Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η απόφαση των Έξι και το λάθος της Τουρκίας όσον αφορά στο Καστελόριζο



Του Ν. Λυγερού

Η απόφαση του 1914 των Έξι Μεγάλων Δυνάμεων έχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Εκτός των νησιών που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές, όλα τα Οθωμανικά νησιά μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα, εκτός από την ρητή εξαίρεση της Ίμβρου, της Τενέδου και του Καστελόριζου.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες για την Τουρκία, αφού η ίδια θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι σε ισχύ και την χρησιμοποιεί σε επίσημα νατοϊκά έγγραφα, στα οποία έχουμε πρόσβαση. Ενώ, μόνο και μόνο ότι κάνει χρήση της έννοιας των γκρίζων ζωνών, η Τουρκία αμφισβητεί την απόφαση των Έξι Μεγάλων Δυνάμεων.
Η μόνη τροποποίηση που δέχτηκε αυτή η απόφαση, η οποία εντάχθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, αφορά στην άρση της εξαίρεσης για το Καστελόριζο με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.



Η επίπτωση αυτού του πλαισίου είναι ότι μας προσφέρει ένα δυναμικό πεδίο για να απορρίψουμε τις μη ορθολογικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Καστελόριζο, όταν η Τουρκία επισημαίνει ότι το άρθρο 14 της Συνθήκης Παρισίων αφορά μόνο το Καστελόριζο και όχι το σύνολο των νησιών που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, αυτό σημαίνει ότι όλα τα νησιά που ανήκουν σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν ήδη στην Ελλάδα μέσω της απόφασης των Έξι.

Επιπλέον, μέσω του άρθρου 16 της Συνθήκης της Λωζάννης η Τουρκία παραιτείται «παντός τίτλου» και δικαιώματος έξω από τα σύνορα των τριών ναυτικών μιλίων στην περιοχή του Αιγαίου. Και με το άρθρο 15 «παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμόμενων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελορίζου».

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να γίνει οποιαδήποτε αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, διότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Τα λιοντάρια και τα βόδια....



του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Sayeret Matkal σημαίνει Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου.
Πρόκειται για τους επίλεκτους των επιλέκτων των Ισραηλινών Αλεξιπτωτιστών. Ιδρύθηκε από τον Αβραάμ Αρνάν το 1957 με αποστολές την αναγνώριση πίσω από τις γραμμές του εχθρού, την απελευθέρωση ομήρων και γενικά ειδικές επιθετικές επιχειρήσεις που συχνά αφήνουν άφωνη την παγκόσμια κοινότητα με την τόλμη και την επιτυχία τους. Σημειωτέον ότι αποτελείται, όπως σχεδόν όλη η Τσαχάλ (ο Ισραηλινός Στρατός) αποκλειστικά από εφέδρους.


Ήταν λοιπόν τρία αδέρφια, ο Γιόναταν (Γιόνι), ο Μπέντζαμιν (Μπίμπι) και ο Ίντο, όλοι με σπουδές στα καλύτερα αμερικάνικα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, ΜΙΤ κλπ), από τα οποία γύριζαν για να πολεμήσουν. Ο πατέρας τους ήταν καθηγητής Ιστορίας στο Κορνέλ.

Ο Γιόνι ξεκίνησε να σπουδάζει Ιστορία και Φιλοσοφία στο Χάρβαρντ αλλά γύρισε στο Ισραήλ, συνέχισε τις σπουδές του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και υπηρέτησε στην Sayeret Matkal. Έγινε Διοικητής της Μονάδας. Ο Αντισυνταγματάρχης Γιόναταν Νετανυάχου σκοτώθηκε στην επιχείρηση «Αστραπιαίο Χτύπημα» στο Έντεμπε της Ουγκάντα και είναι από τους μεγαλύτερους ήρωες του Ισραήλ.

Ο Ίντο, ο μικρότερος, είναι ακτινολόγος και θεατρικός συγγραφέας, υπηρέτησε κι αυτός στην ίδια μονάδα και είδε πολεμική δράση.

Ο άλλος αδερφός, ο Μπίμπι, όπως τον φωνάζουν, σπούδασε κι αυτός στην Αμερική. Το 1967 και κατατάχθηκε στους Αλεξιπτωτιστές. Διακρίθηκε στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, υπηρέτησε στην Sayeret Matkal υπό τις διαταγές του Εχούντ Μπάρακ και αμέσως μετά, όντας ήδη Λοχαγός, ανέλαβε Διοικητής της μονάδας.

Στις 9 Μαΐου 1972, δεκαέξι άνδρες της Μονάδας εισέβαλαν αστραπιαία στο αεροσκάφος της πτήσης SABENA 572, που τέσσερις παλαιστίνιοι αεροπειρατές, δυο άνδρες και δυο γυναίκες, είχαν οδηγήσει από την Βιέννη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίδ. Σκότωσαν τους δυο άνδρες αεροπειρατές και συνέλαβαν τις δυο γυναίκες απελευθερώνοντας τους 90 επιβάτες και το πλήρωμα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο μελλοντικοί Πρωθυπουργοί του Ισραήλ, ο Εχούντ Μπάρακ και ο Μπέντζαμιν Νετανυάχου, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε από φίλια πυρά. Εκλέγεται εδώ και πολλά χρόνια βουλευτής, ήταν Πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, διιετέλεσε κατ’ επανάληψη Υπουργός και τώρα είναι για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός.



Οι Ισραηλινοί λοιπόν, αδέρφια, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πολιτική τους, διαλέγουν την ηγεσία τους από τα λιοντάρια τους κι όχι από τα ευνουχισμένα βόδια τους.

Εκεί ο Στρατός, που είναι ο ίδιος ο Λαός, βασίζεται αποκλειστικά σε εφέδρους. Μεγάλη θητεία και συνεχείς μετεκπαιδεύσεις στην ίδια μονάδα ώσπου ν’ ασπρίσουν τα γένια σου κι ότι άλλο ασπρίζει στον άντρα. Από 18 ως σαράντα φεύγα οι άντρες και σ’ ένα βαθμό κι οι γυναίκες κάποιες βδομάδεςς το χρόνο ζουν μαζί, κάνουν βολές, πορείες, ενημερώνονται στα νέα όπλα, εξοικειώνονται μαζί τους, τα ‘χουν στο σπίτι τους. Το πνεύμα μονάδος που φτιάχνουν είναι μπετόν αρμέ. Στα άρματα μάχης το πλήρωμα μπορούν να το αποτελούν ένας μηχανικός, ένας αγρότης, ένας δικηγόρος κι ένας υδραυλικός που γνωρίζονται 10-15 χρόνια, γνωρίζουν κάθε βίδα και βέβαια στις περίφημες μακρινές βολές τους «σκίζουν».

Σε αυτή τη χώρα με την σχεδόν ανύπαρκτη ενδοχώρα, αυτοί οι πολίτες – οπλίτες με πολεμικούς ηγήτορες εφέδρους και πολιτική ηγεσία αποτελούμενη από την αφρόκρεμα των διακεκριμένων βετεράνων πολεμιστών, σχεδόν όλοι όμως και με λαμπρές σπουδές, κέρδισαν όλους τους πολέμους: 1948, 1956, 1973, 1982, απελευθέρωναν ομήρους στην Αφρική, βομβάρδιζαν πυρηνικούς αντιδραστήρες, που τους απειλούσαν στο Ιράκ, καταλάμβαναν το μισό Λίβανο και παράλληλα έκαναν την έρημο κήπο.

Μόνο όπου χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα, όπως στον Λίβανο με την Χεζμπολλάχ, η οποία κατέκτησε επίπεδα εκπαίδευσης πρωτόγνωρα για Άραβες μαχητές και με πληθυσμό φανατικά υπέρ της, η Τσαχάλ γνώρισε ήττα. Όπως η πειθαρχία και το ηθικό κλονίστηκαν και από την υπέρμετρη χρήση βίας σε βάρος αμάχων. Πριν από λίγο καιρό μια σειρά στελεχών και απλών στρατιωτών της Sayeret Matkal έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με την οποία αρνούνταν την υπηρεσία στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και μιλούσαν για δίκαια των Παλαιστινίων. Η πρωτοβουλία αυτών των επίλεκτων των επιλέκτων, σύμβολα της ισραηλινής στρατιωτικής ισχύος συγκλόνισε το Ισραήλ. Απομακρύνθηκαν από την Μονάδα και ο Νετανυάχου, όπως και άλλοι βετεράνοι της, καταδίκασαν την πρωτοβουλία τους, κανείς όμως δεν παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο.

Αφήστε στην άκρη τις συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις, τις αντισημιτικές τρίχες και κάντε απλώς τις συγκρίσεις με τα μουνουχισμένα ανδράποδα που μας κυβερνούν, που κατά κανόνα ήσαν ταβλαδόροι των Επιτελείων, φύλαγαν την Δεξαμενή και την Πατριάρχου Ιωακείμ.

Σε μια σοβαρή χώρα, μια χώρα με αξίες, αξιοκρατία, ευνομία, όπου η έμπρακτη αγάπη για την Πατρίδα θα ήταν αυτονόητη αρετή κι οι λουφαντζήδες απόβλητοι, θα ήταν αδιανόητο ανεπάγγελτοι κι αστράτευτοι να διεκδικούν δημόσιες θέσεις.

Εδώ, στην χώρα της ήσσονος προσπαθείας, των εκατοντάδων χιλιάδων «Ηρώων του Πολυτεχνείου» και της χοντροκώλας κρατικοδίαιτης διανόησης, ο Λαλάκης γιος του Λάκη Λαμόγιου, που στην θητεία του ήταν, όπως μου είπε κάποιος ειρωνικά, «κατάσκοπος στο Λονδίνο», διεκδικεί την ψήφο σου, μοστράρει στις σελίδες λάϊφ στάϊλ και θεωρεί κορόϊδο αυτόν που φύλαξε, για λογαριασμό του, σκοπιά στην προκάλυψη κι εντελώς ηλίθιο αυτόν που σκοτώθηκε σε άλμα ή σε άσκηση με αληθινά πυρά.

Ο Ευάγγελος Μαντζουράτος, αρχέτυπο Λοκαντζή, το 1974 τραυματίστηκε τρεις (3) φορές, και τις τρεις το ‘σκασε από το Νοσοκομείο, παρά τις εντολές των γιατρών και γύρισε στη μάχη και στους άντρες του. Την τρίτη φορά μια ριπή πολυβόλου τον άφησε αιμόφυρτο σε μια ταράτσα. Την γλύτωσε και διοικούσε το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών το 1991, με υποδιοικητή ένα άλλο «θηρίο» της Κύπρου, τον Ηλία Γλεντζέ.
Τους ξέρετε οι περισσότεροι; Δεν νομίζω. Τους ξέρει το Μεγάλο Βιβλίο της Ιστορίας αλλά σε μια σοβαρή χώρα αυτοί, όπως κι άλλοι, π.χ. ο Σταυριανάκος, ο Καλμπουρτζής, ο Μπικάκης, ο Τάσος Μάρκου, ο Κατούντας, θα ήσαν τουλάχιστον προβεβλημένα πρότυπα, αντί για τις ξέκωλες συμβούλους των Υπουργών, τις χαζογκόμενες που γίνονται βουλευτίνες και τους ηλίθιους γόνους που έκαναν βουλευτές οι ακόμη πιο ηλίθιοι πατεράδες τους.

Όμως ας πούμε και κάτι άλλο επί του θέματος. Σοβαρότερο. Η ισραηλινοτουρκική συμμαχία πέθανε. Έχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο πολιτικό άνοιγμα που είχαμε τα τελευταία 40 χρόνια. Το αρμενικό και το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ, συνεργαζόμενα πλέον στενά, κάνουν κλύσμα στους Τούρκους με γαρμπίλι οδοποιΐας. Ο Ομπάμα τους απειλεί με άρνηση πώλησης αεροσκαφών, η συνεργασία της ΜΙΤ με τις Ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι κοινό μυστικό και άναβει το φως του συναγερμού στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίδ.

Τα πλέον σκληρά άρθρα για τα εγκλήματα των Τούρκων σε βάρος του Ελληνισμού, την ανομία τους στην Κύπρο και αλλού τα βρίσκω πια στις πιο σοβαρές αμερικανοεβραϊκές ιστοσελίδες.


Η Τουρκία θέλει να επιστρέψει ηγεμονικά στις παλιές της οθωμανικές επαρχίες, παίζει το χαρτί του Ισλάμ κι η σύγκρουση της με το Ισραήλ είναι πλέον μετωπική.

Έχουμε την δυνατότητα, στην βάση των ολοφάνερων πια κοινών συμφερόντων να έχουμε σύμμαχο ενάντια στον Ισλαμοφασισμό την ισχυρότερη πολιτική και οικονομική μηχανή κι έναν από τους καλύτερους και τολμηρότερους στρατούς στον κόσμο.

Φωνάξτε όσο θέλετε κάποιοι. Η φωνή της Ιστορίας λέει καθαρά: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Ήδη προγραμματίσθηκε η πρώτη κοινή άσκηση των Αλεξιπτωτιστών μας. Οι καλύτεροι μας με τους καλύτερους του κόσμου. Μόνο κέρδος θα ‘χουμε.

Όταν δε φύγουν και τα βόδια κι έχουμε κι εμείς λιοντάρια στην ηγεσία, τότε θα μπορούν να γίνουν πολλά


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Συμφωνία κατασκευής Ρωσικού πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία


Η ρωσική εταιρία πυρηνικής ενέργειας "Rosatom" κέρδισε στην Αρμενία ένα συμβόλαιο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού. Η αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συμβόλαιο επιθυμούσε να εξασφαλίσει και η Ουάσιγκτον, χωρίς όμως επιτυχία.

Η συμφωνία κλείστηκε στο πλαίσιο της ανανέωσης μέχρι το 2045 της παραμονής των ρωσικών δυνάμεων στην χώρα του Καυκάσου. Το νέο σύμφωνο μεταξύ της Μόσχας και του Ερεβάν αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Μπακού, ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί αλλαγές στο εδαφικό καθεστώς της περιοχής του Καυκάσου. Παράλληλα όμως, η Μόσχα θα προμηθεύσει το Μπακού με αντιεροπορικά συστήματα S-300, ώστε να μην διαταραχθεί το στρατιωτικό ισοζύγιο στην περιοχή.

Μετά την πολεμική αναμέτρηση με την Γεωργία τον Αύγουστο το 2008 και με τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με το Κίεβο, το Ερεβάν και το Μπακού, η Ρωσία αποκατέστησε το κύρος της στην περιοχή και αποτελεί την κύρια δύναμη σταθερότητας, στην περιοχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.

Στην αεροπορική βάση έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των άλλων, 18 μαχητικά τύπου MiG-29 της 426ης Αεροπορικής Ομάδας, όπως και μια σειρά διάφορων αντιεροπορικών πυροβολαρχειών του συστήματος S-300, δύο συντάγματα συνολικά. Η βάση υπόκειται στην ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερκαυκασία, και η Αρμενία παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες κοινής ωφελείας δωρεάν.

Στο αρμενικό Gyumri βρίσκεται η 102η ρωσική Στρατιωτική Βάση με 5000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο πλαίσιο του αντιαεροπορικού συστήματος των Ηνωμένων Ανεξαρτήτων Κρατών της Κοινοπολιτείας (ΚΑΚ).


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αιματηρή σύρραξη μεταξύ Αρμένιων-Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ


Συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων κοντά στο Καραμπάχ.
Πέντε στρατιώτες νεκροί (σύμφωνα με επίσημη πηγή του Μπακού).

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε σήμερα την Αρμενία ότι εξαπέλυσε επίθεση σε θέσεις του κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο του Γερεβάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αρμένιους και δύο Αζέρους στρατιώτες.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι Αρμένιοι στρατιώτες διέσχισαν τη διαχωριστική γραμμή και επιχείρησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις των Αζέρων.

«Οι αρμενικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε θέσεις Αζέρων κοντά στο χωριό Τσαϊλί, στην περιοχή Τερτέρ στις 31 Αυγούστου», ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Οι Αζέροι στρατιώτες απέκρουσαν την επίθεση. Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες και δύο άνδρες των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζαν σκοτώθηκαν», προστίθεται.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων είναι συχνές στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινό έδαφος με κατεξοχήν αρμενικό πληθυσμό, το οποίο βρίσκεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν αλλά τελεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μετά την ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 35.000 ανθρώπους. Η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.



Το Αζερμπαϊτζάν που κατηγορεί την Αρμενία ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανακαταλάβει με τη χρήση στρατιωτικής βίας τον έλεγχο της περιοχής.

Μια εκεχειρία υπογράφηκε το 1994 αλλά Μπακού και Γερεβάν δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το καθεστώς της περιοχής. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο παραμένει αιτία έντασης στο νότιο Καύκασο, μια στρατηγική περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας;


Μια συνάντηση στο Πεκίνο, την Δευτέρα, που είχε κρατηθεί μυστική και αποκαλύφθηκε ύστερα από περίεργες αλυσιδωτές συμπτώσεις, τροφοδοτεί εκ νέου τη σεναριολογία στα τραπεζικά dealing room για «διακριτικές» διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας, με αντικείμενο την είσοδο κινεζικών κεφαλαίων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές από το 2012.

Ο Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Τομάσο Παντόα Σιόπα, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, βρέθηκε στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ασιατικής υπερδύναμης.

Η συνάντηση δεν θα είχε αποκαλυφθεί, πιθανότατα, αν δεν είχε κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές μια πολύ περίεργη φημολογία, την οποία υποχρεώθηκε να διαψεύσει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του επικεφαλής της, κ. Τσου Ξιαοτσουάν, με τον Ιταλό σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τη φημολογία που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, ο κ. Τσου εγκατέλειψε την Κίνα, αναζητώντας καταφύγιο σε χώρα της Δύσης, ενδεχομένως στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τις συνέπειες έρευνας εναντίον του, με αφορμή τις ζημιές 430 δις. δολ., που φέρεται να έχει υποστεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, από τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Τσου δεν έχει κάνει προς το παρόν δημόσια εμφάνιση στην Κίνα, για να διαψευσθούν οριστικά οι φήμες περί φυγής του στο εξωτερικό. Από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, όμως, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από διεθνείς συναντήσεις που είχε την Δευτέρα στο γραφεί του, ώστε να διαψευσθεί η φημολογία. Από τη δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών αποκαλύφθηκε και η συνάντηση του κ. Τσου με τον Ιταλό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, για την οποία δεν είχε γίνει ως τότε η παραμικρή αναφορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα των συζητήσεων στη συνάντηση των δύο ανδρών εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι η συνάντηση δεν φαίνεται να έχει σχέση με υποθέσεις ιταλικού ενδιαφέροντος, καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι που επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Κίνα πληροφορήθηκαν αρμοδίως ότι η συνάντηση στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν είχε διοργανωθεί από τις ιταλικές διπλωματικές αρχές, που δήλωναν άγνοια για το θέμα.

Τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ομολόγων τόνιζαν ότι δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη, αν η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιούσε το νέο σύμβουλο του Πρωθυπουργού ως διεθνή… πωλητή των ελληνικών ομολόγων, ενόψει της επανόδου της χώρας στη διεθνή αγορά το 2012, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ή και από το 2011, αν επαληθευθούν ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Σιόπα, όπως υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, έχει υψηλό κύρος στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα, καθώς θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες» του ευρώ. Με αυτό το κύρος και τις υψηλές του διασυνδέσεις, ο κ. Σιόπα μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά ομόλογα σε ισχυρούς αγοραστές ίσως και αποτελεσματικότερα από τους σημαντικότερους τραπεζικούς οίκους.

Άλλωστε, είναι γνωστό πώς κατέληξε σε φιάσκο η προσπάθεια της κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, αναθέτοντας στην Goldman Sachs μεσολαβητικό ρόλο: η πληροφορία διέρρευσε στα ΜΜΕ και ακολούθησαν σκληρές κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα, επειδή ερμηνεύθηκε σαν ένδειξη αδυναμίας της χώρας να προσφύγει σε δανεισμό από τα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

Η συνάντηση του κ. Σιόπα με τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη ίσως να είχε περάσει απαρατήρητη από τα στελέχη των τραπεζικών dealing room, αν δεν είχε γίνει αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του Ιταλού τραπεζίτη ως άμισθου συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού. Επιπλέον, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο κ. Σιόπα δεν έχει σήμερα άλλη επίσημη ιδιότητα, που θα δικαιολογούσε μια τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Κίνα, ούτε βέβαια θεωρείται πιθανό να… πετάχτηκε ως εκεί ο γηραιός Ιταλός τραπεζίτης για… τσάι και συμπάθεια με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα θα φανεί αν η συνάντηση είχε ελληνικό… άρωμα και αν θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη δύσκολη προσπάθεια της χώρας να διαθέσει και πάλι ομόλογα στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, ένα απλό «φτέρνισμα» των πανίσχυρων κρατικών χαρτοφυλακίων της Κίνας θα αρκούσε για να απογειώσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων το 2011, ακριβώς στη χρονική στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούσε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα για να επιστρέψει θριαμβευτικά στη διεθνή αγορά...

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η Ρωσία ποντάρει πολλά στα ικανότατα MIG-35 & SU-35





Ο εκσυγχρονισμός του στρατού έχει για τη χώρα μας πρώτιστη σημασία, τόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική άμυνα» Ίγκορ Κορότσενκο:

«Μετασχηματίζεται η όψη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλάζει η οργανωτική δομή του προσωπικού του. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε ριζικός μετασχηματισμός της σοβιετικής στρατιωτικής κληρονομιάς. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί θεμελιωδώς νέες ένοπλες δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι στρατιωτικές εναέριες δυνάμεις. Οι αγορές θα αφορούν κυρίως τέτοια νεότατα είδη πολεμικών αεροσκαφών, όπως το καταδιωκτικό 5ης γενιάς, τα νέα καταδιωκτικά 4ης γενιάς, καθώς και τέτοια, όπως το Su-35 και το MIG-35. Επίσης θα ανανεωθεί ο όρχος ελικοπτέρων της στρατιωτικής αεροπορίας. Εν μέρη τα προβλήματα που υπάρχουν, θα κλείσουν με την αγορά νέων ελικοπτεροφόρων «Mistral» για το Ρωσικό Στόλο».

Το Su-35 είναι πολυλειτουργικό καταδιωκτικό μετώπου. Και ως προς τις δυνατότητές του υπερέχει της συντριπτικής πλειονότητας των σύγχρονων καταδιωκτικών. Θεωρείται ότι αυτό το αεροσκάφος μπορεί με επιτυχία να αντισταθεί του μοναδικού στον κόσμο τακτικού καταδιωκτικού των ΗΠΑ 5ης γενιάς F-22.



Το MIG-35 είναι καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό πολλαπλών στόχων, το οποίο σε αντίθεση από το μονοθέσιο Su-35, έχει διθέσια τροποποίηση και μπορεί να ανεφοδιάζεται στον αέρα. Εκτος αυτού, χάρη στο ενισχυμένο σύστημα άμυνάς του το MIG διακρίνεται από αυξημένη μαχητική βιωσιμότητα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό το καταδιωκτικό θα έχει ζήτηση ακόμα και μετά από 30 χρόνια.



Σύστημα Α/φων

Zhuk-AE

Ραντάρ Zhuk-AE: Πρόκειται για ένα ραντάρ «Passive Phased Array Radar» πολλαπλών ρόλων, με ικανότητα να παρακολουθεί 30 στόχους και να εγκλωβίζει ταυτόχρονα 2-6 από αυτούς, σε μια απόσταση περίπου 130 km. Το βάρος του συστήματος ανέρχεται περίπου στα 220-240 kg, με βάρος κεραίας 105 kg. Η διάμετρος της κεραίας είναι περίπου 575 mm, και αποτελείται από 680 υπομονάδες πομπών-δεκτών (transmit-receive module). Ισχύς παλμού 3,6 kW. Απαιτουμένη ισχύς 5-6 kW.

Οι κυριότερες λειτουργίες είναι:

Διαμορφώσεις αέρος-αέρος:
Ανίχνευση εναέριων στόχων βάση ιεράρχησης απειλών..
Πολλαπλός εγκλωβισμός στόχων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα (MTWS).
Παροχή βλητικών πληροφοριών για εκτέλεση κλειστής αερομαχίας.
Εγκλωβισμός και προσβολή ελικοπτέρων σε μικρό ύψος (ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται σε κατάσταση αιώρησης).
Ανάλυση εχθρικού σχηματισμού.

Διαμορφώσεις αέρος-εδάφους/ επιφανείας:
Χαρτογράφηση εδάφους, αναγνώριση στόχων εδάφους με όξυνση
της δέσμης ντόπλερ και δυνατότητα «παγώματος» της εικόνας.
Αποστασιομέτρηση στόχων στο έδαφος.
Παρακολούθηση δύο στόχων στο έδαφος.
Ανίχνευση σταθερών, κινούμενων στόχων και θαλάσσιων στόχων κατά προτεραιότητα.


OLS-UE

Ηλεκτρο-οπτικός σταθμός εμπρόσθιου ημισφαιρίου, τομέας έρευνας ±90 κατά αζιμούθιο και -15 / + 60 μοίρες γωνίας προσβολής του αεροσκάφους Αποτελείται από σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης, TV και λέιζερ μέτρησης απόστασης. Μπορεί να εγκλωβίζει στόχους σε απόσταση 15 km στο εμπρόσθιο ημισφαίριο, ενώ στο οπίσθιο ημισφαίριο, 45 χλμ.

OLS-K

OLS-K Ηλεκτρο-οπτικός σταθμός «κυκλικής» έρευνας του κάτω ημισφαιρίου, αποτελούμενο από σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης και ιχνηλασίας, TV, και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και λέιζερ ανίχνευσης "σημείου". Μέγιστη εμβέλεια σάρωσης στόχου: άρμα μαχης 20 km, άκατος 40 km. Συνολικό βάρος ατρακτιδίου 110 kg.


SOAR. Σταθμός ανίχνευσης βλημάτων.

Το Mig-35 φέρει δυο συστήματα ανίχνευσης εκ των οποίων το ένα βρίσκεται πίσω από την καλύπτρα του σκάφους και παρέχει την προστασία του πάνω ημισφαιρίου, ενώ το δεύτερο σύστημα βρίσκεται σε ένα ατρακτιδιο το οποίο τοποθετείται στην αριστερή πλευρά του αεραγωγού και παρέχει προστασία στο κάτω ημισφαίριο. Μέγιστη σάρωση βλημάτων τύπου «αέρος-αέρος», 30 km, αντιαεροπορικά συστήματα, 50 km, Φορητά Αντιαεροπορικά Συστήματα Βλημάτων, 10 km. Το βάρος του συστήματος ανέρχεται στα 9,5 kg.


SOLO

SOLO: Σταθμός ανίχνευσης ακτινοβολίας λέιζερ. Φέρει δυο συστήματα και είναι εγκαταστημένα στα ακροπτερύγια της πτέρυγας (αριστερά και δεξιά) και παρέχει προστασία σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού ακτινοβολίας λέιζερ, 30 km. Το βάρος του συστήματος είναι 800 γραμμάρια.


Mig-35

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Μικόγιαν/Γκούρεβιτς
ΧΩΡΑ Ρωσία
ΤΥΠΟΣ Μαχητικό πολλαπλού ρολού
ΠΛΗΡΩΜΑ 2, άτομα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δύο στροβιλοκινητήρες, RD-33(ΜΚ) σειρας 3Μ
Μέγιστη ώση, kg 2 x 8.800 (2 x 9.000)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Με το σωλήνα Pitot, m 17,32
Ύψος Α/φους, m 4,73
Εκπέτασμα πτερύγων, m 12,00
Επιφάνεια πτέρυγας, m2 38,00
ΒΑΡΗ
Μέγ. βάρος απογείωσης, kg 23.500
Κανονικό βάρος απογείωσης, kg 17.500
Βάρος κενό, kg -
Εσωτ. μεταφερόμενα καύσιμα, kg 4.800
Βάρος μεταφερόμενων καυσίμων με
εξωτερικές δεξαμενές, kg -
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Μέγ. ταχύτητα, km/h 2.100
Μέγ. ταχύτ. σε χαμηλό ύψος, km/h 1.400
Εμβέλεια σε χαμηλό ύψος, km -
Εμβέλεια σε μεγάλο ύψος, km 2.000
Εμβέλεια με 3 εξωτ. δεξ. καυσίμου, km 3.000
Με εναέριο ανεφοδιασμό + 3 εξωτ. δεξ. καυσίμου, km 6.000
Επιχειρησιακή οροφή, m 17.500
Όρια φόρτισης, g 9

ΟΠΛΙΣΜΟΣ Ένα πυροβόλο GSh-301 των 30 mm, με 100 βλήματα. Βάρος οπλικού φορτίου-6.500 kg. Φορείς μεταφοράς οπλισμού: 9-11. Δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 2 βλήματα αέρος-αέρος αυξημένης εμβέλειας R-27 ή 4 βλήματα R-27 ή 8 βλήματα R-77 ή 8 βλήματα R-73 μέχρι 6 βλήματα αέρος-επιφάνειας X-29T/L ή X-25ML ή 4 βλήματα X-31A μέχρι 6 βλήματα αντι-ραντάρ X-25MP ή 4 βλήματα X-31P. Αεροπορικές βόμβες 6 ΚΑΒ-500Kr. Μη κατευθυνόμενες ρουκέτες μέχρι 4 καλάθια τύπου B-13 ή B-8


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Φεύγουν από τα ερείπια του Ιράκ..


Ο Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος ανακοινώνει σήμερα την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοινώνει σήμερα, από το Οβάλ Γραφείο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, επτάμισι χρόνια μετά την εισβολή -με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας- των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να αναδείξει και την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, το πρόσφατο κύμα βίας με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ιράκ, αναφορικά με τις δυνατότητες του στρατού και της αστυνομίας της χώρας να πάρουν τη "σκυτάλη" από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Λίγο πριν εκφωνήσει το διάγγελμά του, ο πλανητάρχης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Ο Ομπάμα δεν έχει αλλάξει άποψη πως ο πόλεμος αυτός ήταν ένα σφάλμα που οι ΗΠΑ πλήρωσαν ακριβά", τόνισε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.

Με τη φράση: "θα είστε μια χαρά", επεχείρησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καθησυχάσει τους Ιρακινούς για το τι θα ακολουθήσει στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει από το Ιράκ στα τέλη του 2011.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ μειώθηκε κάτω από το συμβολικό όριο των 50 χιλιάδων. Από σήμερα οι στρατιώτες αυτοί θα αναλάβουν αποκλειστικά να παρέχουν συμβουλές και να βοηθούν τον ιρακινό λαό.

Λίγες ώρες πριν από τη βαρυσήμαντη ομιλία του Ομπάμα προς το έθνος, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας.

Ελπίδες και φόβοι
Η επόμενη μέρα και το πολιτικό αδιέξοδο στη Βαγδάτη

Η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναμένεται στα τέλη του 2011.

Η 31η Αυγούστου του 2010 ορίστηκε ως ημερομηνία κατά την οποία θα αποχωρούσαν και οι τελευταίες μάχιμες μονάδες.

Αυτό έχει ήδη γίνει και στη χώρα βρίσκονται λιγότεροι από 50.000 στρατιώτες, έργο των οποίων είναι η εκπαίδευση (θα παρέχουν συμβουλές και βοήθεια) των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως θα έχει υπάρξει ιρακινή κυβέρνηση την περίοδο που θα πρέπει οι εναπομείναντες Αμερικανοί στρατιώτες να παραδώσουν στους Ιρακινούς τη σκυτάλη της ασφάλειας.

"Εάν υπάρχει κυβέρνηση, πιστεύω πως αυτό θα πετύχει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν γνωρίζω τίποτε", δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Σε συνέντευξή του στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ο Αμερικανός στρατηγός προσέθεσε ακόμα πως η αδυναμία σχηματισμού μιας ιρακινής κυβέρνησης μειώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία.

Ο πόλεμος

Ανθρώπινες απώλειες
Νεκροί πάνω από 4.419 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Βρετανοί θρηνούν τον χαμό 179 στρατιωτών τους. Από τα συμμαχικά στρατεύματα καταγράφηκαν 139 θάνατοι. Πάνω από 106.348 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο.

Κόστος
Υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου υπολογίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ επιβάρυνε το ταμείο με το ποσό των 802 δισ. δολαρίων, ενώ για τον νομπελίστα και διακεκριμένο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτοπισμένοι
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση, από το 2006 έως το 2010 πάνω από 1,6 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους (δηλαδή το 5,5% του πληθυσμού).

Βόμβες
Σύμφωνα με ανεπίσημες αμερικανικές πηγές, περίπου 26 χιλιάδες βόμβες και πύραυλοι ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.



πηγή:Εθνος

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Συμφωνία για τα ΕΝΑΕ και στο βάθος ... Ενιαίος Ναυπηγικός Φορέας - 300 εκατ. "εδώ και τώρα"


Εκτελώντας ρητές εντολές του Μαξίμου και προ του εκβιασμού πτώχευσης των ΕΝΑΕ, αλλά και «σαπίσματος» δεμένων στο ντόκο των τεσσάρων υποβρυχίων Τype 214, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μετά από δεκατέσσερις ώρες διαπραγμάτευση (η αρχική ομάδα είχε ξεκινήσει από ενωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις) συμφώνησε λίγο πριν τις 12 τη νύχτα σε όλες τις λεπτομέρειες για την ναυπήγηση των δύο επιπλέον Type 214, αλλά και των τροποποιήσεων των συμβάσεων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και NΕPΤUNE II.

Τα προαπαιτούμενα από την TKMS και την Abu Dhabi Mar για την μεταβίβαση από την πρώτη στην δεύτερη του 75,1% των ΕΝΑΕ. Κόστος εντός του 2010 περί τα 300 εκατ. ευρώ προκαταβολές.

Πέρα από την συμφωνία, δημιουργείται πλεόν δυναμική για τον περίφημο Ενιαίο Ναυπηγικό Φορέα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν από το Πάσχα, ΕΝΑΕ και Ναυπηγείας Ελευσίνας ιαι Nεωρίου θα αποτελούν τους δύο πυλώνες του ίδιου οικοδομήματος.

Την συμφωνία κατά τα φαινόμενα την πέτυχαν οι εκπρόσωποι της Abu Dhabi Mar (ADM), αφού οι Γερμανοί της TKMS συνεχώς φλερτάριζαν με την πτώχευση. Πρακτικά είχαμε τον «καλό» (ADM) και τον «κακό» (TKMS) στην διαπραγμάτευση, με την ελληνική πλευρά να έχει ουσιαστικά «δεμένα τα χέρια», αφού οι οδηγίες από το Μαξίμου ήταν σαφείς: «Βρείτε τα».

Το εντυπωσιακό ήταν ότι κατά την διάρκεια της σημερινής τελικής διαπραγμάτευσης παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του βρετανοελβετικού οίκου αξιολόγησης Lazard που κανονικά δεν έπρεπε να υφίστανται εκεί αφού η τελική διαπραγμάτευση ήταν εκτός της αποστολής που υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει (αξιολόγηση υποψηφίων επενδυτών).

Είναι ο ίδιος οίκος που έχει αναλάβει να «αξιολογήσει» και τις ελληνικές κρατικές τράπεζες. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον η μυστηριώδης Lazard θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο...

Πάντως παρόντες στην διαπραγμάτευσης δεν ήταν ούτε το καθ’ύλην αρμόδιο Π.Ν., ούτε η ΓΔΑΕΕ (θα μείνει ίσως για πάντα αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν κατήγγειλε την σύμβαση όταν μπορούσε και επέτρεψε στους Γερμανούς να το πράξουν με τα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο).


πηγή:defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki