνς" έναντι των λεονταρισμών του Ερντογάν θα συμμετέχουν ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud,καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Η F-243 Yildirim στον Σαρωνικό!




Δυο τουρκικές φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, η F-244 Barbaros της ομώνυμης κλάσης και η F-243 Yildirim κλάσης Yavuz, προχώρησαν σε διπλή πρόκληση τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο: Το πρωί σήμερα η F-243 Yildirim μετά από μακρά πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε στον Σαρωνικό, πέρασε ανενόχλητη, μεταξύ Κέας και Σουνίου και με βόρεια κατεύθυνση διέπλευσε τις ακτές της Αττικής, άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και τελικά βγήκε στο κεντρικό Αιγαίο περνώντας μεταξύ Άνδρου και Καφηρέα!

Η τουρκική φρεγάτα παρακολουθείτο καθ’όλη την διάρκεια της πορείας της από την φρεγάτα F-451 ΛΗΜΝΟΣ. Η Yildirim μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, βόρεια της Ρόδου, στις Κυκλάδες και μεταξύ Κέας-Σουνίου.

Κινήθηκε νότια της Σαντορίνης πριν λάβει πορεία βορειοδυτική! Την ίδια στιγμή η φρεγάτα F-244 Barbaros η οποία επίσης βγήκε από το Ακσάζ, όπως και η Yildirim περίπου την ίδια ώρα, πήρε τελείως διαφορετική πορεία και κατευθύνθηκε αρχικά δυτικά και μετά βόρεια, παρακολουθούμενη από την ελληνική ΤΠΚ Super Vita P-69 KΡYΣΤΑΛΛΙΔΗΣ.

H Barbaros αυτή την στιγμή βρίσκεται δυτικά της Λέσβου αφού πέρασε δυτικά της Χίου και όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και κατευθύνεται και αυτή προς τα Δαρδανέλλια, όπως και η Yildirim. Πρόκειται για κλασική επιχείρηση "Πένσα" με τα δύο σκάφη να ξεκινούν από το ίδιο σημείο να "ανοίγουν" και να να συκλίνουν μετά στο ίδιο σημείο.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει μπορείτε να διαβάσετε ένα "προφητικό" σενάριο της Πολεμικής Αεροπορίας για την καταβύθιση της F-244 Barbaros σε αποστολή TΑSMO, με βλήματα ΑΜ-39 Exocet, ακριβώς στην ίδια περιοχή που κινήθηκε σήμερα και χθες, δηλαδή δυτικά της Χίου.

Πρόκειται για την πρώτη μείζονα επιθετική κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν. Περισσότερες πληφορίες σε λίγο.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Kινεζικά αεροσκάφη αγοράζει η Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα εκταμιεύει 82 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τη δεύτερη παρτίδα από κινεζικά αεροσκάφη.Η Βενεζουέλα θα διαθέσει 82 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τη δεύτερη παρτίδα από κινεζικά εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη Κ-8, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Τσάβες έχει παραγγείλει 18 Κ-8 από την Κίνα, και τον περασμένο Μάρτιο παρέλαβε τα πρώτα έξι αεροσκάφη.

«Εγκρίναμε 82 εκατ. δολάρια για τη δεύτερη παρτίδα των κινεζικών Κ-8. Τα αεροσκάφη προορίζονται για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε ο Τσάβες στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του.

Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν τον Τσάβες για τις σχέσεις του με την Κούβα και το Ιράν, έχουν επιβάλει από το 2006 εμπάργκο στις αγορές όπλων στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες, που δηλώνει ότι επιθυμεί να αγοράσει συνολικά 40 κινεζικά Κ-8, αναγκάστηκε να στραφεί στην Κίνα, έπειτα από την αποτυχία του να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη από βραζιλιάνικη εταιρεία, κυρίως διότι περιλάμβαναν αμερικανικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Η Βενεζουέλα σχεδιάζει να αγοράσει σύστημα κινεζικών ραντάρ και να ξοδέψει 4 δισ. δολάρια σε ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, συστοιχίες πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη, για να αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-16, για τα οποία παρουσιάζεται έλλειψη ανταλλακτικών λόγω του εμπάργκο.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Αναθέωρηση ΕΜΠΑΕ: Aναβάθμιση και αύξηση διαθεσιμότητας αντί νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων



H εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων είναι πλέον ο πρωταρχικός στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο. Η δυσμενής οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας αναπόφευκτα οδηγεί σε αναβολή αποφάσεων ή οριστική ματαίωση συμφωνιών που σχετίζονται με τη προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων (Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, Φρεγάτες, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης). Το νέο αναθεωρημένο ΕΜΠΑΕ ύψους €8,5 δισ. αναμένεται να περιλαμβάνει εξοπλιστικά προγράμματα που θα αφορούν κυρίως:

1. τη βελτίωση της εφοδιαστικής υποστήριξης (προμήθεια ανταλλακτικών, πυρομαχικών) για την αξιοποίηση-αύξηση της διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού. Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης είναι το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aποκαλύψεις που επισημαίνει το κίνδυνο ακινησίας των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 λόγω έλλειψης λιπαντικών, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη προμήθεια των πυρομαχικών τους.

2. Υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Ενδεικτικά, ανά Κλάδο, επιτακτική κρίνεται:
Α. Η αναβάθμιση των παλαιοτέρων 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache του 1ου ΤΕΑΣ στο επίπεδο των 12 ΑΗ-64D που παρελήφθησαν πρόσφατα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κηρυχθούν σύντομα επιχειρησιακά.
Β. Ο Εκσυγχρονισμος Μέσης Ζωής των 4 φρεγάτων ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ με μερική αναβάθμιση της δύναμης πυρός των πλοίων (αντικατάσταση Phalanx με RAM, αναβάθμιση του πυροβόλου Μk45 σε Μοd4) καθώς το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανατροπή της ναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο.
Γ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, συγκεκριμένα των 20 Μirage 2000EGM/ΒGM στο επίπεδο -5Μk2 και των F-16C/D Block 30/50 σε επίπεδο των Βlock52+/Advanced (η Πολεμική Αεροπορία έχει στο οπλοστάσιό της το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους σε 4 εκδόσεις με 2 διαφορετικούς τύπους κινητήρα, με ό,τι αυτο συνεπάγεται για την υποστήριξη και την εκπαίδευση).

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη ταχύτατη παραλαβή των νέων υποβρυχίων Τύπου 214/1800, την ολοκλήρωση της παραλαβής των νέων μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 και την επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το νέο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άπτεται του ακανθώδους ζητήματος της Έρευνας & Διασωσης στο Αιγαίο αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Επιτυχίες για το Pantsir-S1 σε Αλγερία και Λιβύη



Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκε από τη Ρωσία, η Αλγερία και η Λιβύη είναι έτοιμες να εμπλουτίσουν το επίγειο αντιαεροπορικό πυραυλικό οπλοστάσιό τους με το Pantsir-S1.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι ανάγκες της Αλγερίας ανέρχονται σε 40 συστήματα. Το κόστος για αυτά εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki