Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τι συμβαίνει στη Μαύρη θάλασσα; Γιατί συγκεντρώνεται δυτικός στρατός;



Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν τη στρατιωτική ενίσχυσή τους στη Μαύρη θάλασσα... Τι συμβαίνει;


Στην μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή και κυρίως από το 2001 το Πεντάγωνο μετατοπίζει συνεχώς την έμφαση, και κινεί στρατεύματα και εξοπλισμό, από βάσεις στη Γερμανία και την Ιταλία προς την Ανατολική Ευρώπη κινούμενο στα ανατολικά και τα νότια.
Αυτή η διαδικασία είχε προηγηθεί και συμπληρώθηκε από την απορρόφηση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ, το 1999. Σε μία από τις πρώτες χώρες στην κατηγορία αυτή, την Πολωνία, ένα αρχικό τμήμα από μια μονάδα που θα περιλαμβάνει πάνω από 100 αμερικανούς στρατιώτες έφθασε στην πόλη της Morag αυτήν την εβδομάδα, περίπου 35 μίλια από το έδαφος της Ρωσίας, ως τμήμα μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και της χώρας υποδοχής, που επικυρώθηκε τον περασμένο Φεβρουαρίου.
Επίσης, τον Φεβρουάριο, οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια χερσαία εκδοχή του αντιβαλλιστικού Standard Missile-3, στην επικράτειά τους.

Ο έκτος Στόλος των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Ιταλία, έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, με επισκέψεις και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με το πολεμικό ναυτικό της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας.

Το περασμένο φθινόπωρο, αποκαλύφθηκε ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει 110 εκατομμύρια δολάρια δολάρια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό μιας βάσης στη Βουλγαρία και μιας άλλης στη Ρουμανία, δύο από τις επτά που απόκτησε πρόσφατα στις δυο αυτές χώρες.

Οι αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουν χρησιμοποιηθεί για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και, αν και δεν αναγνωρίζεται δημοσίως, χωρίς αμφιβολία για τον εξοπλισμό της Γεωργίας, πριν, κατά και μετά τον πολέμο των πέντε ημερών με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008.
Η Joint Task Force-East του Πενταγώνου, έχει επίσημα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Mihail Kogalniceanu, στη Ρουμανία, αλλά και κάνει τακτική χρήση του πεδίου ασκήσεων Babadag του ρουμανικού στρατού και του Novo Selo, στη Βουλγαρία, το τελευταίο κοντά στη στρατηγική Αεροπορική Βάση Bezmer και της πόλης λιμάνι του Μπουργκάς (Μπουργκάς)της Μαύρης Θάλασσας.

Το περασμένο έτος η Joint Task Force-East πραγματοποίησε μια σειρά ασκήσεις με την βουλγαρική και τη ρουμανική ομολόγους της από 7 Αυγ-24 Οκτ. Ο άμεσος στόχος των ασκήσεων ήταν για το "downrange" των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αλλά η μακρά και εκτεταμένη φύση των χειρισμών απέδειξε τις πιο μακροπρόθεσμες και πιο μακρόπνοες προθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Οι τελευταίες έχουν επίσης δωρεάν χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας .
Δύο μοίρες από τον 2ο Stryker Σύνταγμα Ιππικού ήταν μεταξύ των 2.000 αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν σε περσινές κοινές ασκήσεις με τις δύο χώρες.
Ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ , επισκέφθηκε τη Ρουμανία στις 27 Απριλίου και στις 28, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας και τον υπουργό Άμυνας. Τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ και ο πόλεμος της στο Αφγανιστάν, αλλά σίγουρα έθιξαν επίσης το θέμα της τοποθέτησης των αντιβαλλιστικών πυράυλων των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε στη Ρουμανία στις 6 Μαΐου και 7, συνάντηση με τον πρόεδρο, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή. Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Πέντε ημέρες αφότου ο Rasmussen αποχώρησε από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ένας γύρος τεχνικών συνομιλιων ΗΠΑ και Ρουμανίας για την ένταξη της Ρουμανίας στο ευρωπαϊκό συστήμα πυραυλικής άμυνας, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι" μια μέρα νωρίτερα, 11 Μαΐου.
1)O επικεφαλής του ΝΑΤΟ έφθασε στη γειτονική Βουλγαρία στις 20 Μαΐου για παρόμοιες συζητήσεις. Στον τοπικό τύπο ανακοινώνεται εκ των προτέρων ότι «Η κατασκευή ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και η προσχώρηση της Βουλγαρίας σε αυτό, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις του βουλγαρικού στρατού και τη νέα στρατηγική αντίληψη του NATO - αυτά θα είναι μερικά από τα θέματα που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν πρόκειται να συζητήσει με τους Βούλγαρους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Σόφια, ξεκινώντας την Πέμπτη, 20 Μαΐου". [

2]Στην πραγματικότητα, ενώ βρίσκονταν στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο Rasmussen συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρος της χώρας και τον υπουργό άμυνας και, σύμφωνα με μια βουλγαρική πηγή ειδήσεων, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν «η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην περιοχή, σύμφωνα με τα σχέδια των Βρυξελλών για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών μονάδων στη Βουλγαρία και οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία» το Νοέμβριο.

[3]Ο Rasmussen επανέλαβε το αίτημα ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανικών εθνών στο ΝΑΤΟ, η οποία θα υπαγορεύει και την ένταξη της Βοσνίας, της Σερβίας, των Σκοπίων, του Μαυροβούνιου και του Κοσσυφοπέδιου. (Όπως το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το τελευταίο ως ανεξάρτητο κράτος.)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, μίλησε μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και συνέδεσε τη συλλογική στρατιωτική βοήθεια του ΒορείοΑτλαντικού μπλοκ συνδρομής με την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων και αντι-ρωσικών έργων διαμετακόμισης ενέργειας. Επεσήμανε ειδικά »τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας, ως μέρος του άρθρου 5 κατά των νέων απειλών» και «την ένταξη της ενεργειακής ασφάλειας σε καίρια ζητήματα ασφάλειας".

[4]Στις 14 Μαΐου ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Giampaolo Di Paola είχε στη Ρουμανία συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Γκάμπριελ Οπρέα, και «τα σημερινά στάδια της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δράσης στο Αφγανιστάν και η συμμετοχή της Ρουμανίας σε συμμαχικές αποστολές ήταν τα κύρια θέματα" στη σύσκεψη. Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, δήλωσε, «η άμεση ανταπόκριση της Ρουμανίας στην πρόταση για την εγκατάσταση στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της είναι μια επιβεβαίωση της ευθύνης σύμφωνα με την οποία η Ρουμανία προσεγγίζει τα εθνικά, νοτιοανατολικά ευρωπαικά και νατοικά θέματα ασφάλειας".

5]Το έθνος, το οποίο έχασε έναν ακόμα στρατιώτη στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη 600 ακόμη στρατιωτών για τον πόλεμο της Νότιας Ασίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.800.

Στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, το Black Sea Rotational Force 2010, τρίμηνη σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις από την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu της Ρουμανίας.

Αρκετές ημέρες πριν από "πάνω από 100 πεζοναύτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες πάτησαν στο έδαφος της Ρουμανίας και έγραψαν ιστορία ως η πρώτη Security Cooperation Marine Air-Ground Task Force στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Οι πεζοναύτες αναπτύχθηκαν για την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με κράτη της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και του Καυκάσου..."

6]Οι ασκήσεις Black Sea Rotational Force 2010, διεξάγονται στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας στην Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα και την Tulcea, επίσης, στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία, και περιλαμβάνουν πάνω από 300 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη χώρα υποδοχής, την Ουκρανία και τα Σκόπια.
Η εγκατάσταση του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι "η πρώτη του είδους της για τους πεζοναύτες των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας".

7]Ο διοικητής της Black Sea Rotational Force Security Cooperation Marine Air-Ground Task Force (MAGTF), Αντισυνταγματάρχης Tom Gordon, μίλησε στην εναρκτήρια τελετή στο Αεροδρομίο Mihail Kogalniceanu. Τα σχόλιά του περιλαμβάνουν τα εξής: "Η αποστολή μας τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι να διεξάγουμε πολυμερείς δραστηριότητες συνεργασίας για την ασφάλεια με έθνη εταίρους της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και του Καυκάσου, προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική επαγγελματική στρατιωτική ικανότητά μας, να προαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα, και να οικοδομήσουμε σταθερές σχέσεις με κράτη-εταίρους μας. Ως MAGTF ταυτόχρονα θα συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες με τον Ρουμάνικο στρατό ξηράς, το Ναυτικό, την αεροπορία, καθώς και τις Ειδικές Δυνάμεις σε ολόκληρη την ανάπτυξη μας".
Ένας Ρουμάνος αξιωματικός είπε: "Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε τους πεζοναύτες. Περιμένω από τους άνδρες μου να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με την Αμερική στο Αφγανιστάν".

8]Εκ των προτέρων, το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ κίνησε στρατιωτικά οχήματα από μια βάση του στην Νορβηγία.
«Το Σώμα των Πεζοναυτών και η Νορβηγία έχουν αναπτύξει μια μοναδική σχέση για την αποθήκευση και τη φροντίδα εξοπλισμού και προμηθειών. Η μέθοδος αποθήκευσης για την υποστήριξη της MAGTF είναι μια σειρά έξι σπηλαίων στην περιοχή Trondheim της κεντρικής Νορβηγίας".

Για να δείξει τόσο το εύρος των στρατιωτικών δικτύων που εκτείνονται από τα παλαια στα νέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι τελικός προορισμός, μια ιστοσελίδα των πεζοναυτών παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες:
"Η Νορβηγία στηρίζει το πρόγραμματος προ-εγκατάστασης των πεζοναυτών και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του εσωτερικού σχεδίου άμυνας της ναυτικής αυτής χώρας. Με βαθιά λιμάνια σε άμεση γειτνίαση με τις σπηλιές αποθήκευσης, ο εξοπλισμός μπορεί γρήγορα να φορτωθεί στα πλοία για την αποστολή σε απειλούμενες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής. Αυτή η ικανότητα αποδεικνύεται από την προμήθεια του εξοπλισμού και πυρομαχικών για την υποστήριξη της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ".

9]Αμερικανοί πεζοναύτες θα είναι απασχολημένοι "εργαζόμενοι στην Μαύρη Θάλασσα, τα
Βαλκανια και τον Καυκάσο" για να "οικοδομήσουν σταθερές συμπράξεις και να ενίσχυσουν την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων των συμμαχικών χωρών" μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ, των σχεδόν εννέα χρονών πολέμου του Αφγανιστάν - η επίθεση εναντίον της επαρχίας Κανταχάρ - θα είναι σε εξέλιξη.

Λίγο πριν από τις προαναφερθείσες ασκήσεις, προσωπικό της πολεμικής αερποπορίας των ΗΠΑ, στάλθηκε από την Αεροπορική Βάση Ramstein στη Γερμανία, στη Ρουμανία για την Επιχείρηση Carpathian Summer 2010, μια άσκηση αεροπορικής ιατρικής εκκένωσης. "Που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Οτοπένι, κοντά στο Βουκουρέστι, η Operation Carpathian Summer 2010 σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την εταιρική σχέση μεταξύ των Αμερικανικών και Ρουμανικών αεροπορικών δυνάμεων, ενώ ανεβασε την ικανότητά συνεργασίας.
"Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αεροπόροι συνεργαζονται με Ρουμάνους, η 86η AES [Aeromedical Evacuation Squadron] ποτέ στο παρελθόν δε συμμετείχε σε εκπαίδευση, με τους Ρουμάνους συναδέλφους τους".

10]Ταυτόχρονα, ρουμανικά στρατεύματα συναντήθηκαν με τους συναδέλφους από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο του Joint Multinational Readiness Center στο Hohenfels της Γερμανίας συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους στρατιώτες του Αφγανικού Εθνικού Στρατού.

Στις 19 Μαΐου, το περιοδικό Stars and Stripes, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι «Η ταχεία επέκταση των χωρίς πλήρωμα αεροσκαφών του Στρατού οδήγησε την υπηρεσία στο να ξεκινήσει να προσφέρει αρχική κατάρτιση στην Ευρώπη, αντί για την αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ για εκπαίδευση..." Μεταξύ των drones που θα να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση είναι οι Extended-Range Multi-Purpose MQ-1C Warrior», οι οποίοι μπορούν να πετάξουν για περισσότερο από 20 ώρες και να εξαπολύσουν βλήματα αέρος-εδάφους", και το RQ-11 Raven μικρής κατηγορίας επανδρωμένο εναέριο οχήμα που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους σύμμαχους του ΝΑΤΟ.
Η πηγή ειδήσεων πρόσθεσε ότι "το πρόγραμμα εκπαίδευσης τον επόμενο μήνα στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwohr, θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά, αρχική κατάρτιση χειριστών για τα Raven UAS [μη-επανδρωμένα αεροσκάφη] στην Ευρώπη.
"Ο στρατός εξετάζει να φέρει Raven στη Ρουμανία και, ενδεχομένως, τη Βουλγαρία, και προσπαθεί το ίδιο στην Ιταλία για αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα της 173ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχία του".

11]Από 12 έως 16 Απρ μια αμερικανική αεροπορική ομάδα της Αεροπορικής Βάσης Aviano, στην Ιταλία, "σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση μιας ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής σχέσης», παρείχε εκπαίδευση συντήρησης αεροσκαφών στις βουλγαρικές και ρουμανικές αεροπορικές δυνάμεις.

12]Στις 18 Μαΐου, 200 άνδρες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και δέκα μαχητικά πολλαπλού ρόλου F-15, πρωτοστάτησαν της άσκησης Operation Sentry Gold στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo, στη Βουλγαρία. "Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στην Αεροπορία των ΗΠΑ και τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να αυξήσουν την αντίστοιχη διαλειτουργικότητά τους στο ΝΑΤΟ."

Ο αμερικανικός διοικητής της άσκησης, τόνισε ότι η βουλγαρική δύναμη του αέρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρωσικά MiG-21s και MiG-29, λέγοντας: «Προσομοιώνουμε την καταπολέμηση των Μιγκ όλη την ώρα. Η παρουσία μας εδώ μας επιτρέπει να τα δούμε πραγματικά στη δράση".
Ένας Βούλγαρος αξιωματικός είπε για την άσκηση, "η Sentry Gold αυξάνει το ρεαλισμό της μαχητικής εκπαίδευσης μας. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς μάχεται μια μονάδα με δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη ιστορία μάχης", και πρόσθεσε,« Το να εκπαιδευόμαστε μαζί με τις Αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και από τους πιλότους των ΗΠΑ μας, μας φέρνει πιο κοντά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. "

13]Όπως προαναφέρθηκε, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Rasmussen, έφτασε στην βουλγαρική πρωτεύουσα στις 20 Μαΐου. Ο υπουργός Άμυνας Anyu Angelov, Πέντε μέρες νωρίτερα, διαβεβαίωσε ότι "Εμείς θα υποβάλουμε αίτηση για να ενταχθούμε στην κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν στη Σόφια..."

14]Ο επικεφαλής της βουλγαρικής άμυνας είπε επίσης ότι το υπουργείο του θα κατανείμει κεφάλαια για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος του έθνους και ότι "οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί να συγχρηματοδοτήσουν την πρωτοβουλία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διαθέσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της αεροπορικής βάσης Graf Ignatievo."

15]Στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Γεωργίας συναντήθηκαν με τους μόνιμους αντιπροσώπους των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Γεωργίας (που δημιουργήθηκε το μήνα μετά τον πόλεμο της Γεωργίας με τη Ρωσία το 2008) στις 5 Μαΐου. Μια εβδομάδα αργότερα ο αξιωματούχος-σύνδεσμος του ΝΑΤΟ στο Νότιο Καύκασο, Zbigniew Ribatski, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός θα ανοίξει γραφείο αντιπροσώπου στη Γεωργία αυτό το καλοκαίρι.

Στις 14 Μαΐου ο Γεωργιανός Τύπος ανέφερε την έναρξη μιας χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτική εγκατάστασης προσομοίωσης-εκπαίδευσης στη χώρα: "Το Κέντρο προσομοίωσης-Εκπαίδευσης έχει δημιουργηθεί μέσω του πλαισίου συνεργασίας των ΗΠΑ-Γεωργίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας, προσέφερε το Κέντρο με το σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και να αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα κατάρτισης για αυτό. "

16] Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Bass και στρατιωτικοί ακόλουθοι χωρών του ΝΑΤΟ.
Ακόμα και η Ουκρανία του νέου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς παραμένει εντός των σχεδίων του ΝΑΤΟ για τη Μαύρη Θάλασσα. Η απαγόρευση ενάντια στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων για ασκήσεις στη χώρα, που τέθηκαν σε ισχύ από την πρώην αντιπολίτευση εναντίον του φιλοαμερικανού προκάτοχόυ του Γιανούκοβιτς, Βίκτωρ Γιούσενκο, έχει ανατραπεί, και τα στρατεύματα των ΗΠΑ και οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ », μπορούν να ξαναρχίσουν ασκήσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Η εγκατάσταση Αμερικανικών και Νατοικών ναυτικών, αεροπορικών και βάσεων πεζικού και εγκαταστάσεις αναχαίτισης πυραύλων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, είναι το πρότυπο για την επεκτατική και μόνιμη στρατιωτική ενίσχυση στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία αναπαράγεται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Μια φανταστική ιρανική απειλή είναι η υπεκφυγή για να δικαιολογήσει την παρουσία των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκάφών, πολεμικών πλοίων, στρατεύματων, μηχανοκίνητων και αερομεταφερόμενων μονάδων, συστοιχιών πυραύλων, κέντρων εκπαιδευσης και εγκαταστάσεων ραντάρ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Το Ιράν δεν σύνορεύει με τις δύο θαλασσες και δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε κανένα λόγο να απειλεί λαούς που συνορεύουν με αυτές.

Πρόσφατες αναφορές ειδήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μιλούν για μια θέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Αν είναι έτσι, οι Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες δεν χρειάζεται να παν μακριά για να χαιρετίσουν τους υποτιθέμενους δυτικούς φίλους και τους συμμάχους τους. Χρειάζεται απλώς να φθάσουν στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά σύνορά τους στον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική Θάλασσα.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Νέο τυφέκιο Kalashnikov δοκιμάζουν οι Ρώσοι



Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIAN οι Ρώσοι δοκιμάζουν την εξελιγμένη έκδοση του Kalashnikov ΑΚ-47Μ με την κωδική ονομασία AK-200!!!

Το νέο AK θα είναι ελαφρώς βαρύτερο αλλά με αυξημένη ισχύ πυρός και πολύ καλύτερο σκόπευτρο!!

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ



Η ρωσική κυβέρνηση σκέφτεται να δαπανήσει 22 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 733 εκατομμύρια δολάρια) για ένα σχέδιο, που αφορά τη δημιουργία μιας εθνικής ταυτότητας για τη νέα γενιά και την ενθάρρυνση της καινοτομίας για τη νεολαία, όπως αναφέρει οικονομική εφημερίδα της χώρας.

Η κυβέρνηση Πούτιν θεωρεί ότι η ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και στον τομέα της καινοτομίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά της και πιστεύει ότι η νεολαία της χώρας πρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο στον τομέα αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού, Τουρισμού και Πολιτικής για τη Νεολαία έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα για τη Νεολαία για την περίοδο 2011-2015. Εάν το πρόγραμμα εγκριθεί, θα επενδύσει 22 δισεκατομμύρια ρούβλια σε επαγγελματικό προσανατολισμό, την έρευνα μέσω διαφημιστικών εκστρατειών.

Οι συντάκτες του προγράμματος δηλώνουν ότι η στάση της νεολαίας της Ρωσίας, προς το παρόν, δεν συμπίπτει με τις απαιτήσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως το πρόγραμμα θα παρέχει στη Ρωσία 120.000 νέους επιστήμονες και 2.000 έργα καινοτομίας, μέχρι το 2015. Υπόσχεται, επίσης, να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, κάτω των 30, κατά το ήμισυ και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των νέων στις εκλογές σε 65%.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπουν» Wall Street Journal και Financial Times




Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα σε ένα με δύο χρόνια «βλέπει» σε σημερινό δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».

Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Εσβαρ Πράσαντ «σχεδόν με βεβαιότητα, θα χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τους επόμενους 12 με 24 μήνες».


Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στις αμφιβολίες που εξέφρασε προσφάτως ο διευθύνων συμβούλος της Deutsche Bankκ Τζόζεφ Ακερμαν, όσον αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τους δανειστές της.

Οπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της WSJ, κ. Τσαρλς Φόρελ, οι περικοπές που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο λιτότητας είναι σκληρές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εφαρμογή τους από την κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ, «ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα απλά μαθηματικά δείχνουν προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης».

Και αυτό γιατί το κόστος του ελληνικού χρέους αυξάνεται κατακόρυφα. Σύμφωνα με την WSJ, το 2012 η Ελλάδα θα δαπανά 17, 1 δις μόνο για επιτόκια, από 11,9 δις το 2009. Το 2014, όταν το χρέος της Ελλάδας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 353, 3 δις, θα χρειαστεί να πληρώσει τόκους ύψους 20,4 δις ποσό το οποίο κατά την εφημερίδα δεν απέχει από αυτά που δαπανά σε μισθούς του δημοσίου.

«Το 2012-13, με το χρέος να φθάνει το 150% του ΑΕΠ, η ιδέα της αποπληρωμής των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης δεν θα πάει πολύ καλά», υποστηρίζει ο κ. Πράσαντ.

Ακόμα πιο απαισιόδοξο είναι σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times». Για τη βρετανική εφημερίδα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει τόσο πιθανή ώστε σε άρθρο της με τίτλο «Οι επενδυτές είναι νευρικοί για το ποιος θα πληρώσει τις ελληνικές απώλειες», προχωρά σε προγνωστικά για το ποσοστό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (αν δηλαδή θα είναι της τάξης του 20% ή του 50% κλπ).

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει και αυτή ότι με το χρέος να εκτοξεύεται στο 150% του ΑΕΠ είναι αδύνατο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της πριν την εξάντληση της βοήθειας ύψους 750 δις από τον κοινό μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι FΤ τέλος «υπενθυμίζουν» την έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος που για τις γερμανικές τράπεζες φθάνει τα 50 δισ., ενώ για τις γαλλικές τα 75 δισ.



Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Aπαγόρευση ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας στη βραχονησίδα Ζουράφα από το Λιμενικό Σώμα



Την απαγόρευση ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας στη βραχονησίδα Ζουράφα από το Λιμενικό Σώμα, καταγγέλλει ομάδα πολιτών από τη Βόρεια Ελλάδα που θέλησε να μεταβεί στη νησίδα.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό σήμα του ΛΣ, που διέρρευσε στο Διαδίκτυο, η Σημαία δεν δύναται να αναρτηθεί "λόγω κινδύνου προκλήσεως βλαβών στη φαρική εγκατάσταση/λειτουργία του υφιστάμενου πυρσού που απορρέουν από τη γεωμορφολογία του εν λόγω βράχου".
Η Ζουράφα ή Λαδόξερα βρίσκεται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και αποτελεί βασικό στοιχείο οριοθέτησης των ελληνικών συνόρων προς τα ανατολικά, στον κρίσιμο χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το Λιμενικό έχει απαγορεύσει την αλιεία στον πλούσιο αυτό ψαρότοπο, ενώ οι Έλληνες ψαράδες που περιπλέουν τη Ζουράφα παρενοχλούνται συνεχώς από την Τουρκική Ακτοφυλακή όταν οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν ανενόχλητοι. Η Ζουράφα ονομάζεται και Λαδόξερα, λόγω του πετρελαίου που αναβρύζει στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νησίδα, γεγονός γνωστό από την αρχαιότητα κατά την οποία φαίνεται ότι ήταν κατοικημένη, αφού πάνω της υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου οικισμού.

Όμως, το μέγα πρόβλημα είναι ότι η Ζουράφα, υπόλειμμα αρχαϊκού ηφαιστειογενούς συμπλέγματος τεσσάρων νησιών, βυθίζεται αργά αλλά σταθερά. Σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η νησίδα είχε έκταση 9 στρεμμάτων και μήκος ακτής 465 μέτρων. Σήμερα, όμως, λίγες δεκαετίες αργότερα, η έκτασή της είναι πολύ μικρότερη από 1 στρέμμα και το μήκος της ακτογραμμής της είναι μόλις 32 μέτρα.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Αν δεν αντισταθούμε τώρα στην κοσοβοποίηση της Θράκης, θα υποχρεωθούμε να φιλοξενήσουμε Έλληνες νεοπρόσφυγες.




«Η Ροδόπη υποδέχεται τον Πρωθυπουργό» λένε οι αφίσες σήμερα στην Κομοτηνή, καλώντας τον λαό της Θράκης, να υποδεχθεί τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα που:

Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, αποφασίζει να διαγράψει την Πομάκικη εφημερίδα Ζαγάλισα και ΜΟΝΟ ΑΥΤΗΝ από όλα τα έντυπα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, προκειμένου να μην συμμετάσχει στην Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επικαιρότητα-Στοχευμένες Δράσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010. Μια εφημερίδα που αγωνίζεται χρόνια τώρα κατά της επιχειρούμενης τουρκοποίησης των Ελλήνων Πομάκων, από τις δραστηριότητες του τούρκικου προξενείου και των πρακτόρων της ΜΙΤ.

Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μέσω της κ. Δραγώνα, «ξηλώνει» από το Μέγα Δέρειο την Δασκάλα, Χαρά Νικοπούλου. Μια δασκάλα, που ως φυσική συνέχεια των Ρήγα Φεραίου, Μαρίνου Αντύπα, Δημήτρη Γληνού, επέμενε να κάνει αυτό που έκαναν όλοι οι γενναίοι Δάσκαλοι του Γένους: Να μαθαίνει στα Πομακόπουλα ελληνικά γράμματα.
Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και ο πρόξενος του Μουσταφά Καρντίς, εφαρμόζει καθημερινά σχέδια τουρκικών επενδύσεων στη Θράκη και καλεί τους «αδελφούς Τούρκους να αυξάνονται και να πληθαίνουν».


Σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει το βαθύ τουρκικό κράτος στην Κομοτηνή, να κυματίζει πια η τουρκική σημαία αλλά και η σημαία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». (Δείτε στο http://tourkikanea.wordpress.com/). Παράλληλα, να έχει ανοίξει πια ο διάλογος από την πλευρά της «Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» τόσο με το τουρκικό κράτος όσο και με τον διεθνή παράγοντα (λέγε με ΜακΝτούγκαλ), για την «παραβίαση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας» και φυσικά «την εξέταση των παραμέτρων για την αυτονομία της Δυτικής Θράκης».

Τέλος, με απίθανους πολιτικούς και απαράδεκτους «Έλληνες» δημαρχίσκους της Θράκης – προφανώς για μια χούφτα ψηφαλάκια – να χασκογελούν δίπλα στον ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, την ώρα που αυτός μιλάει για την «γενναία Τουρκική Νεολαία του Λαλά Σαχίν Πασά», του Οθωμανού στρατηγού δηλαδή που κατέκτησε τη Δυτική Θράκη.
Σε αυτήν λοιπόν την συγκυρία, και σε αναμονή του κομματικού Περιφερειάρχη Θράκης, ο οποίος θα προκύψει από τον «Καλλικράτη» και θα «έχει το δικαίωμα να κάνει δημοψηφίσματα για τα ζητήματα της περιοχής του», επέλεξε ο κ. Παπανδρέου για να επισκεφθεί την Κομοτηνή.

Η μεθοδευμένη και καλά οργανωμένη «κοσσοβοποίηση» της Θράκης μας, είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι πως ελάχιστοι είναι οι πυρήνες αντίστασης κατά της «κοσσοβοποίησης» αυτής. Με φωνές όπως οι εφημερίδες «Αντιφωνητής» του αγωνιστή Κώστα Καραίσκου και η Πομακική «Ζαγάλισα» στη Θράκη, που συνεπικουρούνται από επίσης ελάχιστες φωνές οι οποίες μόλις που ακούγονται σποραδικά σε όλη την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα στη Θράκη δείχνει πως τίποτε δεν διδαχθήκαμε από την πρόσφατη μάλιστα ιστορία μας, των διαφόρων ξεριζωμών. Είμαστε και πάλι σε ένα σταυροδρόμι, που πέρα από τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και νέες πληγές στον εθνικό κορμό. Και παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε ως Λαός, να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα ως θεατές φθηνού ρομάντζο σε κινηματογραφική αίθουσα ή του σαχλεπίσαχλου τηλεοπτικού μας τοπίου στο σαλόνι μας. Ή ακόμη, οι πιο «ευαίσθητοι εξ ημών», να συνεχίζουμε το «τροπάριο» των ημερίδων, διημερίδων, «επαναστατικών ομιλιών» κλπ «ηρεμιστικά» της ενοχλητικής μας εθνικής συνείδησης. Να συνεχίζουμε δηλαδή να «συνεδριάζουμε, την ώρα που οι άλλοι δρουν».


Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Εγκαταλείπει η Ουκρανία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς το στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ




Τη φιλοδοξία ένταξης της χώρας στις βορειοατλαντικές δομές ...ενταφιάζει ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Το ζήτημα είναι εκτός πολιτικής ατζέντας, δήλωσε o Ουκρανός ΥΠΕΞ καθιστώντας σαφές ότι το Κίεβο εγκαταλείπει επίσημα το στόχο της προηγούμενης φιλοδυτικής ηγεσίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.



«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Συμμαχία, αλλά το ζήτημα της ένταξης αφαιρείται τώρα από την ημερήσια διάταξη. Έτσι είναι τα πράγματα σήμερα» άνεφερε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κοσταντίν Γκριχσένκο, μιλώντας σε σύνοδο για το συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Επρόκειτο για πλέον ξεκάθαρη δήλωση από τη νέα ηγεσία του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς ότι το θέμα είναι πλέον «νεκρό γράμμα» στην Ουκρανία για το προσεχές μέλλον.

Το Reuters αναμεταδίδει από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι και ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς φέρεται να κήρυξε «νεκρό» το στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ μιλώντας από την πόλη Λβίβ της δυτικής Ουκρανίας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ρεαλιστική για τη χώρα μας σήμερα. Οι όροι του ΝΑΤΟ θα απαιτούσαν να έχουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού» ανέφερε.

Η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας, τη διαδεδομένη αδιαφορία στη χώρα του και την έλλειψη ιδιαίτερης ενθάρρυνσης από την ίδια τη Συμμαχία.

Ωστόσο, ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος επανήλθε στην εξουσία το Φεβρουάριο και στρέφει πλέον την πρώην σοβιετική δημοκρατία προς τη Μόσχα σε πολλά τμήματα της πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται πλέον σε δεύτερη μοίρα ως στόχος.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Θα μας διώξουν από το ευρώ;


Του Γιώργου Δελαστίκ


Χλευάζει η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» τα μέτρα ευρω-λιτότητας που εξαπολύονται σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο κάτω από την ασφυκτική πίεση του Βερολίνου εν ονόματι της προστασίας του κοινού νομίσματος.


«Η Μέρκελ ονειρεύεται την Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία του ευρώ» έγραφε σαρκαστικά στους τίτλους της πριν από μία εβδομάδα. Η ισπανική «Ελ Παΐς» έδειχνε το ίδιο ενοχλημένη: «Οι εννέα εντολές που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανταποκρίνονται περισσότερο στο σχέδιο μιας Γερμανικής Ευρώπης παρά στο σχέδιο μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας» έγραψε σε κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Με σπρωξίματα».

Στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν σοβαρότατες αντιστάσεις στα γερμανικά σχέδια και ισχυροί πολιτικοί κύκλοι αντιδρούν, ακόμη και αν κάποιες κυβερνήσεις υποκύπτουν στις πιέσεις του Βερολίνου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι π.χ. η ισπανική Δεξιά δεν κάμφθηκε από τις αφόρητες πιέσεις των Ευρωπαίων ομοϊδεατών της και στη χθεσινή ψηφοφορία τάχθηκε εναντίον των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη Μαδρίτη, αρνούμενη να κάνει έστω μόνο αποχή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μέτρα λιτότητας πέρασαν με... μία (!) ψήφο διαφορά -169 «ναι» και 168 «όχι»- και μάλιστα πλήρως απονομιμοποιημένα καθώς δεν συγκέντρωσαν καν την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Πέρασαν επειδή έκαναν αποχή οι εθνικιστές βουλευτές από την Καταλονία και τις Κανάριες Νήσους. Ενας από αυτούς να ψήφιζε κατά, τα μέτρα θα απορρίπτονταν και η κυβέρνηση Θαπατέρο πιθανότατα θα κατέρρεε!

«Είστε ξοφλημένος! Το πρόβλημα είστε εσείς και η κυβέρνησή σας!» είπε στον Θαπατέρο, καλώντας τον να κάνει εκλογές το 2011, ο επικεφαλής των δεξιών Καταλανών που τον διέσωσαν με την αποχή τους.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο Γ. Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο κοινοβούλιο. Ερχονται και επανέρχονται όμως απειλητικές φήμες σκοπιμότητας ότι δήθεν οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν συνεχίσει να δείχνει τυφλή υπακοή στους ξένους επικυρίαρχους της χώρας μας - την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Για να γίνει πιο πειστική μάλιστα αυτή η απειλή και να καταστείλει κατά το δυνατόν τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων, αξιοποιούνται και απόψεις που εκφράζουν Γερμανοί οικονομολόγοι, πολιτικοί ή αρθρογράφοι να... φύγει η ίδια η Γερμανία από την Ευρωζώνη και να συγκροτήσει ένα στενό πυρήνα χωρών με ένα πολύ σκληρότερο ευρώ!


Πρόκειται περί όντως υπαρκτών απόψεων στη Γερμανία που μάλιστα γνωρίζουν άνθηση.

Δεν έχουν όμως καμιά επαφή με τις απόψεις της γερμανικής οικονομικής ελίτ και σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν τις απόψεις της κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο λόγος είναι απλούστατος. Το ευρώ έχει βοηθήσει εντυπωσιακά στην αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.


Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι διευκολύνει τη μεταφορά πλούτου από τις 15 χώρες της Ευρωζώνης προς τη Γερμανία! Μόνο ανόητοι θα κατέστρεφαν οικειοθελώς έναν τέτοιο μηχανισμό πλουτισμού και φυσικά μόνο ανόητη δεν είναι η γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ.

Ενα ευρώ περιορισμένο σε λιγότερες χώρες της ΕΕ ακραιφνώς γερμανόφρονες (Αυστρία, Ολλανδία, Σκανδιναβία και ίσως κάποιες από τις... ανατολικές επαρχίες του Ράιχ στην Κεντρική Ευρώπη) μπορεί να ανταποκρίνεται στον ακροδεξιό τρόπο σκέψης κάποιων επιφανών Γερμανών, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και μεταφορά λιγότερου πλούτου προς τη γερμανική οικονομία.

Πόσω μάλλον που η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απόλυτο δίκιο όταν προβάλλει την άποψη ότι σήμερα «χωρίς το ευρώ δεν υπάρχει ούτε η ΕΕ».

Πέραν των άλλων, η ύπαρξη της ΕΕ εξασφαλίζει τη γερμανική ηγεμονία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τρελή είναι η γερμανική ηγεσία να τη θέσει σε κίνδυνο;

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Εκδίωξή μας ίσον διάσπαση της ΕΕ


Πραξικοπηματική αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε και προηγούμενο με την Ισπανία, την Πορτογαλία, ή την Ιταλία, θα σηματοδοτούσε πιθανότατα την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Θα οδηγούσε πιθανότατα στη σύμπηξη μετώπου του ευρωπαϊκού νότου υπό την ηγεμονία της Γαλλίας, με τη Βρετανία να έχει συμφέροντα συμπαράταξης με το μέτωπο αυτό εναντίον του γερμανικού μπλοκ!

Επιστροφή στα στρατόπεδα του... 1940! Αλλο πράγμα το μαστίγωμα, ο εξευτελισμός, η εξαθλίωση στην οποία υποβάλλει το Βερολίνο σήμερα την Ελλάδα και άλλο πράγμα η ώθηση αυτής της πολιτικής σε πράξεις που μπορεί να διχάσουν την ΕΕ.
τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Ιστορικό βήμα από την Τουρκία υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου




Συμφωνία Ερντογάν-Βαρθολομαίου για διασφάλιση της συνέχισης της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα ιστορικό βήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy κάνουν λόγο για ανάληψη μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν την παραχώρηση της τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες που θα έρχονται στην Κωνσταντινούπολη από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αμέσως μετά από αυτή τη συμφωνία, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πολιτογράφηση συνολικά 15 μητροπολιτών. Οι διαδικασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 3-8 μηνών.

Μετά την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, οι 15 μητροπολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο μέλλον θα μπορούν να εκλεχθούν στον πατριαρχικό θρόνο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, από τους 15 μητροπολίτες οι οποίοι αποτάθηκαν για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα, έντεκα είναι Έλληνες υπήκοοι, δύο είναι πολίτες των ΗΠΑ, ένας είναι πολίτης της Αυστρίας και άλλος ένας είναι πολίτης της Αυστραλίας.

Η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στην πολιτογράφηση των μητροπολιτών υπήρξε άμεση και οι προκαταρκτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις σε τρεις ημέρες.

Εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, σήμερα τίθεται το ζήτημα της μελλοντικής στελέχωσης της Ιεράς Συνόδου και του πατριαρχικού θρόνου. Το νέο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης συμβάλλει στην εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ζουν γύρω στους 1.500 Έλληνες και τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της κοινότητας έχει μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, η παρουσία των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων και των κοινωνικοοικονομικών τους δομών στην Ίμβρο και στην Τένεδο αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.


Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Ξεκινά η ναυπήγηση της νέας κλάσης Γαλλικών υποβρυχίων της Βραζιλίας



Σε μια επίσημη τελετή, τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS ξεκίνησαν την βιομηχανική διαδικασία παραγωγής του προγράμματος των βραζιλιάνικων υποβρυχίων, που αποτελεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ομίλου για ξένο πελάτη.

Την τελετή παρακολούθησαν περί τους 100 προσκεκλημένους στις εγκαταστάσεις της DCNS στο Σερμπούρ, όπου διεξήχθη επίσημα η «κοπή» των πρώτων φύλλων ατσαλιού για τα νέα συμβατικής πρόωσης βραζιλιάνικα υποβρύχια.

Η παραγωγή ξεκινά εντός 9 μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου και αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτες σχεδιαστικές μελέτες, ενώ σε πρώτη φάση θα ναυπηγηθεί το εμπρόσθιο τμήμα του πρώτου υποβρυχίου στο Σερμπούρ.

Στη συνέχεια, θα μεταβούν στην Γαλλία 130 Βραζιλιάνοι μηχανικοί και τεχνικοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας για τη ναυπήγηση αυτών των υποβρυχίων στην Βραζιλία.

Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την σχεδίαση και κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης με βάση συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας. Περιλαμβάνει επιπλέον και τεχνική βοήθεια για την σχεδίαση και κατασκευή των μη πυρηνικών τμημάτων του πρώτου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου της Βραζιλίας καθώς και την σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου ναυπηγείου και ναυστάθμου για το βραζιλιάνικο Ναυτικό.

Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης είναι προγραμματισμένο να μπει σε υπηρεσία το 2017. Όλα τα υποβρύχια θα χρησιμοποιούν σύστημα συμβατικής ή ντήζελ πρόωσης και θα έχουν πλήρωμα από 30 έως 45 ναύτες. Το μήκος τους θα φτάνει τα 75 μέτρα και το εκτόπισμά τους στην επιφάνεια τους 2.000 τόνους.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Πέταξε ο X-51A Waverider






Μια νέα εποχή στις στρατηγικές αποστολές κρούσεις μακρού πλήγματος ξεκίνησε πριν λίγες ώρες όταν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, πέταξε τελικά στην πρώτη του δοκιμαστική πτήση υπό συνθήκες επιχειρησιακές ο νέος υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης X-51A Waverider σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις υπερηχητικές πτήσεις. Xθες η πτήση του είχε αναβληθεί λόγω ενός διαδικαστικού προβλήματος, όπως μόνο το defencenet.gr είχε γράψει:

Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό πλοίο αναφέρθηκε ότι πλησίαζε στην δεσμευμένη για την εκτόξευση περιοχή, και χρειάστηκε μια αναβολή μέχρι την εκκαθάριση του χώρου.

Το X-51A Waverider πέταξε για περισσότερα από τρία λεπτά με ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται σχετικό δελτίο Τύπου της αμερικανικής Αεροπορίας.

Ως φορέας για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος B-52Η Stratofortress της αμερικανικής Αεροπορίας που πετούσε στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της USAF. Ο νέος υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε για 200 δευτερολέπτα να αυξάνει την επιτάχυνση του πριν αρχίσει η ταχύτητα του να μειώνεται.

Η αμερικανική Αεροπορία δήλωσε ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα δώδεκα δευτερόλεπτα
!

"Είμαστε σε έκσταση, διότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, προκειμένου αυτή η πτήση να στεφθεί με επιτυχία", δήλωσε ο Τσάρλι Μπρινκ, διαχειριστής του προγράμματος X-51A Waverider στο Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Αεροπορίας.



Το X-51A Waverider κατασκεύασαν για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η Pratt & Whitney Rocketdyne (κινητήρας scramjet) και η Boeing (σχεδίαση και ανάπτυξη, ολοκλήρωση).

"Πραγματοποιήσαμε αυτό το άλμα στην τεχνολογία των κινητήρων, ένα κατόρθωμα που συγκρίνεται με το πέρασμα από τα ελικοφόρα αεροσκάφη του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου στους κινητήρες των σημερινών αεριωθούμενων", πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του τομέα των υπερηχητικών της Boeing, Τζο Βόγκελ, δήλωσε πως "πρόκειται για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και θέτει τα θεμέλια για πολλά υπερηχητικές εφαρμογές στο μέλλον".

Τέσσερα X-51A Waverider έχουν παραδoθεί στην αμερικανική Αεροπορία, ενώ αναμένεται να παραδωθούν άλλα τρία έως το φθινόπωρο. Θα αξιοποιηθούν σε επιπλέον δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Ο πύραυλος αυτός θα αξιοποιηθεί, όταν μπει σε παραγωγή, για αποστολές υπερταχείας προσβολής κρίσιμης στρατηγικής σημασίας στόχων από οπουδήποτε στον κόσμο.

Θα μπορεί να αναρτηθεί σε αεροσκάφη μεγέθους μαχητικού, όπως το F-15E, και θα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά!


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ




Η ρωσική κυβέρνηση έχει μελετήσει το νέο σχέδιο Ρωσίας-ΗΠΑ για τη μείωση των εξοπλισμών, το οποίο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα υποβάλει στο κοινοβούλιο προς επικύρωση.

Η νέα συνθήκη για τα όπλα, που υπεγράφη στις 8 Απριλίου στην Πράγα, αντικαθιστά το Σύμφωνο του 1991, που έληξε το Δεκέμβριο. Η συμφωνία αναμένεται να φέρει τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας στον τομέα του πυρηνικού αφοπλισμού και ελέγχου των εξοπλισμών.

Η συνθήκη προβλέπει ότι ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών να μειωθεί σε 1.550 από κάθε πλευρά σε διάστημα επτά ετών, ενώ ο αριθμός των οχημάτων μεταφοράς, τόσο οι εφαρμογές και η μη αναπτυχθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 800.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών σχέσεων, Mikhail Margelov, δήλωσε πως και άλλα πυρηνικά κράτη θα μπορέσουν να προσχωρήσουν στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki