Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΙΝΑ ΣΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ-Ν.ΚΟΡΕΑΣ



To Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας θα πραγματοποιήσει εξαήμερη στρατιωτική άσκηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από την Τετάρτη, ως απάντηση στην προγραμματισμένη άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, την Τρίτη.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), με δήλωσή του, ανέφερε ότι σε όλα τα σκάφη, εκτός από εκείνα που εμπλέκονται στις ασκήσεις, θα πρέπει να τους απαγορευτεί η είσοδός τους στα ύδατα, ανοικτά της Ανατολικής επαρχίας Zhejiang της Κίνας, κατά τη διάρκεια των γυμνασίων.

Η China Daily ανέφερε ότι, παρόλο που το Υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει πως οι ασκήσεις είναι "ρουτίνας", κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι συνδέονται άμεσα με την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ξεκίνησε μεγάλη Ρωσική άσκηση στην Άπω Ανατολή



Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθές μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας στο Βοστόκ της Σιβηρίας.

Η ασκηση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό Ρώσων στρατιωτών (πάνω από 20.000) ,70 αεροσκάφη της Π.Α και τουλάχιστον 30 πολεμικά πλοία!!!

Συμφωνα με τον Ρώσο επιτελάρχη Κο Μακάροφ η φετινή άσκηση περιλαμβάνει αεροπορικές και αμφίβιες επιχειρήσεις , αποβάσεις και ανάπτυξη του στρατού ξηράς σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή.

Ο Ρώσος στρατηγός συμπλήρωσε ότι η άσκηση δεν στρέφεται εναντίων κάποιας χώρας συγκεκριμένα αλλά αποτελεί τακτική διακλαδική άσκηση των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Φέτος όμως εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή υπερδιπλάσιου αριθμού στρατιωτικών (σε σχέση με το 2008) ενώ η άσκηση πραγματοποιείται με πραγματικά πυρά.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο Νομό Ιωαννίνων! (θα μας επιτρέψουν οι ..Τούρκοι;)



Έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ήπειρο. Πρώτο στη λίστα το Καλπάκι!

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εθνικά χωρικά ύδατα και εδάφη, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, προανήγγειλε ο... Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.

«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.


Ερωτηθείς ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, επεσήμανε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας, που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Η γεώτρηση του Καλπακίου

Το πετρελαϊκό ενδιαφέρον στην Ήπειρο εντοπίζεται στην περιοχή των Νεγράδων Καλπακίου.Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, το γεωτρύπανο της εταιρείας «Enterprise Oil Exploration» άρχισε να δουλεύει και να «τρυπά» τη γη των Νεγράδων, επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καλπακίου, στο πλαίσιο της ερευνητικής γεώτρησης «Δήμητρα 1».Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το γεωτρύπανο σχεδιάζονταν να φθάσει σε βάθος 4.000 μ. και σε ένα τετράμηνο να αξιολογηθούν τα στοιχεία για την ύπαρξη -ή όχι- εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.

Η καταγραφή της γεωφυσικής δραστηριότητας στην Ήπειρο με πλήρη χαρτογράφηση του υπεδάφους στις περιοχές ενδιαφέροντος, είχε ξεκινήσει από το 1998 σε έκταση 407 χιλιομέτρων. Η ερευνητική διαδικασία στη συγκεκριμένη περιοχή άρχισε από την «Enterprise Oil» στις 8 Σεπτεμβρίου 2001 με ερευνητικό γεωτρύπανο της γερμανικής εταιρείας ITAG-Group, η οποία έχει μεγάλη πείρα στον τομέα των χερσαίων γεωτρήσεων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης ωστόσο, δεν ήταν τα προσδοκώμενα, χωρίς αυτό να συνδέεται με την ύπαρξη κοιτασμάτων. Ο ξαφνικός τερματισμός των επιχειρήσεων έρευνας φωτίστηκε ύστερα από εννέα περίπου χρόνια, χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος». Στην εκπομπή που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες, η Τερέζα Φωκιανού, τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι.

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise Oil» που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια.Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που σύμφωνα με την κ. Φωκιανού, είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην Shell. Η νέα εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιέγραψε η κ. Φωκιανου, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων αν...».

Το θεσμικό πλαίσιο

Βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα έρευνας. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί Υφυπουργίας στο Ανάπτυξης του Γιώργου Σαλαγκούδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2007, αποκάλυψε μιλώντας στα «Π.Ν.» πως συνέταξε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί τις περιοχές προς έρευνα στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή, η παραχώρηση εδαφών για έρευνα βρίσκεται σε μια ιδιωτική εταιρεία, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο», τόνιζε τότε ο πρώην Υφυπουργός. «Το Γενάρη του 2007, μετά τη συνάντηση Καραμανλή – Σιούφα, ανακοινώθηκε πως μέχρι τον Απρίλιο θα κατατίθονταν στη Βουλή 11 νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένα από τα οποία θα ήταν και αυτό που συνέταξα εγώ και στο οποίο περιέχεται η δημιουργία δημοσίου φορέα, στελεχωμένου από υπαλλήλους της πρώην ΔΕΠ - ΕΚΥ, προκειμένου να ανοίξει περιοχές για έρευνα. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η λεκάνη Καλαμποκίου-Λάβδανης, στο Νομό Ιωαννίνων.

Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ένα μόνο νομοσχέδιο, άσχετο με την ενέργεια» αποκάλυπτε ο πρώην Υφυπουργός αλλά έκτοτε, το νομοσχέδιο δεν βγήκε ποτέ από τα συρτάρια......Μέχρι τις εκπομπές του Χαρδαβέλα και το δημόσιο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, για την περιοχή μας και κατά την επίσκεψή του στις 28 Οκτωβρίου του 2009.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου την ικανοποίησή του για τις ειλικρινείς ως φαίνεται, προθέσεις της Κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο, μέχρι χθες, να έχει ειδικότερη ενημέρωση για το θέμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΣΕ ΣΥΓΧΙΣΗ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ...



Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο χωρικούς που μάζευαν χόρτα στη νοτιοανατολική Τουρκία επειδή τους εξέλαβαν κατά λάθος ως ένοπλους μαχητές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή. Το συμβάν συνέπεσε με την αύξηση των επιθέσεων από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Οι χωρικοί μάζευαν θυμάρι όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην περιοχή Χάσα, στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε το πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει πότε σημειώθηκε το περιστατικό. Τραυματίστηκε ένας ακόμη χωρικός.

"Εκφράζουμε τη μεγάλη λύπη μας για το περιστατικό αυτό", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μεχμέτ Τσελαλετίν Λεκεσίζ.


Τον περασμένο μήνα στο κοντινό λιμάνι της Aλεξανδρέτας σε επίθεση με ρουκέτες ανταρτών του PKK σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες. Έκτοτε κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στην ανατολική Τουρκία και ενός λεωφορείου που μετέφερε στρατιωτικούς στην Κωνσταντινούπολη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Νέες παραγγελίες για το MASS


Συγκεκριμένα τα ΗΑΕ πρόκειται να εξοπλίσουν με το σύστημα πλοία των κλάσεων Abu Dhabi (κορβέτες σχεδίασης της ιταλικής Fincantieri) και Falaj-2 (περιπολικό επίσης σχεδίασης της ιταλικής Fincantieri), ενώ το Γερμανικό ναυτικό τις τέσσερις νέες φρεγάτες F-125.

Οι φρεγάτες του τύπου είναι σχεδιασμένες για επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα συμμετρικών και ασύμμετρων απειλών και για εξαιρετικά παρατεταμένες αποστολές εκτός των γερμανικών υδάτων που η διάρκεια τους μπορεί να φθάνει και τα δύο έτη κάθε φορά. Το σύνολο των τριών συμβολαίων ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ
.

Σημειώνεται ότι από το 2002, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σύστημα MASS (Multi Ammunition Soft-kill System), μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 158 εκτοξευτές του που έχουν εγκατασταθεί σε φρεγάτες, κορβέτες, περιπολικά και πλοία ναρκοπολέμου, είτε σε άμεση διασύνδεση με το σύστημα διαχείρισης μάχης είτε ως αυτόνομης λειτουργίας.

Η αποτελεσματικότητα δε του συστήματος κατά απειλών που χρησιμοποιούν για την τερματική καθοδήγηση τους όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (ραντάρ, υπέρυθρο, λέιζερ, ηλεκτροοπτικό, υπεριώδες) έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε δοκιμές.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ο Ομπάμα θα πιέσει για την Γάζα.Υπό πίεση το Ισραήλ.




Η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ έγραψε πως η αμερικανική διοίκηση θα ζητήσει από το Τελ Αβίβ την άρση του αποκλεισμού που εφαρμόζεται στη Λωρίδα της Γάζας.Σύμφωνα με την είδηση της εν λόγω εφημερίδας, ο Ομπάμα θα διατυπώσει το σχετικό αίτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετενιάχου στις 7 Ιουλίου.

Στην είδηση που επικαλείται έγκυρες πολιτικές πηγές, υπογραμμίζεται πως η άρση του αποκλεισμού και η ελεύθερη μετάβαση των Παλαιστινίων από τα ισραηλινά σύνορα θα είναι μεταξύ των αιτημάτων που θα διατυπώσει ο Ομπάμα κατά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.


Ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα πάλι χαρακτήρισε ως "αφόρητη" την κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκονται οι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα και είναι οργισμένος με το γεγονός που δεν επιτρέπεται η έξοδος από την περιοχή στους κατοίκους, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη μαζική τιμωρία.

Στη συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου αναμένεται να συζητηθεί και ο τερματισμός των εποικιστικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ.


Από την Ιερουσαλήμ που βρίσκεται ο Σ. Λαβρόφ απάντησε στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου δικαιοσύνης για την σύλληψη 11 ατόμων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

"Δεν μας έχουν εξηγήσει ακόμα τι συνέβη.Ελπίζω να το κάνουν σύντομα" απάντησε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ σε Ρώσους δημοσιογράφους που ακολούθησαν την επίσκεψη.

Και συνέχισε παρουσία του ομολόγου του Κου Λίμπερμαν : "Το μόνο που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι ο χρόνος που επελέγη να ανακοινωθεί δεν επιλέχθηκε τυχαία"..

Η ανακοίνωση για την σύλληψη των 11 υπόπτων για κατασκοπεία έγινε 1 μέρα μετά την αναχώρηση του Ντ.Μεντβέντεφ από τις ΗΠΑ!!!

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου ( ; )



Την ώρα που η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης όλου ή τμήματος του χρέους της και ενώ η πιθανότητα αυτό να συμβεί ή όχι απασχολεί καθημερινά εδώ και μήνες τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ, παρέχοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους διεθνείς κερδοσκόπους για παιχνίδια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη της χώρας, μοιάζει να έχει ξεφύγει της προσοχής των ΜΜΕ αλλά όχι και των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η επίσημη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικούς χρέους έχει, ήδη, ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας, στις 15 Ιουνίου.

Ένα κράτος μπορεί να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους του όταν αδυνατεί να ανταποκριθεί εις ολόκληρο και στην ώρα του στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι σε έναν ή περισσότερους από τους πιστωτές του. Σε αυτήν την περίπτωση το κράτος προχωρά σε παύση πληρωμών προς το συγκεκριμένο πιστωτή και αμέσως σε συζητήσεις μαζί του με την ελπίδα για την κατάληξη σε μία νέα συμφωνία, η οποία θα του επιτρέψει να αρχίσει ξανά την αποπληρωμή του χρέους του.

Η νέα αυτή συμφωνία περιέχει ευνοϊκότερους, απ’ ότι η αρχική, όρους για το κράτος και δυσμενέστερους για το δανειστή, τουλάχιστον ως προς το σύνολο του πληρωτέου κεφαλαίου και το χρόνο εξόφλησης του. Κατά κανόνα, μειώνεται κατά ένα ποσοστό το ύψος του οφειλομένου κεφαλαίου και παρέχεται παράταση στο χρόνο αποπληρωμής του, ενώ μπορεί να γίνει συμφωνία και για αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωση του ύψους τους ή ακόμη και για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει το κράτος στον πιστωτή, με παράλληλη, συχνά, εξασφάλιση του και με άλλους τρόπους πληρωμής ή και με εμπράγματη ασφάλεια στην περιουσία του κράτους.

Ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές του ελληνικού δημοσίου είναι οι προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων, στους οποίους και χρωστά 7 δις ευρώ, με συσσωρευμένα χρέη που ξεκινούν από το 2005 και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Το ελληνικό δημόσιο δήλωσε, επίσημα, την αδυναμία αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους του εις ολόκληρο και στην στην ώρα του και ξεκίνησε συζητήσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωσή του, το πρώτο στάδιο των οποίων και κατέληξε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Η συμφωνία ορίζει πως τα χρέη των ετών 2005 και 2006 θα πληρωθούν τοις μετρητοίς ενώ για τα χρέη του 2007 θα δοθούν άτοκα ομόλογα 1 έτους, ύψους 1,1 δις ευρώ, για το 2008 άτοκα 2ετή ομόλογα ύψους 2,2 δις ευρώ και για το 2009 θα δοθούν άτοκα ομόλογα 3ετούς διάρκειας, ύψους 2,05 δις ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά θα δοθούν με μεσοσταθμική «έκπτωση» της τάξης του 15% και οι προμηθευτές θα μπορούν να τα προεξοφλήσουν άμεσα από τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα τα ενεχυριάζουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αντλούν ρευστότητα.

Έτσι, η νέα συμφωνία επιτυγχάνει τόσο α) τη οριστική απάλειψη κάθε νόμιμου τόκου στο χρέος του ελληνικού δημοσίου προς τους συγκεκριμένους πιστωτές του όσο και β) τη μεταφορά της πληρωμής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία αλλά και το κυριότερο γ) τη μείωση του χρέους, καθώς οι δανειστές θα λάβουν, περίπου, 6 δις ευρώ έναντι 7 δις που είναι πραγματική οφειλή. Το αποτέλεσμα είναι να πληρείται η ‘αντικειμενική υπόσταση’ της πράξης της αναδιάρθρωσης χρέους, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο αυτή η εξέλιξη παρουσιάστηκε προς τα ΜΜΕ.

Η πρώτη, αυτή, πράξη αναδιάρθρωσης, αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους από το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (CDS), έχουν καταγράψει το ισχυρότερο ράλι στην ιστορία τους μέσα στον Ιούνιο, ξεπερνώντας, για πρώτη, φορά τις 1000 μονάδες βάσης, καθώς οι συμμετέχοντες στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά έλαβαν το πρώτο, σαφές, μήνυμα ότι μετά το πακέτο στήριξης και τη λήψη των πρώτων μέτρων μείωσης του ελλείμματος, ο κύβος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ερρίφθη.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αμερικανικά σενάρια τρόμου για την Ελλάδα για τα επόμενα 3 χρόνια!!!


Πολιτική αστάθεια,αποσταθεροποίηση και έξαρση της κοινωνικής βίας προβλέπουν οι Αμερικανοί

"...Συνεχίζοντας, οι αναλυτές εξηγούν «ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την υπαρκτή απειλή για το Αιγαίο- δεν είχε εναλλακτική παρά να χρεωθεί, ύστερα από την απώλεια του ενδιαφέροντος από τους δυτικούς προστάτες εταίρους», για να συμπληρώσουν ότι «Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον 5ο γεωπολιτικό της στόχο, την κυριαρχία της δηλαδή στην ανατολική μεσόγειο..."

Απώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης πολιτικού ελέγχου και κοινωνικής έξαρσης της βίας, σταδιακή αποσύνδεση από της μεγάλες(σ.σ. προστάτιδες δυνάμεις δυνάμεις βλέπε Αμερική), πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, και έξοδο από την ευρωζώνη είναι μερικές από τις εκτιμήσεις -πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα των «ειδικών» του stratfor, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την σύγχρονη μετεπαναστατική από συστάσεως του ελληνικού κράτους ιστορία της χώρας.


Σύμφωνα με την δεκασέλιδη ανάλυση, κάνοντας focus στα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Stratfor, υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος στα Βαλκάνια, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια(το 1993), μια απώλεια που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Αμερικανικό ινστιτούτο ήταν ορατή σε όλους πέρα από την ίδια της Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αθήνα, «αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, έκανε τα πάντα να διατηρήσει την θέση της, δανειζόμενη αφενός τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δίνοντας αφετέρου λανθασμένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη».

Αυτή η πολιτική εξήγηση ωστόσο – πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης- δεν καταγράφεται. Αντιθέτως, η σημερινή οικονομική κρίση περιγράφεται –κυρίως- από τα δυτικοευρωπαϊκά ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της ελληνικής τεμπελιάς, υπερδαπανών και ανευθυνότητας με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πάντα ελλειμματικό δημόσιο χρέος και ο εσωτερικός και κυρίως εξωτερικός δανεισμός της χώρας.

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές εξηγούν «ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την υπαρκτή απειλή για το Αιγαίο- δεν είχε εναλλακτική παρά να χρεωθεί, ύστερα από την απώλεια του ενδιαφέροντος από τους δυτικούς προστάτες εταίρους», για να συμπληρώσουν ότι «Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον 5ο γεωπολιτικό της στόχο, την κυριαρχία της δηλαδή στην ανατολική μεσόγειο. Πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της τις δυο τελευταίες 10ετιες.

Ακόμα και ο 4ος στόχος , που είναι η ενοποίηση της εσωτερικής Ελλάδας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, όπως απεικονίζεται στην έκθεση λόγω της «εσωτερικής της αδυναμίας της να μαζέψει τους φόρους. Σχεδόν το 25% της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται στην παραοικονομία, ένα ποσοστό από τα πλέον υψηλότερα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες».

Για το Stratfor, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη, με το ερώτημα να τίθεται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί την μείωση κατά πολύ του γεωπολιτικού της ρόλου»,
σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στο χέρι μας αλλά «εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».

Η συμβουλή του ινστιτούτου είναι να βρει η Ελλάδα τον τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε μια ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, σπεύδει όμως να πει ότι είναι κάτι απίθανο, «εκτός εάν μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων επιστρέψει στα Βαλκάνια»...
Για να καταλήξει ότι σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την Ελληνική ιστορία, προοιωνίζοντας μια εικόνα αποσταθεροποίησης από τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένιση της κεντρικής κυβέρνηση, αλλά και την χρεωκοπία προ των πυλών (κρίνοντας από το επίπεδο του χρέους, το οποίο –όπως επισημαίνουν- σύντομα θα είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ), και την στάση επιφυλακής των ευρωπαίων εταίρων για μια διαταγή εξόδου από την ευρωζώνη, μόλις διαπιστωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρώπη.

Έτσι, το Stratfor εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια ή χρήματα στήριξης, μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική κατάρρευση του εσωτερικού πολιτικού ελέγχου με άμεσο αποτέλεσμα την έξαρση της κοινωνικής βίας, τέτοια που έχει να δει από την περίοδο της στρατιωτικής χούντας την δεκαετία του 70» για να καταλήξει ο συντάκτης της απαισιόδοξης έκθεσης ότι «Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη της!»

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα κοντά στο Ιράν



Μετά από έναν εκ νέου οργιασμό ανεπιβεβαίωτων αναφορών για επικείμενη ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κυκλοφορεί ένα διάγραμμα που δείχνει αμερικανικά αεροπλανοφόρα κοντά στα ύδατα του Ιράν.

Το διάγραμμα, που δημοσιεύθηκε από το Stratfor, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η ομάδα κρούσης - το USS Harry Truman S - έχει τοποθετηθεί στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, όχι μακριά από τα στενά του Ορμούζ, το οποίο οδηγεί στον Περσικό Κόλπο. Το αεροπλανοφόρο ενώθηκε με το USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Το διάγραμμα έχει ημερομηνία 23 Ιουνίου, 2010.


Οι αναφορές για μαζικές μετακινήσεις των ισραηλινών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων κυκλοφορούν πολύ έντονα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εδώ και βδομάδες. Στις 19 Ιουνίου, η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz αναφέρει ότι 12 αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία παρατηρήθηκαν να διακινούνται μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Λίγο αργότερα και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μέρος του στόλου επέστρεψε στη Μεσόγειο.

Σε μία αναφορά του Associated Press το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με "ανεπιβεβαίωτες" πληροφορίες από ισραηλινά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την επικράτειά της κατά την προετοιμασία για μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, και οι Σαουδάραβες αρνούνται τη συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το AP.

Ένα άρθρο των Gulf Daily News, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει απορριφθεί από δυτικούς παρατηρητές, δεν αναφέρθηκε σε σαουδική εμπλοκή αλλά ανέφερε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά των ιρανικών στόχων από την επικράτεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.

Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενισχύθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από τον του Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G8 στο Καναδά ότι οι ηγέτες του G8 "πιστεύουν απόλυτα» ότι το Ισραήλ θα επιθετεί πιθανώς στο Ιράν.

Ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέττα, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για την κατασκευή δύο πυρηνικών βομβών. Σε μια συνέντευξη του στο ABC, ο κ.Πανέττα είπε επίσης ότι πιστεύει πως η πρόσφατη έξαρση των διεθνών και αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν δεν πρόκειται να πείσει τη χώρα να αλλάξει πορεία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

11 συλλήψεις στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας


11 άτομα που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Και στους έντεκα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνωμοσία, ενεργώντας ως κατάσκοποι ξένης κυβέρνησης.

Οι 8 συνελήφθησαν την Κυριακή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επειδή παρείχαν "κάλυψη" σε Ρώσους κατασκόπους ενώ οι άλλοι 2 επειδή συμμετείχαν στην ίδια "επιχείρηση".

Οι Ρώσοι είχαν γίνει αντιληπτοί κατόπιν έρευνας από τους πράκτορες του FBI και είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές του χρόνου.

Το συγκεκριμένο αδίκημα αντιστοιχεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων.

Ακόμη ένας θεωρείται ύποπτος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Aναμένεται αντίδραση από πλευράς Ρωσίας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki