Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κάνουν νούμερα από πάνω οι Γερμανοί και δεν παραδίδουν τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.Την προκαταβολή 80% και για τα 4 Υ/Β καλά την τσέπωσαν....


Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για αύριο ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο Παπανικολής. Προέκυψαν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που δεν επέτρεψαν να γίνει το closing της συμφωνίας που έχει υπογραφεί για τα υποβρύχια και το μέλλον των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Στο μεταξύ, επειδή η σημερινή ημέρα ήταν η καταληκτική για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, με κοινή συμφωνία των τριών εμπλεκομένων μερών, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, της γερμανικής TKMS, ιδιοκτήτριας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Abu Dhabi Mar που προτίθεται να αγοράσει το 75,1% των μετοχών του, δόθηκε παράταση ώστε να καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Με αυτά και με αυτά πάλι δεν παραλαμβάνουμε το type 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ το οποίο έχει περάσει από 40 κύματα.Τώρα πως έχουμε φτάσει στο σημείο να μας εκβιάζουν οι Γερμανοί έχοντας τσεπώσει το 80% της προμήθειας των υ/β και μη έχοντας παραδώσει ούτε ένα μόνοι οι Έλληνες πολιτικάντηδες θα το κατάφερναν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ελλάδα δεν θα πάρει την τρίτη δόση του δανείου


Η High Frequency Economics εμφανίζεται απαισιόδοξη για την συνέχιση της οικονομικής στήριξης από την τρόικα

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρει την τρίτη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, εκτιμά ο οικονομολόγος Carl Weinberg, της High Frequency Economics.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Weinberg διαπιστώνει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 9μηνο του 2010 κινείται εκτός στόχου σε ό,τι αφορά τα έσοδα.
«Από ό,τι έχουμε καταλάβει σχετικά, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τόσο το στόχο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες για να δικαιούται τα νέα χρήματα από το ΔΝΤ. Δεν ξέρουμε τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια», αναφέρει ο οικονομολόγος.
Εκτός και εάν γίνει ένας έκτακτος διακανονισμός, θα είναι δύσκολο να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των δανείων, στις 30 Νοεμβρίου, και επομένως θα ανοίξει στην Ευρώπη μια νέα περίοδος αβεβαιότητας, επισημαίνει.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Και δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν μία τέτοια εξέλιξη. Θα χάσουν οι επενδυτές τα χρήματά τους, θα χάσει η κυβέρνηση την εξουσία (και μάλλον θα την περιμένει ο Κορυδαλλός), θα χάσει ο Ελληνικός λαός μεγάλο μέρος από την ποιότητα της διαβίωσής του και ίσως να περάσει στην αγωνία της επιβίωσης, ενώ ίσως να τεθούν και θέματα εθνικής κυριαρχίας σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας, από πιέσεις που θα ασκηθούν μέσω του (αντισυνταγματικού) μνημονίου... Σενάριο τρόμου; Ίσως...

Μπορεί όμως να είναι και το ξεκίνημα για μία νέα εκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς βάρη και -κυρίως- χωρίς αμαρτωλούς συμμετέχοντες στην ανάπτυξή της (ανάπτυξη που σήμερα δεν γίνεται παρά μόνο τίθεται ως στόχος σε λογίδρια πολιτικών)...
kostasxan

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ:ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ "ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΠΛΟΚ" ΜΕ ΔΗΜΑΡΑ 65-70% ΣΤΟ Β ΓΥΡΟ


Το αποτελεσμα των περιφερειακων εκλογων κρινει το αν θα στηθουν καλπες για τις εθνικες εκλογες...

Οπως αποκαλύπτει ο Α. Κωνσταντατος στην εφημεριδα " ο Κοσμος του Επενδυτη" σε μυστική σύσκεψη υπο τον Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε εαν ο ελληνικός λαός επιφυλάξει οδυνηρή ήττα για το κυβερνών κόμμα ο Γ. Παπανδρεου θα οδηγήσει την χωρα σε πρόωρες εκλογές εως την άνοιξη του 2011




Στο μεταξύ σαρώνει το "αντιμνημονιακό μέτωπο" στις δημοσκοπήσεις σε όλης την Ελλάδα. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Δημαράς περνάει πλέον καθαρά μπροστά από την πρώτη Κυριακή και όλα δείχνουν ότι την δεύτερη Κυριακή ο λαός θα επιβραβεύσει την ψήφος του κατά του επαίσχυντου Μνημονίου με μία περιφανή νίκη και την θέση του "μικρού πρωθυπουργού" ως Περιφερειάρχη Αττικής. Έρευνα της εταιρείας Marc δείχνει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γ. Δημαράς πήρε κεφάλι με προβάδισμα 2% στον πρώτο γύρο από τον Γιάννη Σγουρό (21,7% έναντι 19,7%), ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπερισχύει τόσο του Γιάννη Σγουρού όσο και του Βασίλη Κικίλια με ποσοστό 53,2%.


Κλίμα πανικού επικρατεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η μία μετά την άλλη απο τις Περιφέρειες, που θεωρούσαν σίγουρες, κινδυνεύουν να χαθούν και να βαφτούν... γαλάζιες.

Τα μαντάτα των τελευταίων μετρήσεων δεν είναι καθόλου καλά.

Συγκεκριμένα, στην Ηπειρο ο κ. Βαγγέλης Αργύρης προσπαθεί, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να "περάσει" πολύ μπροστά απο τον υποψήφιο της ΝΔ Αλέκο Καχριμάνη.

Στη Θεσσαλία, ο Απόστολος Παπατόλιας έχει ακόμη δρόμο για να οδηγήσει σε ντέρμπι την "μάχη". Και αυτό γιατί στον πρώτο γύρο λέγεται ότι προηγείται ή ισοδυναμεί μαζί του ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός. Και αν αναβιώσει η... άτυπη συμμαχία ΝΔ-ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο, τότε η Θεσσαλία θα βαφτεί γαλάζια!

Ιδιαίτερα δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον κ. Κλέαρχο Περγαντά στην Στερεά Ελλάδα αλλά και για τον Νάσο Γιακαλή στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προηγείται ο υπόψήφιος της ΝΔ Παύλος Βογιατζής. Μικρό προβάδισμα λέγεται, επίσης, ότι έχει ο γαλάζιος υποψήφιος στην Δυτική Μακεδονία Γιώργος Δακής.

Αν αναλογιστούμε ότι -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανόν να χάσει και την Περιφέρεια Αττικής, απο τον αντάρτη Γιάννη Δημαρά, αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τότε η 14η Νοεμβρίου θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έχοντας κερδίσει μόνο την Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο! Ενώ, η Πελοπόννησος ακόμα παίζεται μεταξύ Δράκου και Τατούλη


Προβάδισμα στην κούρσα για τη δημαρχία της Αθήνας έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης με 36,4%, ενώ ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά την πρώτη Κυριακή συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη δεύτερη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται λίγο πάνω από το 15% με ανοδική τάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα του δεύτερου γύρου. Ο Γ.Δημαράς με αντίπαλο τον Γ.Σγουρό κερδίζει με μεγάλη διαφορά (53,2% έναντι 26,4%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ποσοστό στην κάλπη 65-70%!

Πάντως, στο ενδεχόμενο που ο Γ.Σγουρός θα έχει ως αντίπαλο τον Β.Κικίλια, κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ με διαφορά περίπου 13 μονάδων (39,1% έναντι 27,7%).

Πάντως στον δεύτερο γύρο αυξάνει εντυπωσιακά η αποχή, καθώς το 16% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.


ksipnistere


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΝΕΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ!!




Διαβάστε σήμερα και απολαύστε – δίχως άλλα δικά μας σχόλια – τι είπε τις προάλλες στην Ξάνθη η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ – και υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής – Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Μετρήστε μόνο πόσες φορές έκανε λόγο για τους καταπιεσμένους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Η ομιλία της δημοσιεύθηκε στην ξανθιώτικη προξενοτουρκοφυλλάδα «Μιλλέτ» στις 14/10/2010

«Καταρχάς επιθυμώ για μια ακόμη φορά να μνημονεύσω με αγάπη και σεβασμό τον πρώτο πρόεδρο του Ανεξάρτητου Συνδυασμού κύριο Χουσνού Σερνταρζάντε, πού ίδρυσε και τον συνδυασμό το 2006. Εμείς συνεχίζουμε με σταθερά βήματα στον δρόμο που μας άνοιξε ο σεβαστός κύριος Χουσνού. Αν αυτός δεν είχε ιδρύσει αυτόν το συνδυασμό, και εμείς δεν θα παίρναμε σε αυτές τις εκλογές αυτήν τη σημαντική απόφαση στην Κομοτηνή.

Πριν από 10 μέρες διοργανώνοντας μια συνέντευξη τύπου κάναμε τα εγκαίνια του συνδυασμού μας. Όλοι σας εκείνη την σημαντική ημέρα ήσασταν δίπλα μας, μας στηρίξατε, και θέλω ξανά να σας ευχαριστήσω για αυτό. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας, είναι ο αγώνας όλων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των μελών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης με ισότιμο τρόπο, να καταγγείλουμε τις διακρίσεις εφαρμόζοντας τους νόμους, και με μια όσο το δυνατό ισχυρή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο να αγωνιστούμε μόνο και μόνο για ίσα δικαιώματα. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Αποτελεί καθήκον όλων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να συμμετάσχουν σε αυτόν το συνδυασμό. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, είναι καθήκον όλων μας να τον στηρίξουμε και να μετάσχουμε σε αυτόν.





Εδώ και 10 μέρες είτε με τον πρόεδρο του DEB είτε με τον πρόεδρο του συλλόγου Δασκάλων μας, κάναμε σημαντικές κινήσεις μέσα στα όρια του δήμου Κομοτηνής. Είδαμε ότι όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αγκάλιασαν τον συνδυασμό. Αυτό μας έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη. Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει τον συνδυασμό μας. Αφού τελειώσουμε με κάποιες λεπτομέρειες, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τον συνδυασμό μας στο τύπο. Ο βουλευτής μας κύριος Μάντατζη αυτή τη στιγμή είναι εδώ, θέλω να τον ευχαριστήσω για την ειλικρινή του στήριξη του προς τον ανεξάρτητο συνδυασμό. Μάλιστα ξέρουμε ότι η σύζυγος του περιλαμβάνεται σε αυτόν τον συνδυασμό. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και περηφάνια για εμάς.

Εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αποδείξαμε και σε άλλους καιρούς πως μπορούμε να αποτελέσουμε μια γροθιά, μια δύναμη. Και είμαστε πάλι όλοι μαζί εδώ, πάλι βγήκαμε για τον ίδιο αγώνα και πάλι θα πετύχουμε σε αυτόν. Πρώτα ο Θεός, στις 7 Νοεμβρίου θα αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Πρώτα ο Θεός, στις 7 Νοεμβρίου την στιγμή που θα φανερώσουμε την δύναμη μας, θα έχουμε συμβάλλει σημαντικά στον δίκαιο αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Για μια ακόμη φορά εύχομαι επιτυχίες στον συνδυασμό Ισότητας στον Δήμο Ξάνθης και σας ευχαριστώ για την στήριξη που μας παρείχατε»…

πηγή:proxeneio-stop


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

The Royal Navy's newest and largest attack submarine HMS Astute hit the ...rocks after Cameron's military cuts!!!


The Royal Navy's newest and largest attack submarine HMS Astute has run aground off Skye, the Ministry of Defence (MoD) has confirmed.

An eye-witness said the sub - described as the stealthiest ever built in the UK - appeared to have grounded.

New submarine in a class of its own Sub crash commanders reprimanded A Ministry of Defence spokeswoman said: "This is not a nuclear incident.

"We are responding to the incident and can confirm that there are no injuries to personnel and the submarine remains watertight."

The spokeswoman added: "There is no indication of any environmental impact."

The Maritime and Coastguard Agency (MCA) was alerted to the incident at about 0819 BST and confirmed it had run aground.

A spokesman said: "We have sent a coastguard tug to where the submarine ran aground on rocks at the Kyle of Lochalsh near the Skye bridge.

"It will stand by and monitor what will be going on. We think on the rising tide, at around 1800 BST, there should be some movement of the vessel."

A Royal Navy helicopter has also been at the scene.


Eye-witness Ross McKerlich said the submarine was about a mile from his home and appeared slightly tilted.

He said: "When I woke up this morning and looked out my bedroom window I could see the submarine.

"I am very surprised how far in it has come as there are good navigational buoys there."

Mr McKerlich added: "There was a helicopter hovering over the top - it's now gone back and there are two Naval vessels from the local base, Kyle of Lochalsh, standing off to the north of her.




"Earlier in the day they did have ropes and they were trying to tow but now the tide has gone back and they're just standing off."

Martin Douglas, a former nuclear submarine engineer, said a concern for the crew was the provision of sea water to the boat's reactor.

He said: "The sea provides the primary cooling for the reactor system.

"There are many, many levels of back up systems, but they may have to find some interesting ways of getting sea water supply to the reactor."

Mr Douglas said the skipper and crew were highly trained to deal with extreme situations.

Click to play
Click to play

AdvertisementA look around the Astute's control room
But he added that as the tide dropped more HMS Astute would be on display and secrets of its propulsion revealed.

HMS Astute, built by BAE Systems in Barrow in Furness, Cumbria, is believed to have been undergoing sea trials as it is not expected to enter service until next year.

Aside from attack capabilities, it is able to sit in waters off the coast undetected, delivering the UK's special forces where needed or even listening to mobile phone conversations.

The 39,000 acoustic panels which cover its surface mask its sonar signature, meaning it can sneak up on enemy warships and submarines alike, or lurk unseen and unheard at depth.

The submarine can carry a mix of up to 38 Spearfish heavyweight torpedoes and Tomahawk Land Attack Cruise missiles, able to target enemy submarines, surface ships and land targets, while its sonar system has a range of 3,000 nautical miles.

Speaking to the BBC last month, HMS Astute's commanding officer, Commander Andy Coles, said: "We have a brand new method of controlling the submarine, which is by platform management system, rather than the old conventional way of doing everything of using your hands.

"This is all fly-by-wire technology including only an auto pilot rather than a steering column."


Submarine HMS Trafalgar sustained millions of pounds worth of damage when it ran aground off Skye in 2002.

Two senior commanders were reprimanded after admitting that their negligence caused the incident.

The sea around Skye and the island of Raasay is a training ground for the Royal Navy.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Τελευταίος να κλείσει την πόρτα.Μετά τον Αστακό σειρά παίρνει ο Σκαραμαγκάς και οι "μεγαλοεπενδυτές-φαρσέρ" ADM-THYSSEN


Μετά την ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, νέα εμπόδια παρουσιάζονται και στην συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύμφωνα με σημερινό δημοσιέυμα του Βήματος που επιβεβαιώνει προηγούμενη ανάρτηση της ellinikis-stratigikis

Αν και σύμφωνα με τον νόμο 3885/2010 η σύμβαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) έπρεπε να τεθεί σήμερα σε ισχύ, μια σειρά από γραφειοκρατικές εκκρεμότητες καθιστούν μετέωρη την πώληση των ναυπηγείων.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar ότι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να ισχύσει η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ωστόσο βασικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από το Δημόσιο δεν δρομολογήθηκαν.

Είναι ενδεικτικό πως η προγραμματισμένη για αύριο ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό, αναβλήθηκε εκ νέου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εκπροσώπων της Abu Dhabi Mar που πλέον διαπιστώνουν ότι οι «γραφειοκρατικές εμπλοκές» είναι αμέτρητες.

Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπεραστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει πίστωση 250 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της ThyssenKrupp, αλλά το ποσό δεν μπορεί να εκταμιευθεί για λόγους σχετικούς με την φορολογική ενημερότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά !

Κύκλοι της Abu Dhabi Mar εκφράζουν ανησυχίες για το η προθεσμία του Νόμου 3885/2010 παρήλθε άπρακτη μετά τις διαδοχικές εμπλοκές και σημειώνουν πως εάν δεν υπάρξει παράταση της ισχύουσας σύμβασης με νομοθετική διάταξη η όλη συμφωνία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή


Εκτός από τα δήθεν "διαδικαστικά" μήπως κρύβεται και κάτι άλλο;Μήπως ο όμιλος ADM-THYSSEN απαιτεί να πάρει εργολαβία και τις φρεγάτες;Τελικά εκτός από τις απειλές για πτώχευση με απόλυση των εργαζομένων και εκτός από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει παραδόσει τα υ/β γιατί δεν μας λέει η Thyssen πόσες δουλειές έφερε στα ναυπηγεία αυτά τα χρόνια;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ισραήλ:Αυξάνει κατά 50% την αντιπυραυλική-αντιβαλλιστική του αποτροπή



Το Ισραήλ ολοκληρώνει την νέα έκδοση του αντιπυραυλικού-αντιβαλλιστικού σύστηματος Arrow 2 το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του επόμενου έτους. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει το σύγχρονο ραντάρ Adir το οποίο έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και εντοπίζει πολύ πιο εύκολα πιθανούς στόχους από το υφιστάμενο ραντάρ Green Pine .

Οι 2 υπάρχουσες συστοιχίες διαθέτουν πα΄νω από 100 πυραύλους. Μια συστοιχία Arrow έχει 4-8 εκτοξευτές και κάθε εκτοξευτής φέρει έξι πυραύλους.Το βλήμα αναπτύχθηκε αρχικά για να καταρρίπτει πυραύλους τύπου Scud που θα εκτοξεύονταν από τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία ή το Ιράκ. Ο δύο τόνων Arrow 1 έχει αντικατασταθεί με τον 1,3 τόνων Arrow 2, ο οποίος μπορεί να καταρρίψει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους που διαθέτει το Ιράν.

Το μελλοντικό και ικανότερο Arrow 3 δεν αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Ισραήλ επίσης ψάχνεται να αγοράσει μια επίγεια έκδοση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Aegis ,το οποίο έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το Arrow 2.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να μοιράζονται το βάρος της ανάπτυξης του ισραηλινού Arrow. Πρακτικά οι ΗΠΑ θα συνδράμουν μρ πάνω από 100εκατομμύρια δολάρια για τις εργασίες ανάπτυξης του Arrow 3. Περισσότερα από τα μισά (σχεδόν τρία δισ δολάρια το κόστος της ανάπτυξης του Arrow!!)προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κάνει κάποιες από τις εργασίες ανάπτυξης ή συνέβαλαν τεχνολογικά.



Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει το Ισραήλ, με το κινητό ραντάρ Χ-band που μπορεί να ανιχνεύει τα εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους από πολύ μακριά. Προς το παρόν, το ισραηλινό ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει μόνο ένα βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από το Ιράν και όταν η κεφαλή πυραύλου είναι περίπου δύο λεπτά από το χτύπημα ενός στόχου στο Ισραήλ. Το ραντάρ Χ-band εαναγνωρίζει τον ιρανικό πύραυλο τυλάχιστον 5-6 λεπτά πριν πλήξει το στόχο, καθιστώντας δυνατό το ισραηλινό Arrow να χτυπήσει τον πυραυλο πιο μακριά και με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Το Arrow 3 αναμένεται να χρειαστεί ενα αντίστοιχο ραντάρ Χ-band, για να αντιμετωπίσει πιο εύκολα επίθεση πολλών Ιρανικών πυραύλων sahab3.Το Arrow 3 θα μπορούσε επίσης να λαμβάνει προειδοποιήσεις μέσω δορυφόρου ή UAV για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.Το Arrow 3 ζυγίζει περίπου το μίσό σε σχέση με το Arrow 2 και κοστίζει περίπου 1/3 λιγότερο. Οι πρώτες δοκιμές του Arrow 3 θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Φέτος, το Ισραήλ άρχισε την αύξηση της παραγωγής των πυραύλων Arrow.Περίπου πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια κοστίζει ο καθένας και εν μέρει κατασκευαζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (από την Boeing), μιας και το Arrow είναι το κυριότερο αντιπυραυλικό του Ισραήλ. Από τότε που το Arrow εισήλθε στην υπηρεσία πριν από δέκα χρόνια,120 πύραυλοι μόνο έχουν κατασκευαστεί.

Σήμερα,το Ισραήλ έχει περίπου εκατό πυραύλους διαθέσιμους και θέλει να τους αυξήσει σε 150 ή 200 κατά τα επόμενα χρόνια


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Μαύρος" Νοέμβριος έρχεται για την Ελλάδα....


Έρχεται «μαύρος Νοέμβρης» για την Ελλάδα; Παρασκευή, 22 Οκτώβριος 2010 01:09
Τα σύννεφα μιας νέας κρίσης με την Ελλάδα στο επίκεντρο αρχίζουν να σωρεύονται στον ορίζοντα της κυβέρνησης, της τρόικας και των αγορών, καθώς μέσα στον Νοέμβριο αναμένονται δύο καίριας σημασίας γεγονότα: το μήνυμα της κάλπης, αλλά και το μήνυμα της Eurostat εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες σκληρού αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, αναστρέφοντας την πορεία επιστροφής σε κανονικές συνθήκες δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Sοfokleous10”, στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί έντονος προβληματισμός, αν όχι ανησυχία, καθώς:

n Η Eurostat ανέβαλε μεν, με μια κατ’ εξοχήν πολιτική απόφαση στήριξης της κυβέρνησης, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μακράς έρευνάς της για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην Αθήνα, αλλά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου εκφράζονται φόβοι, ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα αποτελέσουν ψυχρολουσία. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα, δεν είναι η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, που θα «σκαρφαλώσει» προς το 16% του ΑΕΠ, αλλά τα αναθεωρημένα στοιχεία για το χρέος, που είναι πολύ πιθανό να σημάνουν «καμπανάκια κινδύνου» στις αγορές για εκτροπή του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη εφαρμογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος του 2009 θα πλησιάσει με την αναθεώρηση το 130% του ΑΕΠ, δημιουργώντας βάση για μια εκτίναξη στο 140% του ΑΕΠ το 2010. Αυτό, όπως φοβούνται στην κυβέρνηση και στο ΔΝΤ, είναι πιθανό να προκαλέσει βίαιη αντίδραση των αγορών, καθώς θα γίνει σαφές πλέον, ότι η απειλητική διόγκωση του χρέους κοντά στο 150% του ΑΕΠ δεν θα έλθει προς το τέλος της εφαρμογής του τριετούς προγράμματος, αλλά ήδη από τον πρώτο χρόνο!

n Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών είναι αρκετά δυσμενές για την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι η εκλογική ατζέντα έχει οριστικά μετατοπισθεί από την αυτοδιοίκηση στην οικονομία και δη στην αξιολόγηση από τους ψηφοφόρους της πρώτης φάσης εφαρμογής του μνημονίου, αλλά και των προοπτικών για το μέλλον της οικονομίας με την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος. Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πλέον διάχυτη η ανησυχία για μια «ηχηρή» αντιμνημονιακή ψήφο, καθώς οι τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στην Αττική στον ανεξάρτητο, «αντιμνημονιακό» υποψήφιο Γ. Δημαρά –ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για διαφορά πέντε μονάδων από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Σγουρό. Αυτές οι πληροφορίες υποχρέωσαν τον Πρωθυπουργό να δηλώσει απερίφραστα, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ στη χθεσινή του ομιλία στο Περιστέρι έκανε λόγο για έκτακτο βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανίσει μια λιγότερο «σκληρή» εικόνα της οικονομικής πολιτικής.

Προς το παρόν, οι αγορές δεν έχουν εστιάσει αρκετά την προσοχή τους στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς ο απόηχος των πρωτοβουλιών του ΔΝΤ για επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων της τρόικας είναι αρκετός για να δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τα ελληνικά ομόλογα, αφού φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση των ελληνικών τίτλων, το spread ανέβηκε μεν αρκετά, κατά 18 μονάδες βάσης, αλλά η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στη γενικότερη ανησυχία που δημιούργησε για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης η τελευταία, αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, που έμεινε εν μέρει ακάλυπτη.

Όμως, από το Νοέμβριο οι αγορές θα αρχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στην Ελλάδα και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν, αν διαπιστώσουν μια απρόβλεπτα μεγάλη διόγκωση του χρέους, η οποία θα επιβάλει στην κυβέρνηση να λάβει πολύ σκληρά μέτρα για το 2011, την ώρα όμως που θα έχει εξασθενήσει πολιτικά, από ένα αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Γερμανία θα θελήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση στη φάση αυτή, αφού το σχέδιο που προωθεί για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη δεν είναι συμβατό με μια ευνοϊκή για την Ελλάδα αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο Νοέμβριος θεωρείται από πολλούς ως ο κρισιμότερος μήνας ως τώρα στην εφαρμογή του μνημονίου και δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της οικονομικής ζωής, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν φόβους για… «μαύρο Νοέμβρη».



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

CSTO drills: Russian, Kazakh pilots to hone live-firing skills


Russian and Kazakh combat pilots will take part on Friday in live-firing exercises in preparation for the upcoming large-scale exercises of the Collective Security Treaty Organization (CSTO), the Russian Defense Ministry said.

The CSTO Collective Rapid Reaction Force drills will take place on October 25-29 at the Chebarkul training ground in Russia's Urals region of Chelyabinsk.


"On October 22, pilots of the Russian Su-24 and Su-27 aircraft and Mi-24 helicopters together with Kazakh Su-25 pilots will conduct drills with live firing at the Chebarkul training grounds in the Central military district," a spokesman for the ministry said on Thursday.

The upcoming CSTO drills will involve 1,700 servicemen, 250 armored vehicles and over 30 combat aircraft and helicopters.

The CSTO is a security grouping comprising the former Soviet republics of Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Uzbekistan, and Tajikistan.

Five of the seven members signed an agreement on the creation of the Collective Rapid Reaction Force in February 2009. Belarus, which initially refrained from signing the deal because of a trade dispute with Russia, joined later last year.

The CSTO members say the rapid reaction force is designed to improve the security of the CSTO members against existing and potential threats, including terrorism, extremism, drug trafficking and natural disasters, and to enhance the organization's role in ensuring international security.

However, many observers see the creation of a powerful military contingent in former Soviet Central Asia by members of the Russian-dominated security grouping as a bid to counterbalance NATO.
Rian

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Άσκηση "Indradhanush 2010" στην Ινδία: Άρχισαν το "ξύλο" πάλι τα SU-30 στα Ευρωπαϊκά μαχητικά!!



Αφού πρώτα απέκρουσαν με επιτυχία μια επίθεση από τους «κόκκινους επιδρομείς» και επιβεβαίωσαν δύο καταρρίψεις, οι πιλότοι δύο Su-30MKI της Ινδικής Αεροπορίας στράφηκαν προς το μέρος ενός εναέριου τάνκερ VC-10 της RAF για ανεφοδιασμό ζητώντας άδεια. «Αρνητικό, Μπλε δύο, επιδρομείς ακόμη στην περιοχή» ήρθε η απάντηση από το VC-10 και αμέσως το ινδικό Sukhoi έκανε break παίρνοντας ύψος προσέχοντας ταυτόχρονα το καύσιμό του. Θα γυρίσει να ανεφοδιαστεί αργότερα.

Στο μεταξύ θα επιχειρήσει να καταρρίψει ακόμη ένα Eurofighter προερχόμενο από την Κόκκινη δύναμη. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σενάρια που εξελίσσονται στην βρετανο-ινδική άσκηση Indradhanush 2010 η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη στην αεροπορική βάση της Kalaikunda στην Ινδία αφού είχαν προηγηθεί δύο ημέρες συνεχών προ-ενημερώσεων και διευκρίνησης κανόνων εμπλοκής, όπως και οικειοποίησης του εναερίου χώρου της περιοχής. Στην άσκηση από πλευράς RAF μετέχουν Typhoon, E-3D Sentry και αεροσκάφη VC-10, ενώ από ινδικής πλευράς μετέχουν Su-30MKI, Mirage-2000, MiG-27 και για πρώτη φορά το ισραηλινό ιπτάμενο ραντάρ Phalcon.

«Τα εναέρια μέσα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Την κόκκινη δύναμη, που παίζουν το ρόλο του επιτιθεμένου και την Μπλε δύναμη που παίζει το ρόλο του αμυνόμενου. Οι ρόλοι αυτοί είναι εναλλάξιμοι για τους συμμετέχοντες καθόλη τη διάρκεια της άσκησης. Οι βαθμοί δυσκολίας μεταβάλλονται συνέχεια, με αρνήσεις ανεφοδιασμού και προσωρινή διακοπή συνεργασίας από τα ιπτάμενα ραντάρ.



Η μεγαλύτερη πρόκληση για την άσκηση είναι ο μεγάλος αριθμός των αεροσκαφών που μετέχουν σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και εναέριο χώρο, βάζοντας τις ικανότητες των πιλότων και των ελεγκτών αεράμυνας σε δοκιμασία. Αυτό είναι γνωστό ως Εμπλοκή Μεγάλων Δυνάμεων ή αλλιώς LFE (Large Force Engagement)», δήλωσε ο πτέραρχος L K Malhotra της ινδικής Αεροπορίας στην ινδική εφημερίδα “Times of India’.

Ο ίδιος όμως διευκρίνισε πως ο σκοπός της άσκησης δεν είναι η σύγκριση ινδικών εναντίον των βρετανικών αεροσκαφών ή να εκτιμήσει τις προσωπικές ικανότητες των πιλότων προσπαθώντας να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

«Εκτός από τους πιλότους που πετούν αυτές τις αποστολές, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για τους Ελεγκτές Αεράμυνας είτε στο έδαφος είτε στον αέρα να συντονίσουν ένα τόσο δύσκολο έργο. Επιπρόσθετα από τεχνικής πλευράς είναι μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να μάθουν η μια από την άλλη σε ότι αφορά τις διαδικασίες συντήρησης των αεροσκαφών, τη διαχείριση και την γενικότερη υποστήριξη τέτοιων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο ινδός στρατιωτικός.





Ο διοικητής της βάσης της Kalaikunda έδωσε και αυτός το στίγμα της άσκησης λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην δοκιμασία των ελεγκτών Αεράμυνας στη διαχείριση μεγάλων αεροπορικών δυνάμεων αλλά και στην προστασία στόχων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας. Ένα ακόμη πεδίο που έχει δοθεί έμφαση είναι στην επιμελητεία και στο κατά πόσο μπορούμε να μετακινήσουμε μεγάλες δυνάμεις από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο».


defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΤΟ ...PIRI REIS ΕΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Στην Αθήνα βρίσκεται ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Η συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο του Συνεδρίου.

Χθες το βράδυ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δείπνησαν μαζί, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Πληροφορίες, φέρουν τον τούρκο πρωθυπουργό να είναι αμετακίνητος από τις θέσεις του για κοινές παραχωρήσεις στο Αιγαίο! Δεν γνωρίζουμε εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας του θύμισε πως το Αιγαίο είναι Ελληνικό, αλλά όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα γνωστά-άγνωστα κυβερνητικά "παπαγαλάκια" επαναλάμβαναν συνεχώς πως η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους εξοπλισμούς, επειδή αποτελούν την σοβαρότερη αιτία της κάκιστης οικονομικής κατάστασης της χώρας...!



Και το Πίρι Ρέις σε... έρευνες

Η διήμερη επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα δεν άλλαξε τον προγραμματισμό εξόδου του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη σχετική NAVTEX που εκδόθηκε, το τουρκικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 15-25 Οκτωβρίου.
Η περιοχή που προβλέπεται να κινηθεί είναι εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, στον κόλπο της Σμύρνης, αλλά η επιλογή της χρονικής στιγμής μάλλον δεν είναι τυχαία...

Λύση στο Αιγαίο μέχρι τέλος του χρόνου, βλέπει η "Ζαμάν"
Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, επικαλούμενη "διπλωματικές πηγές".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

"Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο.

Παρ' ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα.

Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας".



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Τα ελληνικά μαχητικά σταμάτησαν τις πτήσεις στο Αιγαίο",λένε οι Τούρκοι!




ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH, στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο « Διάλειμμα στις αερομαχίες στο Αιγαίο» ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχει γίνει καμία αερομαχία μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω στο Αιγαίο, λόγω της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα.
Η Sabah γράφει ότι «τα ελληνικά μαχητικά από τις 14 Οκτωβρίου όπου ανακοινώθηκε η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, έχουν πάψει να πετούν και να «παρενοχλούν» τα τουρκικά μαχητικά, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο. Οι παρενοχλήσεις αυτές, συνήθως γίνονται με την δικαιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου».

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά μαχητικά απλώς παρακολουθούν τις εκπαιδευτικές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών και δεν κάνουν καμία πτήση για να τα εμποδίσουν και χαρακτηρίζει αυτή τη κίνηση «η ειρήνη του Ερντογάν στο Αιγαίο»!

Η Sabah συμπεράνει ότι αυτή είναι μια κίνηση για να ηρεμήσουν τα νερά στο Αιγαίο πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 385 φορές τα τουρκικά F-16 πάνω στο Αιγαίο και αυτό είχε κόστος στην ελληνική οικονομία που έφτασε τα 7 εκατομμύρια Ευρώ. Οι τούρκοι αναφέρουν πως στο διάστημα 2000-2009 τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν 19888 φορές και το κόστος των παρενοχλήσεων έφτασε τα 444 εκατομμύρια Ευρώ.

Από το φιλικό:infognomonpolitics



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επικίνδυνη παραδοχή ΗΠΑ: «Οι κωδικοί για τα πυρηνικά είχαν χαθεί για μήνες»!!!


Πρώην ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού υποστηρίζει ότι επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον η κάρτα που περιείχε τους κωδικούς που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχε εξαφανιστεί για μήνες από το Λευκό Οίκο.


Στα απομνημονεύματα του με τίτλο "Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή", ο απόστρατος στρατηγός Χιού Σέλτον γράφει ότι η εν λόγω κάρτα, που αποκαλείται και μπισκότο, χάθηκε κάποια στιγμή το 2000.

Η κάρτα αναγράφει τον κωδικό που χρειάζεται για να ανοιχτεί ο χαρτοφύλακας όπου φυλάσσονται άλλοι κωδικοί, απαραίτητοι για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Ο χαρτοφύλακας πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στον πρόεδρο και να φρουρείται από έναν αξιωματικό του στρατού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κωδικοί της κάρτας πρέπει να ανανεώνονται. Σε δύο περιστάσεις υπάλληλοι του Λευκού Οίκου είπαν στους στρατιωτικούς ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν την κάρτα επειδή την είχε ο πρόεδρος ο οποίος βρισκόταν σε μια συνάντηση και δεν μπορούσαν να τον διακόψουν.

Αργότερα όμως παραδέχτηκαν ότι η κάρτα είχε χαθεί.


Enet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ..ΣΤΡΑΤΟ!!


Υπερδιπλάσιος αναμένεται να είναι ο αριθμός των νεοσυλλέκτων του Νοεμβρίου, εκτιμά το υπουργείο Αμυνας


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ (ΤοΒήμα)

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι στρατολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τις εκτιμήσεις που δόθηκαν από τη Στρατολογία ότι στην επερχόμενη κατάταξη νεοσυλλέκτων του Νοεμβρίου αναμένεται να καταταγεί υπερδιπλάσιος αριθμός κληρωτών απ΄ όσους είχαν καταταγεί στην περασμένη ΕΣΣΟ του Αυγούστου! Οι εκτιμήσεις για τους νεοσυλλέκτους της ΕΣΣΟ Νοεμβρίου τούς ανεβάζουν σε περισσότερους από 15.000, αριθμός που, όταν επαληθευθεί, θα αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, αν αναλογισθεί κανείς ότι στην προηγούμενη ΕΣΣΟ του Αυγούστου είχαν καταταγεί μόλις 7.500 κληρωτοί.

Ηοικονομική κρίση, η ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, η μη εξεύρεση πόρων από πολλούς αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ για σπουδές στο εξωτερικό και κάποιες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει σε διάφορα blogs το καλοκαίρι, ότι ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι η στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες (φήμες ωστόσο που διαψεύστηκαν αμέσως από το υπουργείο) ήταν ίσως οι αιτίες που έκαναν περισσότερους από 15.000

νέους να στραφούν προς τη σιγουριά και την ασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα παραμείνουν στον Στρατό, μεσούσης της οικονομικής κρίσης επί εννέα μήνες (για όσους υπηρετούν στην Αεροπορία ή στο Ναυτικό 12 μήνες), περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Επιπλέον ο χρόνος της θητείας, των εννέα δηλαδή μηνών, αποτελεί μεγάλο κίνητρο για να εκπληρώνουν μια κι έξω τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.

Η αθρόα κατάταξη ωστόσο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που προσφάτως, με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που επετεύχθη, έχουν καταργηθεί πολλές στρατιωτικές μονάδες και έχει περιορισθεί ο αριθμός των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Ηδη πραγματοποιούνται συσκέψεις για να είναι τα πάντα έτοιμα, μόλις αρχίσει η κατάταξη του Νοεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα, τότε δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί σε έναν μικρό αριθμό κληρωτών να καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου. Τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασισθεί και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνει προσεκτικά βήματα, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις που έχει: «Μιλάμε για εκτιμήσειςότι θα έχουμε διπλάσιο αριθμό νεοσυλλέκτων και παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτραώστε να είναι όλα έτοιμα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, χωρίς να θελήσει να επεκταθεί.

Ηδη οι οικονομίες που έγιναν στις λειτουργικές δαπάνες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αξιοσημείωτες, και αυτές έγιναν χωρίς να μειωθεί, έστω και στο ελάχιστο, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ένα μεγάλο ποσό προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι «χτύπησε» και τους...

ανυπότακτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το τελευταίο διάστημα οι ανυπότακτοι μειώθηκαν κατά 10% και «ο αριθμός τους τείνει να μειώνεται» , όπως αποκάλυψε στρατιωτική πηγή. Βεβαίως η στρατιωτική ηγεσία τρίβει τα χέρια της, αφού ο μεγάλος αριθμός κληρωτών τής λύνει τα χέρια για την όσο το δυνατόν αρτιότερη στελέχωση των επιχειρησιακών μονάδων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Ερντογάν και το Αιγαίο



Tου Αθανασιου Ελλις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφικνείται σήμερα στην Αθήνα επισκεπτόμενος για δεύτερη φορά τη χώρα μας μέσα σε πέντε μήνες. Δεν πρόκειται για διμερή επίσημη επίσκεψη, αλλά για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που φιλοξενεί η ελληνική κυβέρνηση. Παρά ταύτα, η επιλογή του κ. Ερντογάν να ανταποκριθεί ο ίδιος στην πρόσκληση του κ. Παπανδρέου, τη στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες που συμμετέχουν θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργού –θα είναι παρών και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών– δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να συνεχίσει την προσέγγιση που εγκαινίασε ο κ. Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο, επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη τρεις μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κινείται σταθερά σε πορεία βελτίωσης, εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό πιστώνεται στον Ελληνα πρωθυπουργό, στον οποίο η διεθνής κοινότητα, αλλά και η πολιτική ηγεσία και, ευρύτερα, η κοινωνία της γειτονικής χώρας, αναγνωρίζουν ειλικρινείς προθέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αναπόφευκτες ορισμένες παρατηρήσεις στα όσα ενδιαφέροντα επισήμανε ο κ. Ερντογάν στην πρόσφατη συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους». Ακόμη και αν καλόπιστα δεχθεί ο ελληνικός λαός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εννοεί αυτά που λέει σχετικά με την επιθυμία του να μην υπάρχουν υπερπτήσεις στο Αιγαίο, η πραγματικότητα είναι πως αυτές πραγματοποιούνται. Και δεν μιλάμε μόνο για παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων, όπου στις διαμαρτυρίες της Ελλάδας η Τουρκία αντιτείνει επιχειρήματα που σε πολλές πρωτεύουσες βρίσκουν ευήκοον ους, αλλά και για είσοδο τουρκικών μαχητικών εντός των έξι μιλίων, και συχνά υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, (πέρυσι 51, φέτος πολύ λιγότερες είναι αλήθεια), ενίοτε σε πολύ χαμηλό ύψος. Εδώ, η θέση της εξ Ανατολών συμμάχου μας είναι όχι μόνο νομικά παντελώς αβάσιμη, αλλά και επικίνδυνη.

Επίσης, αν δεχθεί κανείς ότι οι υπερπτήσεις οφείλονται στην «ευαισθησία» (προκλητικότητα, θα τη χαρακτήριζε η Ελλάδα) των στρατηγών, ο θρίαμβος του κ. Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου τον ισχυροποίησε έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου, θα πρέπει να του επιτρέψει το επόμενο διάστημα να επιβάλει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μια διαφορετική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα εάν, όπως διαφαίνεται, κερδίσει και στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου και στη συνέχεια προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, ευλόγως τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μια επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, που έχει ψηφιστεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στην οποία, παρεμπιπτόντως, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν διαθέτει τα τελευταία οκτώ χρόνια συντριπτική πλειοψηφία. Συνάδει αυτή η απειλή με την επιθυμία καλών σχέσεων που επαγγέλλεται ο Τούρκος πρωθυπουργός; Και, επίσης, συνάδει με τη δεδηλωμένη επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., όταν η απειλή στρέφεται εναντίον ενός μέλους της Ενωσης;

Η άρση του casus belli και ο τερματισμός των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά δεν θα έλυναν τα προβλήματα, αλλά θα συνέβαλαν στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και θα επέτρεπαν μια πιο εποικοδομητική συζήτηση επί των διαφορών, τη στιγμή μάλιστα που οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών για το Αιγαίο έχουν προχωρήσει και σχετικά σύντομα ίσως αποφέρουν αποτελέσματα.

Οι θετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτες, αλλά θα είχαν νόημα εάν συνδυάζονταν με πράξεις.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki