Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γερμανικές Παλινωδίες και στα NH-90!!


Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται με τα νέα τεχνικά προβλήματα ενός από τα ακριβότερα εξοπλιστικά προγράμματα της Γερμανίας, αυτό των μεταφορικών ελικοπτέρων NH90, τα οποία βρίσκονται υπό προμήθεια και από τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Γερμανικός Στρατός (Bundeswehr) έχει περιορίσει τις πτητικές δραστηριότητές του με το ελικόπτερο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμύνης την προηγούμενη Δευτέρα στο Reuters. Ο λόγος είναι μια βλάβη του κινητήρα σε ένα αυστραλιανό NH90. Έκτοτε, η Bundeswehr αποφεύγει ορισμένους εναέριους ελιγμούς. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η Γερμανία πάγωσε τις παραλαβές των ελικοπτέρων Tiger.


Για τον κατασκευαστή, την εταιρία Eurocopter, αυτό σημαίνει ότι μετά τα πρόσφατα προβλήματα με το επιθετικό ελικόπτερο Tiger, δέχεται ένα νέο πλήγμα για το ήδη κατά 4 χρόνια χρονικά καθυστερημένο πρόγραμμα. Η EADS θα πρέπει να περιμένει αυτόματα για τα χρήματά της, μια και για κάθε ελικόπτερο καταβάλλονται περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ μόνο κατά την παράδοση.

Σε στρατιωτικές κύκλους ειπώθηκε ότι η Αυστραλία έχει παύσει την λειτουργία με το NH90, μετά από αρκετές αστοχίες του κινητήρα. Το γερμανικό υπουργείο άμυνας αναφέρει ωστόσο μόνο μία βλάβη του κινητήρα, για την οποοία ενημερώθηκε από την εταιρία.

Στη συνέχεια, το γερμανικό υπουργείο αμύνης επέβαλε ορισμένες ειδικές ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων στο γερμανικό NH90, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. "Μέχρι το τέλος των εν εξελίξει ερευνών, οι κινητήρες υποβάλλονται σε έρευνα πριν από κάθε πτήση, επιπλέον ορισμένοι ελιγμοί αποφεύγονται."

Εκνευρισμένος ο υπουργός Αμύνης κ. Karl-Theodor zu Guttenberg ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής ILA στο Βερολίνο, η οποία ξεινάει στις 08 Ιουνίου. Επίσημα, το υπουργείο αναφέρει ως τον λόγο της ακύρωσης προβλήματά με το προωπικό χρονοδιαγράμμα του υπουργού.

Τα τρία NH90, τα οποία έχει αυτή τη στιγμή η Bundeswehr στο δυναμικό της, χρειάζονται επειγόντως στο Αφγανιστάν, αλλά εν αντιθέσει των συμβάσεων με την εταιρία, τα ελικόπτερα δεν είναι λειτουργικά.

Ο Γερμανικός Στρατός έχει παραγγείλει 122 ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου, για πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Ka-58 Black Ghost - Το μελλοντικό Ρωσικό stealth ελικόπτερο




Η Kamov αποκαλύπτει το διθέσιο μαχητικό Ka-58 «Black Ghost» τεχνολογίας Stealth !

Ύστερα από μια σειρά αμφιλεγόμενων σχολίων που είχαν κατά καιρούς διέρρευσε στο τύπο και την κυκλοφορία του συναρμολογούμενου μοντέλου του Ka-58 με την υπογραφή της Kamov.

Το Ka-58 ουσιαστικά θυμίζει αρκετά το Ka-52 και το Rah 66 Commanche. Από το όλο σχέδιο εντύπωση μας προκαλεί η παράλληλη διάταξη καθισμάτων (με εκτινασσόμενα καθίσματα) του ελικόπτερου ασυνήθιστο για μαχητικό ελικόπτερο το πιλοτήριο το οποίο διαθέτει θωρακισμένο αλεξηνέμιο τετραεδρικής επιφάνειας. Το ρύγχος του ελικόπτερου είναι επιπεδοποιημένης ενιαίας επιφάνειας, σχηματίζοντας επίπεδες επιφάνειες, μοιάζοντας έτσι το βάτραχο. Πρακτικά απουσιάζουν και η επιφάνειες υπό 90ο προς την αξονική γραμμή ατράκτου. Το ρύγχος του ελικόπτερου και του ουραίου πτερώματος σχήματος «V» ανταποκρίνονται στην τεχνολογία Stealth.

Παρατηρώντας το σχήμα διακρίνουμε οτι μεταξύ των επιφανειών του ουραίου πτερώματος βρίσκεται εξαγωγή των αέριων του κινητήρα και προφανώς με αυτή την διάταξη μειώνουν το IR του ελικόπτερου. Η διάταξη αυτή είναι ανάλογη του Rah 66 Commanche. Το σύστημα προσγείωσης είναι πλήρως ανασυρόμενο. Ο οπλισμός του ελικόπτερου περιλαμβάνει αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πύραυλους μέσα στην άτρακτο , ενώ μπορεί εύκολα να εφοδιαστεί με μια πτέρυγα για εξωτερική μεταφορά οπλισμού (ανάλογη του Ka-50) . Στο εμπρόσθιο τμήμα βρίσκεται το δίκαννο πυροβόλο πιθανώς των 30 mm. Το νέο ελικόπτερο θα φέρει δυο κινητήρες καινούργιας σχεδίασης και ομοαξονικό αντιπεριστρεφόμενο σύστημα στροφείων.

Αν και επίσημα η Kamov έδωσε τροφή στα ΜΜΕ για το ελικόπτερο μετά την παρουσίαση ενός πλαστικού μοντέλου του νέου ελικόπτερου η Kamov αρνήθηκε τελικά την ύπαρξη του προγράμματος.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

To 2013 σε υπηρεσία με την USAF ο JASSM-ER



Η αμερικανική αεροπορία δηλώνει έτοιμη να εντάξει στο οπλοστάσιό της τον πύραυλο οριζόντιας πλεύσης JASSM-ER.


Σε σύγκριση με το αρχικό μοντέλο, ο -ER φέρνει μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμου καθώς επίσης αποτελεσματικότερο κινητήρα. Τα στοιχεία αυτά επαρκούν για να δώσουν στον πύραυλο εμβέλεια 926 km. O απλός JASSM, του οποίου την πώληση στη χώρα μας αρνήθηκαν οι ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια, έχει βεληνεκές 370 km.


Ως σήμερα έχουν διεξαχθεί έξι δοκιμές της εξελιγμένης έκδοσης, όλες με φορέα το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν άλλες πέντε.

Τμήμα είδησεων: elliniki-stratigiki

Συνεχίζεται η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet που επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Vecdi Gonul, οι τουρκο-ισραηλινές αμυντικές συμφωνίες δε θα επηρεαστούν από τη πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παράδοση των τελευταίων τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου Ηeron. Από τα υπόλοιπα 6 που έχουν ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα 5 είναι επιχειρησιακά (και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης κατά του ΡΚΚ) ενώ ένα κρίθηκε επισκευάσιμο μετά από ατύχημα στο έδαφος.

Η τουρκική εταιρία BMC προχωρά κανονικά στη παραγωγή 468 οχημάτων MRAP που βασίζονται στο Navigator της ισραηλινής Hatehof.
Η ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία ΙΑΙ και η εταιρία ηλεκτρονικών Elbit συνεχίζουν κανονικά τη συνεργασία τους με την Άγκυρα για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-38.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Aselsan και Israeli Military Industries για την αναβάθμιση αρμάτων μάχης Μ60 τρίτων κρατών στο πνεύμα του σχετικού προγράμματος των ΤΕΔ. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για τη πώληση προηγμένων αντιβαλλιστικών συστημάτων Arrow 2 για το πρόγραμμα προμήθειας Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS).

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Διαρρήξεις Ορθόδοξων ναών στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία!



Με αγανάκτηση φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας σε ότι αφορά την προστασία των ορθόδοξων ναών και μοναστηριών στην Αλβανία. Αντί της διαφύλαξης, αποκατάστασης...



και ανάδειξης σπουδαίων μνημείων της Ορθοδοξίας, που αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Ελληνικής Μειονότητας αλλά της ευρύτερης περιοχής, τα αρμόδια κρατικά όργανα μένουν απαθή στις επιθέσεις των αρχαιοκαπήλων και όχι μόνο.Σε παλαιότερη ανακοίνωση μας (2 Αυγούστου 2008), είχαμε καταγγείλει την αδιαφορία και τις προκλήσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δυστυχώς καμία εξέλιξη προς το καλύτερο δεν είχαμε.

Αντιθέτως παρατηρούμε τα κρούσματα βεβήλωσης και διαρρήξεων των ναών να αυξάνονται. Τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, σε ναούς όπως του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο και Παναγίας Λαμπόβου Σταυρού συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν την κυριότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετατρέποντας τους σε τουριστικά αξιοθέατα.Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να εξετάσει με την αρμόζουσα προσοχή την διαφύλαξη των θρησκευτικών μνημείων. Καλούμε επίσης τους αιρετούς της Ελληνικής Μειονότητας και όλους τους συμπατριώτες μας να γίνουν οι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παραδόσεων.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Πολύ ενδιαφέρουσα η ατζέντα της φετινής Bildeberg....



4ο θέμα, η Ελλάδα.!!

Τι κρίμα, που δεν μπορέσει να παραβρεθεί η κ.Μπακογιάννη, που είναι στη ...Γερμανία, για επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους (έτσι λέει)!!



Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Δεν θέλω να είμαι υπουργός" !



Όπως γράφουν σήμερα τα Νέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε χθεσινή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τις αποκαλύψεις περί του σκανδάλου της Siemens .

Με τη φράση «δεν θέλω να είμαι υπουργός», ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά κατήγγειλε την πρακτική των δυο μεγάλων κομμάτων, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες έχουν απαξιώσει τον πολιτικό κόσμο: «Εάν εξακολουθήσουν να βλέπουν όσους διετέλεσαν υπουργούς ως εγκληματίες ή τους νυν υπουργούς ως υποψήφιους εγκληματίες- που είναι προσβλητικό- εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτό το σύστημα. Δεν θέλω να είμαι υπουργός».

Βέβαια όπως όλοι καταλαβαίνουμε ο υπουργός λέει και καμιά μπούρδα ...να περνάει η ώρα , αλλά μην το λέει και συχνά γιατί ο Γιώργος δεν θέλει και πολύ να του κάνει το χατήρι!!

Αλλωστε ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών εθύνεται για την ατιμωρησια των πολιτικών και είναι γνωστό ποιός τον συνέταξε.....

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Αλλάζει η Μέση Ανατολή


του Γ.Δελαστίκ

Κυοφορούνται σοβαρές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Τα αποτρόπαια εγκλήματα του αιμοσταγούς κράτους του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες -η πειρατεία σε διεθνή ύδατα, οι δεκάδες εν ψυχρώ δολοφονίες, η απαγωγή σχεδόν επτακοσίων ατόμων από πολλές χώρες, τα βασανιστήρια και η φυλάκισή τους στα ισραηλινά κάτεργα όπου μεταφέρθηκαν με τη βία των όπλων- εστίασαν την προσοχή όλης της ανθρωπότητας στην πολιτική του Τελ Αβίβ, προκαλώντας βαθύτατη απέχθεια προς το ισραηλινό κράτος και τον βάρβαρο χαρακτήρα του.

Παράλληλα, η επέκταση των κατά συρροήν εγκλημάτων του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και των Αράβων τώρα πλέον και σε στυγερά εγκλήματα εναντίον όλης της ανθρωπότητας, οδήγησε μέσα από το σοκ και την οργή σε προσεκτικότερη μελέτη των ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή και οι οποίες εξηγούν εν μέρει γιατί η ισραηλινή ηγεσία γίνεται διαρκώς επιθετικότερη και πιο αιμοδιψής.

Καταλύτης των υπό εκκόλαψη αλλαγών είναι η πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αποσκοπεί στη στενότερη συνεργασία της Αγκυρας με το Ιράν και στην υπέρβαση του ιστορικού χάσματος Τούρκων - Αράβων. Η πολιτική αυτή σημειώνει θεαματική επιτυχία, καθώς συναντά ανταπόκριση από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.


Ο Ερντογάν υπερασπίζεται με εξαιρετική πολιτική γενναιότητα την υπόθεση των Παλαιστινίων. Ανεξαρτήτως του αν αυτό το κάνει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή εκ πεποιθήσεως, το αδιαφιλονίκητο αποτέλεσμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή ο Ερντογάν είναι κυριολεκτικά ο ήρωας του παλαιστινιακού λαού και το κύρος του στον αραβικό, αλλά και γενικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο βρίσκεται στο ζενίθ. Αυτή η πολιτική του Ερντογάν προφανώς διαταράσσει την επί δεκαετίες υφιστάμενη σχέση στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ.


Παρ' όλο που στόχος του Ερντογάν δεν είναι η υπονόμευση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αλλά η στενότερη συνεργασία με το Ιράν και τους Αραβες, ο κλονισμός της συμμαχίας Τουρκίας - Ισραήλ είναι αναπόφευκτος στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής.
Οι δολοφονίες Τούρκων πολιτών από τους Ισραηλινούς, στη διάρκεια της πειρατείας εναντίον του στολίσκου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, βαθαίνουν το ρήγμα στις σχέσεις Αγκυρας - Τελ Αβίβ. Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί και οδηγήσει σε οριστικοποίηση της ρήξης των δύο χωρών, αυτό θα σήμαινε ήττα στρατηγικής σημασίας του Ισραήλ. Θα σηματοδοτούσε την πλήρη στρατιωτική απομόνωση του Τελ Αβίβ στην περιοχή.


Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι επιτέλους το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο βαδίζει προς τη δύση του λόγω εξάντλησης και των βιολογικών ορίων του ηγέτη του, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να έχει ετοιμαστεί αποτελεσματικά η συνέχιση του καθεστώτος και πρωτίστως της γραμμής του χωρίς του Χόσνι Μουμπάρακ. Η προώθηση από τη Δύση του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ως διαδόχου του Μουμπάρακ δεν φαίνεται για την ώρα να ευδοκιμεί, ενώ οι πάντες γνωρίζουν πως η πλειοψηφία του λαού της Αιγύπτου τάσσεται υπέρ ενός σκληρού ισλαμικού καθεστώτος.


Σε τοπικό επίπεδο όμως -πέρα φυσικά από την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ- η στρατιωτική κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή στηρίζεται ακριβώς στη συμμαχία με την Αίγυπτο και την Τουρκία, καθώς η υποταγή στο Τελ Αβίβ της Ιορδανίας και κατά καιρούς του Λιβάνου έχει δευτερεύουσα σημασία. Αν η Αγκυρα και το Κάιρο χαθούν ως στηρίγματα, το Ισραήλ θα περιέλθει σε δύσκολη θέση - πόσω μάλλον αν περάσουν στο εχθρικό στρατόπεδο, οπότε η απομόνωση του Τελ Αβίβ θα είναι πλέον ολοκληρωτική.


Η αλαζονεία των Ισραηλινών τούς οδήγησε στο εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα ότι, αν δολοφονήσουν και τραυματίσουν δεκάδες Τούρκους, θα ταπεινώσουν τον Ερντογάν και θα τον υποχρεώσουν να τους προσκυνήσει, υπενθυμίζοντάς του ποιος είναι ο αφέντης της περιοχής. Μένει να δούμε αν θα πληρώσουν όντως ακριβά αυτήν τη στάση τους ή αν οι απειλές του Ερντογάν ήταν απλώς λόγια του αέρα.


ΕΡΝΤΟΓΑΝ Τριπλή συμμαχία με Αραβες - Ιράν



Μεγαλεπήβολο είναι το σχέδιο που προωθεί ο Ερντογάν. Θέλει να συγκροτήσει μια τριπλή συμμαχία Τουρκίας - Αράβων - Ιράν, με την Αγκυρα να λειτουργεί ως συγκολλητικός ιστός, παρά το ιστορικό μίσος Τούρκων - Αράβων και Αράβων - Ιράν! Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι στιγμής η πολιτική αυτή υλοποιείται με επιτυχία. Καθώς μάλιστα σήμερα και οι Αραβες είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι εξαιτίας της πολιτικής της Αιγύπτου και το Ιράν βρίσκεται σε φάση διεθνούς απομόνωσης, ούτε οι Αραβες ούτε οι Ιρανοί αντιτίθενται στο να εμφανίζονται οι Τούρκοι ως ισχυροί σύμμαχοι και υπερασπιστές των αραβικών και ιρανικών συμφερόντων, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Αετός 2010"


Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 διεξήχθη άσκηση Έρευνας - Διάσωσης (ΕΔ) με την επωνυμία "ΑΕΤΟΣ 2010" υπό την εποπτεία του αεροπορικού τομέα του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και αξιολόγηση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος Έρευνας - Διάσωσης, καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και περιελάμβανε ημερήσιο και νυχτερινό επεισόδιο με εικονικές διασώσεις Ιπταμένων μετά από αεροπορικό ατύχημα σε θαλάσσια περιοχή.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki