Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Θέλει να επισκεφθεί το «Τζαμί της νίκης» που έχτισε ο Μωάμεθ σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης και ετοιμάζει φιέστα με μειονοτικούς

Σαν ένα ακόμη βήμα στην επιχείρηση επιβολής μειονοτικού ζητήματος στις διμερείς σχέσεις αλλά και προβολής διεθνώς του «βελτιωμένου κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχεδιάζει την έλευσή του στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού γίνεται μετά από πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιείται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την Παρασκευή, αλλά θα περιλαμβάνει και διμερή συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, καθώς και «ανεπίσημο» πρόγραμμα το οποίο βάσει των σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς θα δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στην Αθήνα.

Το Φετιγιέ Τζαμί (Τζαμί της νίκης) κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα να επισκεφθεί το Φετιγιέ Τζαμί κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, την αποκατάσταση του οποίου είχε ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη άνοιξη. Το Φετιγιέ Τζαμί ή «Τζαμί της νίκης» χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν έφθασε στην Αθήνα το 1458 σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης της Πόλης το 1453.

Ο κ. Ερντογάν, εκφραστής της νεοοθωμανικής αντίληψης που κυριαρχεί στην Τουρκία, επιθυμεί για λόγους όχι μόνο συμβολικούς να εμφανίσει ως αποτέλεσμα της δικής του πίεσης την αποκατάσταση του μνημείου και συγχρόνως να επιχειρήσει να εκθέσει την Ελλάδα για την υποτιθέμενη έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν συνδέει την αποκατάσταση του παλιού τζαμιού με την απουσία συγκεκριμένου επίσημου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει το αίτημα για ανέγερση μεγάλου τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλο «δόγμα». Την άνοιξη, όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συνδέει το Φετιγιέ Τζαμί με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Ιδιαίτερα προβληματικό όμως αναδεικνύεται το σκέλος εκείνο του «ιδιωτικού» προγράμματος του κ. Ερντογάν που αφορά τις επαφές του με στελέχη της μειονότητας.

Λίγες μόνον ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πέριξ του προξενείου κινούμενοι μειονοτικοί παράγοντες επιδιώκουν να έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε σημαντικό εκλογικό όφελος. Η Αθήνα διακριτικά και δια της πλαγίας οδού (με το διάβημα διαμαρτυρίας για τη δραστηριότητα του Τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή Μ. Σαρνίτς) έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τέτοιες κινήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να θεωρηθούν ως παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σε Ξάνθη και Κομοτηνή κατέρχονται «ανεξάρτητοι» μειονοτικοί συνδυασμοί και στον δεύτερο γύρο τόσο σε επίπεδο περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όσο και σε επίπεδο δήμων θα είναι καθοριστική η στάση της μειονότητας για το εάν ο χάρτης θα βαφτεί μπλε ή πράσινος.

Ακόμη κι αν επιλεγεί τελικά να συναντηθούν με τον κ. Ερντογάν οι δύο βουλευτές και ο ψευδομουφτής, και πάλι δημιουργείται πρόβλημα καθώς τουλάχιστον οι δύο εξ αυτών (σ.σ. γιατί ο βουλευτής Κομοτηνής κ. Α. Χατζηοσμάν έχει κρατήσει πιο αποστασιοποιημένη στάση) είναι ενεργά εμπλεκόμενοι στα «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Ματαντζί έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση του «ανεξάρτητου» ψηφοδελτίου για τον Δήμο Ξάνθης (και ασχέτως εάν πληγεί και το αντίπαλο γαλάζιο ψηφοδέλτιο), στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει βαρύ κλίμα τόσο γιατί ο κ. Ματαντζί απροκάλυπτα στέκεται δίπλα στα ακραία στελέχη της μειονότητας αλλά και γιατί όλο και περισσότερο αυτονομείται.

Ο ίδιος ο κ. Ματαντζί είχε προκαλέσει προ μερικών εβδομάδων την έντονη και οργισμένη αντίδραση της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου όταν σε σύσκεψη που έγινε για τη μειονοτική εκπαίδευση ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε παρατηρήσει ότι, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση, «μόνον όταν ζητούν κάτι από τον κ. Ερντογάν γίνεται αμέσως...».

Νίκος Μελέτης


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πού μας οδηγούν τώρα;


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ «E» 16/10


Φόβος και ανησυχία για το μέλλον επικρατούν παντού. Οχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ολόκληρος ο πληθυσμός είναι βυθισμένος σε ένα τέτοιο κλίμα κατάθλιψης. Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο συμβαίνει. Ανησυχούν όχι μόνο οι πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν προσωπικό πρόβλημα επιβίωσης ή άνετης ζωής. Κορυφαίοι εκπρόσωποι της διανόησης, της οικονομικής σκέψης, ακόμη και του κατεστημένου δεν διστάζουν να εκφράσουν δημοσίως τους φόβους τους για το πού βαδίζει η Ευρώπη και οι υπόλοιπος κόσμος με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ηγετικών χωρών του πλανήτη.

Βίαιες αλλαγές κυοφορούνται. Στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών είναι εξόφθαλμο ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του κράτους, καθώς ανατρέπει τις σχέσεις που είχε επί δεκαετίες πολλές σφυρηλατήσει με τους πολίτες. Το κράτος γίνεται πολύ πιο ξένο απέναντι στους πολίτες, καθώς κόβει μονομερώς ολοένα και περισσότερες από τις παροχές του προς αυτούς σε όλους τους τομείς - υγεία, συντάξεις, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ενα πιο επιθετικό κράτος κάνει την ίδια στιγμή την εμφάνισή του. Την ώρα που μέσω της λιτότητας μειώνει δραστικά τις παροχές του, ταυτόχρονα «γδέρνει» τους πολίτες μέσω μιας επιθετικότατης αύξησης της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα. Μας παίρνει περισσότερα και μας δίνει λιγότερα, υποβαθμίζοντας διπλά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Μειώνει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει το κόστος διαβίωσης. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου εις βάρος των πολλών. Στους πολίτες γεννιέται το αίσθημα ότι οι κυβερνήσεις λεηλατούν τα εισοδήματά τους.

Λιτότητα ίσον καταστροφή, προειδοποιούν οι κορυφαίοι οξυδερκείς οικονομολόγοι του κατεστημένου - όπως π.χ. ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Η Ευρώπη βαδίζει στη λάθος κατεύθυνση... Εχει ανάγκη από αλληλεγγύη. Δεν έχει ανάγκη από μια λιτότητα που θα οδηγήσει σε άλμα την ανεργία και θα φέρει την ύφεση», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στη γαλλική «Μοντ» και είχε καταλήξει κατηγορηματικά στο συμπέρασμα: «Αν συνεχίσει αυτόν τον δρόμο, τότε οδεύει τρέχοντας προς την καταστροφή!»

Κατά της λιτότητας τάσσεται αναφανδόν και ο επίσης νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Πολλοί οικονομολόγοι, εμού συμπεριλαμβανομένου, θεωρούν ότι αυτή η στροφή στη λιτότητα συνιστά τεράστιο σφάλμα» γράφει σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και προσθέτει: «Και ποιος θα πληρώσει το αντίτιμο γι’ αυτόν τον θρίαμβο της ορθοδοξίας; Η απάντηση είναι δεκάδες εκατομμύρια ανέργων εργατών, πολλοί από τους οποίους θα οδηγηθούν στην ανεργία για χρόνια και κάποιοι από τους οποίους δεν θα ξαναεργαστούν ποτέ πια».

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο κόσμος. Οι κυβερνήσεις φέρονται ανελέητα απέναντι στους πολίτες τους. Αν δουν ότι σκύβουν το κεφάλι, όπως οι Ιρλανδοί, τους φορτώνουν διαρκώς περισσότερα βάρη, μέχρι να τους λιώσουν. Πόσο άραγε θα αντέξουν οι λαοί; Η απουσία πολιτικής διεξόδου σε πολλές χώρες καθυστερεί ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Είναι όμως ικανή να τις ματαιώσει κιόλας; Η μέχρι τώρα ιστορική πείρα διδάσκει ότι αυτό αποκλείεται, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη αν αυτό ισχύει και στη σημερινή εποχή.

Στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί επίσης εκνευρισμός. Παλιοί εθνικισμοί αναβιώνουν στην Ευρώπη. Οι λαοί των χωρών-μελών της ΕΕ πιο πολύ κατηγορούν και περιφρονούν ο ένας τον άλλον παρά αισθάνονται αλληλεγγύη. Νομισματικοί πόλεμοι ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας - Ιαπωνίας κυοφορούνται. Ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ολοι μοιάζουν σαν να περιμένουν να ακούσουν ανά πάσα στιγμή καινούργιες κακές ειδήσεις.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΑΣ.


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ BUNDESBANK ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΤΡΙΣΕ Α. ΒΕΜΠΕΡ

του Γ.Κύρτσου(citipress)


Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας κ. Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του κ. Τρισέ στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις λήξει η θητεία του τελευταίου το 2011, προετοίμασε χθες το έδαφος για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σκληρή πολιτική

Ο κ. Βέμπερ ζήτησε την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και συμπεριέλαβε στις κυρώσεις αυτές την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρεών «όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο». Τάχθηκε, επίσης, κατά της έκδοσης ευρωομολόγων που θα μπορούσαν να στηρίξουν χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και κατά των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων.

Την παρέμβαση του κ. Βέμπερ ενίσχυσαν οι εκπρόσωποι των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να παραταθεί η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πως είναι προτιμότερη η οργάνωση της λεγόμενης ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Οι εκπρόσωποι των έξι κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας υποστηρίζουν στην εξαμηνιαία έκθεσή τους -μαζί με τους εκπροσώπους ενός αυστριακού και ενός ελβετικού οικονομικού ινστιτούτου- ότι «το πρόγραμμα διάσωσης ενέχει σοβαρά μειονεκτήματα μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη προθεσμία. Η παράταση του μηχανισμού στήριξης, τον οποίο υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαινόμενα ηθικού κινδύνου (moral hazard). Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να αυξηθούν τα οικονομικά βάρη γι’ αυτούς που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πλήρες αδιέξοδο

Με βάση όσα υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας κ. Βέμπερ και την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι όροι που περιέχονται στο μνημόνιο είναι εξαιρετικά σκληροί και αποδεικνύονται αντιπαραγωγικοί στην πράξη. Η Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατο να εξοφλήσει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ στις προβλεπόμενες προθεσμίες και η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει νέες πιστωτικές ευκολίες. Η γραμμή Μέρκελ σύμφωνα με την οποία δεν αξίζει η οποιαδήποτε επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων για να διευκολυνθούν προσωρινά χώρες με τα προβλήματα της Ελλάδας αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας.

Αυτό σημαίνει ότι τις δυσκολίες της περιόδου 2010-2012 θα ακολουθήσει μια νέα διεθνής κρίση αξιοπιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, από την οποία θα κάνουμε δεκαετίες να συνέλθουμε.

Η Μέρκελ και οι συνεργάτες της «ράβουν» το κοστούμι της ελληνικής χρεοκοπίας, με τον κ. Παπανδρέου να περιορίζεται στη νέα σκανδαλώδη προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Ίσως υπάρχει ένας συμβολισμός στην προώθηση του σκανδαλώδους εξοπλιστικού προγράμματος, με την έννοια ότι η «κατάδυση» της ελληνικής οικονομίας μοιάζει μαθηματικά βέβαιη.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μας πρόλαβε η Τουρκία...


Του Γ.Ρωμαίου (το βήμα)

Με το σύνθημα «Επανάσταση στην Παιδεία, στην Ερευνα και στην Τεχνολογία» είχε υποδεχθεί ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, δύο νέους Ελληνες οι οποίοι είχαν βραβευθεί από τη Μicrosoft και θα εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διεθνή διαγωνισμό.

Το σύνθημα μετεξελίχθηκε, με ασυνήθη ταχύτητα, σε πολιτική. Σε μία εβδομάδα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.opengov.gr νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει επιδότηση ως και 60% σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν δράσεις εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών και καινοτομιών.

Μετά δέκα ημέρες ανακοινώθηκε η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας. Εντυπωσιάζουν οι επιστημονικοί τίτλοι και το ερευνητικό έργο των δέκα μελών του Συμβουλίου. Μετέχουν οκτώ Ελληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δύο ξένοι. Οι γνώσεις και η ερευνητική εμπειρία τους συνιστούν ασφαλή εγγύηση για το στάδιο των προτάσεων και των επιλογών στους τομείς της Ερευνας και της Τεχνολογίας και γενικά τον σχεδιασμό. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξίδευσε ως τη μακρινή «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας, την περίφημη Silicon Valley των ΗΠΑ. Είχε συνάντηση εργασίας με 55 Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην πρακτική εφαρμογή της στην περιοχή αυτή. Στόχος της πρωτοβουλίας της υπουργού είναι η δημιουργία δικτύου ερευνητών- επιχειρηματιών μεταξύ Silicon Valley και Ελλάδας.

Από ιδέες και φιλόδοξα προγράμματα πάμε καλά. Πλήθος οι έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Πρόσφατες περιπτώσεις, ο καθηγητής Κώστας Γαλιώτης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο επίκουρος καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Παπαγγελής και ο ερευνητής του σημαντικού Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας Κρήτης δρ Παρθένιος μετείχαν στις έρευνες των δύο ρώσων επιστημόνων, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Νομπέλ Φυσικής.

Το πρόβλημα όμως είναι η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος. Αν ακολουθηθεί η διαδικασία των επενδύσεων και η εμπλοκή της «βασιλεύουσας» γραφειοκρατίας ελάχιστες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Εκτός αν διδαχθούμε από την τακτική της γείτονος Τουρκίας, η οποία μας πρόλαβε και απέσπασε τον συμπατριώτη μας Μr Βlackberry, τον Μάικ Λαζαρίδη. Είναι ο αφευρέτης του περίφημου κινητού τηλεφώνου 3ης γενιάς. Από τους πρώτους χρήστες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μ. Λαζαρίδης έχει μια επιχείρηση στην Αμερική με 12.000 υπαλλήλους και ένα μικρό Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σε ηλικία 49 ετών, σήμερα, συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους στον κόσμο και η αξία της εταιρείας του, της RΙΜ, αποτιμάται σε 33 δισ. δολάρια. Τον ερχόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει έναν νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα, τον οποίο παρουσίασε σε πανηγυρική τελετή στο Σαν Φρανσίσκο. Φιλοδοξία του ήταν να αναπτύξει το Κέντρο Ερευνας της Ευρώπης. Και αυτό θα γίνει στην Τουρκία! Ο πρόεδρος του πανίσχυρου Κέντρου Επενδύσεων της Τουρκίας «ανακάλυψε» ότι ο Μ. Λαζαρίδης είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εφυγε σε ηλικία πέντε ετών για τον Καναδά, από όπου ξεκίνησε την ανοδική πορεία προς το...Βlackberry. Η πρώτη συνάντηση πήγε καλά. Ελκυστικές οι προσφορές των Τούρκων. Του πρόσφεραν ακόμη και την τουρκική υπηκοότητα. Με παρέμβαση του ίδιου του Ερντογάν ξεπεράστηκε το εμπόδιο της υποχρεωτικής στράτευσης! (Εμείς παραβλέπαμε τους όρους για την ελληνική υπηκοότητα σε ξένους ποδοσφαιριστές!) Και οι εφημερίδες της Αγκυρας πανηγύριζαν με πρωτοσέλιδους τίτλους: «Ο Μr Βlackberry γίνεται Τούρκος».

Ας μην εκπλησσόμαστε διότι η Τουρκία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης... Κίνας και ο πρωθυπουργός της Κίνας πριν από λίγες ημέρες την επιβράβευσε με εξαγγελία επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων! Και δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αυτές οι επενδύσεις υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό. Εκτός αν το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ «εκστρατεύσουν» στη Μικρά Ασία και αποτρέψουν το «ξεπούλημα» της Τουρκίας στους Κινέζους...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μεγαλοαπατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου οι Γερμανοί της Thyssen.Εικονικά τιμολόγια πολλών εκατ. ευρώ στα ΕΝΑΕ



Του Τασου Tελλογλου

Tα πρόστιμα που θα επιβάλει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στους ιδιοκτήτες των Ελληνικών Ναυπηγείων πιθανόν να αγγίξουν τα 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, μετά εντολή της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Αθηνών, την άνοιξη του 2010, και ύστερα από τα πρώτα δημοσιεύματα της «Κ» για «μίζες» 83 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση των υποβρυχίων της «σειράς 214», είχαν οδηγήσει μεταξύ άλλων:

α) Στην αποκάλυψη δεκάδων εικονικών τιμολογίων για συντηρήσεις πλοίων σε χώρες που δεν έχουν θάλασσα (π.χ. Βολιβία).

β) Σε πληρωμές σε ινδικό ναυπηγείο, που διηύθυνε συγγενικό πρόσωπο ενός Γερμανού γενικού διευθυντή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την ώρα που εμβάσματα ύψους 2 εκατ. ευρώ στέλνονταν στον προσωπικό λογαριασμό του ίδιου σε τράπεζα της Αυστρίας.

Διαχείριση

«Αυτοί που μας κάνουν μαθήματα ποδοπάτησαν κάθε έννοια σωστής απεικόνισης των λογιστικών μεγεθών αλλά και χρηστής διαχείρισης», είπε στην «Κ» στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης του ναυπηγείου επί διοίκησης Thyssen Krupp. Τα τιμολόγια αυτά δεν σχετίζονται στο σύνολό τους με την εκτέλεση των συμβάσεων των υποβρυχίων, αφορούν την εκτέλεση και άλλων, «ειρηνικών», προγραμμάτων από τα ναυπηγεία. Εντάσσονται, ωστόσο, συνολικά στη «γερμανική διαχείριση» των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Tα εικονικά τιμολόγια, που είχαν αρχικά βεβαιωθεί, προσέγγιζαν τα 6 εκατ. ευρώ και η γερμανική πλευρά πίεζε να τα «χρεωθεί» το ελληνικό Δημόσιο, σε αντίθεση με τη θέση του υπουργείου Αμύνης και του ίδιου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου πως τα τιμολόγια αυτά αφορούν τη διαχείριση των ναυπηγείων επί Thyssen Krupp και πρέπει να βαρύνουν την ίδια ή την Abu Dabi Mar (ADM) και εν πάση περιπτώσει αφορά τις σχέσεις των δύο εταιρειών μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο. Πηγές που γνωρίζουν το υλικό της έρευνας αναφέρουν, στο μεταξύ, ότι στις συμβάσεις κατασκευής των υποβρυχίων «214» βρέθηκαν κενά στην αρίθμηση των σελίδων, προβλήματα σε αντισταθμιστικά οφέλη που δεν είχαν υλοποιηθεί, υπερτιμολογήσεις στον υπολογισμό της ελληνικής προστιθέμενης αξίας κ.λπ.

«Προσέθεταν»

Ελληνες αξιωματούχοι στα ναυπηγεία ανέφεραν στην «Κ» ότι οι Γερμανοί «προσέθεταν» τιμολόγια από άλλα προγράμματα που εκτελούνταν στα ναυπηγεία στα προγράμματα των υποβρυχίων, για να υπερτιμολογούν την προστιθέμενη αξία του συγκεκριμένου προγράμματος, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσει το 30% που προέβλεπε η σύμβαση. Στη διάρκεια της έρευνας του ΣΔΟΕ, πηγές της γενικής γραμματείας εξοπλισμών του ΥΕΘΑ είχαν αναφέρει στην «Κ» ότι μια σειρά προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) που είχαν συμφωνηθεί με την Thyssen Krupp δεν υλοποιήθηκαν, με ευθύνη των ναυπηγείων.

Κι ενώ οι Γερμανοί είχαν δεχθεί την ανάγκη ύπαρξης εσωτερικού ελέγχου στο ναυπηγείο, μέσα σε ένα χρόνο τον κατήργησαν, όταν η εκπρόσωπος εταιρείας που είχε αναλάβει την οργάνωση του ελέγχου επικοινώνησε κατευθείαν με τη διοίκηση της εταιρείας στο Εσσεν για να αναφέρει σε στελέχη της μητρικής εταιρείας παρατυπίες στη λογιστική απεικόνιση που είχαν παρουσιαστεί.

Το ΣΔΟΕ υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχό του περί τα μέσα Νοεμβρίου, την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Αμύνης εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι τα δύο μέρη, το Δημόσιο και η ΑDM, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ώς τις 22 Οκτωβρίου.

Στελέχη των ναυπηγείων, εξ άλλου, επικοινώνησαν το απόγευμα της Παρασκευής με την «Κ» και ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες να επιστρέψουν τεύχη τεχνικών προδιαγραφών των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»...

Καθημερινή


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki