Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ανεξάρτητη Παλαιστίνη ζητάει επίσημα ο Ομπάμα


Έκκληση για διεθνή υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρθηκε στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους βασικούς πρωταγωνιστές της περιοχής να αντλήσουν διδάγματα από την παράδοση της ανοχής του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ για να επιτευχθεί η ειρήνη.


"Εάν το κάνουμε αυτό, όταν θα συναντηθούμε εκ νέου εδώ σε ένα χρόνο, μπορεί να έχουμε επιτύχει μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει να υποδεχτούμε ένα νέο μέλος στα Ηνωμένα Έθνη: Ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο που θα ζει εν ειρήνη με το Ισραήλ", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η έκκληση του Ομπάμα έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ωστόσο ότι και στα δύο στρατόπεδα, αυτοί που αντιτίθενται στην ειρήνη επιχειρούν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις "με πικρά λόγια και με βόμβες", ενώ επισήμανε ότι πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι η ειρήνη είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι μία διπλωματική λύση είναι πάντα πιθανή στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

There will be no 'battle for the Arctic' - Putin


Russian Prime Minister Vladimir Putin sought to ease concerns about a battle for Arctic territory by saying on Thursday that partnership agreements would settle all border disputes in the region.

"We are keeping a close eye on the development of the situation in the region...and believe that most of the scare stories about the Arctic are groundless," Putin told a news conference at the International Arctic Forum in Moscow.

He also said Russia would expand its scientific research in the Arctic.

"Russia is set to revive and expand its scientific presence in Arctic, and support fundamental research, including that being carried out by international teams of scientists and experts," Putin said.

Finally, he vowed to increase the number of Russia's national parks in the Arctic and conduct a general clear up of the territory by removing garbage dumps that have built up near Russia's military bases, ports and airfields.

Last year a new 1.5 million-hectare national park was opened on the islands of Novaya Zemlya archipelago.

Rian

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αποκαλύψεις σχετικά με την δράση κατασκοπείας του τούρκου στρατηγού Gunel.


..¨Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Πολέμου παρήγγειλε σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το Ισραήλ πριν να μας πουλήσει αυτό το σύστημα πήρε όλες τις πληροφορίες για τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Το Ισραήλ όποτε θέλει θα μπορεί να μας παρακολουθεί¨.

1-9-2010, εφ. Ταράφ

O Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ, το 2007 υπέκλεψε παράνομα τις συνομιλίες δύο χιλιάδων ατόμων με συσκευή που έβαλε να αγοράσουν από το Ισραήλ με τη δικαιολογία πως ¨θα ακούμε τους ΠΚΚδες¨.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες του 2005, παρακολουθήσεις μπορούνε να κάνουνε μόνο η ΜΙΤ, η Αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή. Από τον νόμο φαίνεται ότι ο στρατός δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιεί παρακολουθήσεις, και ούτε την αρμοδιότητα να αγοράσει το σχετικό υλικό. Ο Ασλάν Γκιουνέρ που ήξερε τον νόμο, για να κάνει τις παράνομες παρακολουθήσεις, έδειξε ως δικαιολογία μια εγκύκλιο του 2002. Προβάλλοντας στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής βιομηχανίας αυτήν την εγκύκλιο του 2002, έκρυψε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας αυτήν την αγορά.

Δεν αρκεί η δορυφορική παρακολούθηση

Ο Γκιουνέρ είχε τονίσει και παλιότερα, ότι στα πλαίσια μιας συμφωνίας θα μπορούσε να είχε αγοραστεί σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 5-9-2006 ανάμεσα στην Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και την τουρκική εταιρία İnta Space αφορούσε προμήθεια παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου(Thuraya). Με βάση αυτήν τη συμφωνία οι Τ.Ε.Δ. θα αποκτούσαν την δυνατότητα παρακολούθησης δορυφορικών τηλεφώνων. Ο Γκιουλέρ σε έγγραφο του, αφού αναφέρει πως το σύστημα παρακολούθησης και παρεμβολής δορυφορικών τηλεφώνων θα τοποθετούνταν στο Αρχηγείο, προσωρινά τον Μάρτιο του 2007 και οριστικά τον Ιούλιο του 2007, ζητά να αγοραστεί και σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Αυτό είναι που τραβάει την προσοχή στο έγγραφο του Γκιουνέρ. Δηλαδή ότι παρά το ότι δεν είναι στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες του, ζητά να αγοραστεί σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων.…………..

Μετά από αυτό το έγγραφο του Γκιουνέρ αγοράστηκε ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων από το Ισραήλ. Το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε στο υπ. αρ. 06 AD 6382 αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές. Με βάση τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες η αρμοδιότητα για την παρακολούθηση όλων των παρανόμων δραστηριοτήτων – του ΠΚΚ συμπεριλαμβανομένου- ανήκει στην ΜΙΤ, στην Στρατοχωροφυλακή και στην Αστυνομία. Όμως παρόλα αυτά ο Γκιουνέρ αγόρασε από το ισραήλ το σύστημα για να κάνει παράνομες παρακολούθήσεις.

Ο Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ που είχε φέρει το σύστημα με τη δικαιολογία πως ¨θα παρακολουθούμε τους ΠΚΚδες¨, φέρεται να έχει παρακοουθήσει πολλά γνωστά ονόματα. Στρατιωτικός που μίλησε με την Ταράφ μας ανέφερε πως παρακολουθήθηκαν παράνομα οι : Μπασκίν Οράν, Ντογού Εργκίλ, Φικρί Σαγλάρ, Κενάν Ισίκ, Ζιγιά Χαλίς. Ορχάν Μίρογλου, Λεϊλά Ζανά και Σεμπαχάτ Τουντζέλ. Ανέφερε ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί έρευνα, τα ίχνη για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων θα βρεθούνε στο υπ. αρ. 06 AD 6382 αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές όπου τοποθετήθηκε το σύστημα. Μάλιστα έδωσε μια ακόμη εντυπωσιακή πληροφορία. ¨Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Πολέμου παρήγγειλε σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το Ισραήλ πριν να μας πουλήσει αυτό το σύστημα πήρε όλες τις πληροφορίες για τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Το Ισραήλ όποτε θέλει θα μπορεί να μας παρακολουθεί¨.

Πηγή:infognomonpolitics


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ηλιακή καταιγίδα θα παραλύσει την Γή το 2013 αποκάλυψε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας


"Ο Ηλιος μπορεί να παραλύσει τη Γη το 2013", αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, σε διεθνές συνέδριο για το πόσο τρωτά είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως ανέφερε ο υπουργός τα στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα «χτυπήσει» σφοδρά τη Γη.

Η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων από του χρόνου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, έντονης αυτή τη φορά, δραστηριότητας του μητρικού μας άστρου.

Η εκτίμηση της NASA.

Η εκτίμηση των ειδικών της ΝΑSΑ είναι ότι το 2013 η ηλιακή δραστηριότητα θα φθάσει στο μέγιστο επίπεδό της, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μία από αυτές τις εκλάμψεις που έχουν ονομαστεί «ηλιακές καταιγίδες» θα χτυπήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη. Πιστεύουν μάλιστα ότι θα είναι η πλέον σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που έχει βιώσει ο πλανήτης μας τα τελευταία 145 χρόνια.

Οι συνέπειες της καταιγίδας στη Γη.

Το αποτέλεσμα μιας τόσο σφοδρής καταιγίδας θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρί σκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Με απλά λόγια ο πλανήτης θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ για πολλές ώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έχει ισχύ ανάλογη με 100 βόμβες υδρογόνου και απελευθερώνει ενέργεια 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό 9-10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και λύσεις προληπτικών μέτρων, όπως το να παρακολουθείται στενά η ηλιακή δραστηριότητα το επίμαχο διάστημα και μόλις διαπιστωθεί ότι εκδηλώθηκε κάποια μεγάλη έκρηξη να τεθούν αμέσως εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας τους οι δορυφόροι και τα ηλεκτρικά δίκτυα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έτοιμη να προσχωρήσει στον Ρωσικό στρατιωτικό οργανισμό CSTO η Ουκρανία



Όπως μεταδίδουν τα Ρωσικά Μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα το Itar tass η Ουκρανία είναι ένα βήμα πριν την στρατηγική προσχώρησή της στον Ρωσικό στρατιωτικό άξονα CSTO

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO: Collective Security Treaty Organization) στον οποίο εκτός από την Ρωσία συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργιζία αποτελεί τον Ευρασιατικό στρατιωτικό βραχίονα της Μόσχας στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή στον χώρο τον οποίο αποκαλεί ως «Εγγύς Εξωτερικό» (Near Abroad).

Έτσι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του CSTO, Νικολάι Μπορντιούτζα, η συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εισέλθει στους κόλπους της αρχικώς υπό το καθεστώς μίας ειδικής σχέσης. Σύμφωνα με τον Ν. Μπορντιούτζα, η συμμαχία επιζητεί την στενή συνεργασία με το Κίεβο, ενώ υπογραμμίζεται πως η εισδοχή της εν λόγω χώρας στον αμυντικό οργανισμό είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει το Κίεβο σε μία εθελοντική βάση. Η Ουκρανία, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του CSTO, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε όποιον στρατιωτικής υφής οργανισμό επιθυμεί
.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόλις πριν από δύο χρόνια η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έφτασαν στα όρια την ανοιχτής σύγκρουσης αναφορικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη δε φάνηκε πως δεν είχε κοινή πολιτική με κάθε χώρα να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, οι αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Κιέβου έχει κάνει την χώρα να λειτουργεί ως «εκκρεμές», δηλαδή ο πολιτικός προσανατολισμός να έχει στραφεί προς το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία αν πραγματικά επιθυμεί να εισέλθει στην ρωσική στρατιωτική σφαίρα επιρροής,θα είναι δύσκολο να συμβεί για τον πολύ απλό λόγο το Κίεβο λαμβάνει τεράστια οικονομική βοήθεια από το… Δ.Ν.Τ. Για να συμβεί η «επανένωση» του Κιέβου με την μαμά-πατρίδα θα πρέπει το Κρεμλίνο να αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό βάρος της συγκεκριμένη επιλογής καθώς και να καθαρίσει τους λογαριασμούς της Ουκρανίας με το Δ.Ν.Τ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Κίνα κλιμακώνει την αντιπαράθεση και απειλεί την Ιαπωνία


ΑFP, Reuters, A.P.

ΠΕΚΙΝΟ.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Oυέν Τζιαμπάο απείλησε την Ιαπωνία ότι «θα υποστεί όλες τις συνέπειες», καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαόγιου κλιμακώνεται. Προ δύο εβδομάδων, η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο κινεζικού αλιευτικού, το οποίο προσέκρουσε σε σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά.


Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εδαφικό ζήτημα και εξακολουθεί να κρατάει τον καπετάνιο του αλιευτικού. Προχωρεί παράλληλα σε συμφιλιωτικά ανοίγματα, τα οποία όμως απορρίπτονται από το Πεκίνο.

«Ει δυνατόν, θα ήταν καλό να υπάρξουν σύντομα συνομιλίες υψηλού επιπέδου, περιλαμβανομένων και ευρειών στρατηγικών συζητήσεων», δήλωσε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσίτο Σενγκόκου. Τόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Oυέν όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ναότο Καν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, μια συνάντηση θα ήταν σαφώς αταίριαστη», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Eξωτερικών, Τζιανγκ Γιου. «Το ζήτημα έχει ήδη προξενήσει σημαντική ζημιά στις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας. Το κλειδί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση είναι να απελευθερώσει η Ιαπωνία άμεσα και χωρίς όρους τον άνδρα».

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επαναλάμβαναν χθες συνεχώς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Oυέν από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες, «αν η Ιαπωνία επιμείνει στο σφάλμα της, η Κίνα θα προχωρήσει σε ενέργειες και η ιαπωνική πλευρά θα υποστεί τις συνέπειες».

Tα μέτρα που έχει πάρει

Η Κίνα έχει επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιάπωνα πρέσβη έξι φορές, έχει ακυρώσει σειρά επίσημων επισκέψεων και συναντήσεων και έχει ακυρώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις υψηλού επιπέδου επαφές, μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι η κράτηση του καπετάνιου Ζαν Κιξιόνγκ θα παραταθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα αφεθεί ελεύθερος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μάϊκλ Χάϊντεν ( πρώην διευθυντής CIA ): Πιο κοντά σε πόλεμο ΗΠΑ-ΙΡΑΝ


Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής CIA Μάϊκλ Χάϊντεν δήλωσε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν γίνεται όλο και πιθανότερος.

Το Ιράν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Χάιντεν, πλησιάζει πολύ κοντα στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, γεγονός που αποσταθεροποιεί την κατάσταση. Στα χρόνια της προεδρίας του Μπους η αμερικανική κυβέρνηση έβλεπε την καταφορά χτυπήματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ, ως έσχατο μέτρο, κάτι που δεν είναι το χειρότερο απ' όλα τα δυνατά σχέδια,- θεωρεί ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής ΣΙΑ.

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ ασχολούνται με τις προβλέψεις δυνατών σεναρίων επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν, η κατάσταση γύρω από την ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθεί να εντείνεται όλο και περισσότερο. Ύστερα από το ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο στις αρχές του περασμένου μήνα είχε επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης λόγω της άρνησής της να αναστείλει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν μονομερώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η ΕΕ από την Τρίτη επιβάλει ένα πακέτο μέτρων κατά του Ιράν, τα οποία θα αγγίξουν τον ενεργειακό τομέα, το εξωτερικό εμπόριο, τις μεταφορές και τα οικονομικά του Ιράν. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση των ξένων επενδύσεων στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, η πούληση εγκαταστάσεων και η παράδοση τεχνολογιών καθαρισμού πετρελαίου και συμπύκνωσης αερίου, καθώς επίσης και ο περιορισμός των προμηθειών βενζίνης. Προβλέπεται επίσης και η καθήλωση των ενεργητικών μιάς σειράς ιρανικών τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών δομών, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών σχεδίων.

Εξάλλου, η πολιτική συγκατάθεση για την εφαρμογή αυτών των μοχλών επίδρασης έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιουνίου,- υπενθύμισε ο Βλαντίμιρ Σάζιν, Ρώσος ειδικός στα ζητήματα του Ιράν σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας".

«Οι μονομερείς κυρώσεις είναι πολύ σκληρές και η Τεχεράνη, κατά τη γνώμη μου, ανησυχεί πολύ σχετικά με τη διαμορφωμένη κατάσταση. Γιατί, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν τομείς που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις του ΟΗΕ. Εννοώ πρώτα απ' όλα τον περιορισμό των προμηθειών βενζίνης, του εμπορίου και του τραπεζικού συστήματος. Ακριβώς για αυτό τον λόγο το Ιράν κάνει διάφορα τεχνάσματα για να βρει διέξοδο απο την διαμορφωμένη κατάσταση.

Η ηγεσία του Ιράν σχεδιάζει να στείλει στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επιστολή με προτάσεις για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων. Ταυτόχρονα η Τεχεράνη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ιρανικών αρχών, προετοιμάζεται να προχωρήσει σε «σοβαρές έρευνες στον τομέα της πυρηνικής σύνθεσης».

Τέτοιες προσεγγίσεις που η μιά αποκλείει την άλλη στηρίζονται στην επιδίωξη του Ιραν να μην δόσει απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες θέτει μπροστά του η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το ΣΑ του ΟΗΕ.- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος ειδικός Βλαντίμιρ Σάζιν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες μελών του, διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για την έλλειψη ραδιοτηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης, στα ορεινά Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης.


Άλλωστε, η ΖΑΓΑΛΙΣΑ, ήταν αυτή που πρώτη ανέδειξε το θέμα για τα Πομακοχώρια της Οργάνης, και ιδιαίτερα για την κλοπή του εξοπλισμού από τους αναμεταδότες στον οικισμό Σμιγάδα (ΖΑΓΑΛΙΣΑ, φ. 21, Σεπτέμβριος 2008). Θυμίζουμε την ανεξάρτητη κίνηση κατοίκου από την Άνω Βυρσίνη να συγκεντρώσει υπογραφές για το ίδιο ακριβώς θέμα. Η κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς του χωριού. Οι υπογραφές επιδόθηκαν σε όλες τις αρμόδιες αρχές (Κοινότητα, Περιφέρεια, βουλευτές), με μεγάλη δημοσιότητα (εφ. ΧΡΟΝΟΣ 25.4.2009 και 30.4.2009, εφ. ΠΑΡΟΝ 8.3.2009). Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, το «αυτί» των αρμοδίων δεν …ίδρωσε!Θυμίζουμε τη δήλωση του τότε υπεύθυνου υπουργού κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη, για δωρεάν αποκωδικοποιητές για λήψη των ελληνικών καναλιών μέσω ΟΤΕ και δορυφόρου Hellas Sat, δήλωση που έγινε σε καφενείο της Χλόης (εφ. ΧΡΟΝΟΣ 6.6.2009). Ο κ.Στυλιανίδης αποχώρησε από το αρμόδιο υπουργείο Συγκοινωνιών και μαζί μ’ αυτόν αποχώρησε και η υπόσχεσή του. Καμία συνέχεια δεν υπάρχει φαίνεται στις υποσχέσειςτων υπουργών… Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Π.Α.Μ.Θ, κ. Σταμάτης Δημήτριος, απέστειλε έγγραφο προς τους δήμους και κοινότητες, όπου ζητούσε να του απαντήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την ραδιοφωνική, τηλεοπτική και την κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.

Παρόλο που έλαβε επίσημη απάντηση για τα προβλήματα, δεν προέβη σε καμία ενέργεια προς επίλυσή τους.Θυμίζουμε, τέλος, ότι στις 17.7.08 οι βουλευτές Θράκης του ΠΑΣΟΚ Γ.Πεταλωτής και Γ. Ντόλιος, τότε στην αντιπολίτευση, κατέθεσαν ερώτηση προς την κυβέρνηση για την «ανεπαρκή τηλεοπτική κάλυψη των ορεινών οικισμών των νομών Ροδόπης και Έβρου» (δε θα σχολιάσουμε τη χρήση του όρου ορεινών οικισμών). Ειδικότερα, η ερώτηση κατέληγε ως εξής: “Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί 1) εάν γνωρίζουν τα προβλήματα λήψης σήματος ελληνικών κρατικών καναλιών (αλλά και ιδιωτικών) στην ορεινή ζώνη των νομών Ροδόπης και Έβρου και πού οφείλονται, 2) Εάν αντιλαμβάνονται τις πολύπτυχες συνέπειες των προβλημάτων αυτών, 3) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων, 4) Πότε προβλέπει η Κυβέρνηση ότι θα αποκατασταθούν τα εν λόγω προβλήματα” (ΖΑΓΑΛΙΣΑ φ. 21, Σεπτέμβριος 2008). Ο ερωτών τότε, βουλευτής αντιπολίτευσης, κ. Πεταλωτής είναι σήμερα ένας από τους συναρμόδιους υπουργούς για τις τηλεπικοινωνίες και ο κ. Ντόλιος προήχθη σε υφυπουργό. Μετά από δέκα περίπου μήνες στην εξουσία οι δύο Θρακιώτες υπουργοί, έχουν ξεχάσει ακόμα και αυτά που έλεγαν οι ίδιοι. Έχουν γράψει τους Πομάκους στα παλιά τους (εάν έχουν τέτοια) παπούτσια!



Ο κ. Στυλιανίδης ως υπουργός τότε, στην προαναφερόμενη επίσκεψή του στο Πομακοχώρι Χλόη της Κοινότητας Κέχρου, πέραν της δωρεάν τηλεοπτικής κάλυψης, ανέφερε και τα εξής : «Αντίστοιχες σκέψεις έχουμε για την τοποθέτηση κάποιων κεραιών WF κυρίως σε στέκια της νεολαίας, γιατί μου ζήτησαν και τα παιδιά των χωριών αυτών, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δορυφορικό ίντερνετ δωρεάν. Σε όλα αυτά δουλεύουμε και πιστεύω ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να τους το ανακοινώσουμε πια ως δρομολογημένα έργα». Τώρα τι δρομολόγησε ο κ. Στυλιανίδης και εάν από τότε ξανα-ασχολήθηκε με τις υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος, το ξέρει μόνος του! Εμείς, ως Ζαγάλισα, ερωτούμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Κομοτηναίο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή προσωπικά: Θεωρείτε τους Πομάκους κατοίκους των ορεινών οικισμών της Ροδόπης Έλληνες Πολίτες ή όχι; Αν ναι, έχουν οι Πομάκοι αυτοί δικαίωμα στην ενημέρωση και ψυχαγωγία που προσφέρει η ελληνική τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική; Στους λογαριασμούς ΔΕΗ πληρώνουν για ΕΡΤ; Αν, ναι, τότε, που είναι η Ελληνική κρατική τηλεόραση; Θα ήταν πιο δίκαιο να πληρώνουν για Βουλγαρική και Τουρκική (σήμα των οποίων λαμβάνουν δωρεάν).

www.zagalisa.gr


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Μυστικό στρατό" 3.000 ανδρών διαθέτει η CIA στο Αφγανιστάν


Στο βιβλίο του διάσηµου δηµοσιογράφου Μποµπ Γούντγουορντ αποκαλύπτεται ότι η CΙΑ διαθέτει στο Αφγανιστάν «µυστικό στρατό» 3.000 ανδρών και ότι ο πρόεδρος της χώρας Χαµίντ Καρζάι πάσχει από µανιοκατάθλιψη και υποβάλλεται σε θεραπεία.

Το βιβλίο «Οι πόλεµοι του Οµπάµα» που έγραψε ο δηµοσιογράφος Μποµπ Γούντγουορντ, ο οποίος είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, περιγράφει µια κυβέρνηση βαθιά διχασµένη όσον αφορά τον πόλεµο στο Αφγανιστάν, ακόµα και αφότου ο πρόεδρος συµφώνησε να τριπλασιάσει τον αριθµό των στρατιωτών, εν µέσω υποψιών ότι οι στρατιωτικοί τον εξανάγκασαν να λάβει αυτή την απόφαση. Δύο από τους σηµαντικότερους συµβούλους του φαίνεται να πιστεύουν ότι η παρούσα στρατηγική - που έχει οδηγήσει και σε αύξηση των θυµάτων - δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσµα. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 27 Σεπτεµβρίου, όµως χθες η εφηµερίδα «Νew Υork Τimes», που εξασφάλισε ένα αντίτυπο, δηµοσίευσε αποσπάσµατα.

Ο Μποµπ Γούντγουορντ αποκαλύπτει ότι η CΙΑ διαθέτει έναν «µυστικό στρατό» 3.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, που ονοµάζεται Αντιτροµοκρατικές Οµάδες Δίωξης στον οποίο συµµετέχουν και Αφγανοί. Στόχος τους είναι να συλλαµβάνουν και να σκοτώνουν Ταλιµπάν αναζητώντας ερείσµατα στις διάφορες φυλές που ζουν στις παραµεθόριες περιοχές. Παραθέτει επίσης αναφορές των µυστικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαµίντ Καρζάι πάσχει από µανιοκατάθλιψη και παίρνει φάρµακα, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι οι έντονες αλλαγές στη διάθεση του Καρζάι δυσκολεύουν ακόµα περισσότερο τον Λευκό Οίκο στη συνεννόηση µαζί του.

Οσο για τον ίδιο τον Οµπάµα, οι περιγραφές του γνωστού δηµοσιογράφου συντείνουν στο ότι θεωρεί πως οι στρατιωτικοί διοικητές προσπαθούν να τον εξαναγκάσουν να πάρει αποφάσεις µε τις οποίες δεν συµφωνεί. Ακόµα και αφότου συµφώνησε να στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες πέρσι, το Πεντάγωνο τού ζήτησε επιπλέον 4.500. Τότε, όπως αναφέρεται, ο Μπαράκ Οµπάµα έχασε την ψυχραιµία του και ξέσπασε: «Τελείωσα µε αυτό το θέµα!» φώναξε. Μάλιστα για να εξασφαλίσει ότι το Πεντάγωνο δεν θα δώσει τη δική του ερµηνεία στις αποφάσεις, υπαγόρευσε ένα έγγραφο έξι σελίδων, στο οποίο αναφέρει λεπτοµερώς την ανάπτυξη των στρατευµάτων στο Αφγανιστάν και τους στόχους τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στην μάχη της Αρκτικής προηγείται η Ρωσία!



Πέντε χώρες ερίζουν για τα κοιτάσματα μαύρου χρυσού που θα «αποκαλύψει» το λιώσιμο των πάγων

Σαφές προβάδισμα αποκτά η Ρωσία στη σκληρότατη κούρσα για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων θησαυρών της Αρκτικής, τα αποθέματα της οποίας υπολογίζονται σε 90 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή το ένα τέταρτο των παγκοσμίων αποθεμάτων. Αλλες τέσσερις χώρες διεκδικούν τα «χρυσά» κοιτάσματα τώρα που λιώνουν οι πάγοι: ΗΠΑ, Καναδάς, Νορβηγία και Δανία.


Χθες ξεκίνησε στη Μόσχα, παρουσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, το Διεθνές Αρκτικό Φόρουμ, ένα διήμερο «επιστημονικό» (αλλά κατά βάθος καθαρά πολιτικό) συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα διάφορα σενάρια μοιρασιάς και οικονομικής εκμετάλλευσης. Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος δεκάδες ειδικοί από όλον τον κόσμο.

Βασικός εισηγητής είναι ο Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, ο ρώσος επιστήμονας που πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκε με βαθυσκάφος τη διεκδικούμενη υφαλοράχη Λομονόσοφ και έστησε ρωσική σημαία στον βυθό για να αποδείξει ότι αποτελεί συνέχεια της ρωσικής γης. Πριν από λίγο καιρό η Ρωσία πανηγύρισε την πρώτη ασφαλή διέλευση ενός φορτωμένου υπερδεξαμενοπλοίου με συνοδεία παγοθραυστικών από το Βορειοανατολικό Πέρασμα προς τον Ειρηνικό και τα λιμάνια της Κίνας, κάτι που θα ήταν αδιανόητο αν δεν έλιωναν με τέτοια ταχύτητα οι πάγοι. Ηδη κατασκευάζει την πρώτη από συνολικά οκτώ πλωτές εξέδρες που θα φιλοξενήσουν ισάριθμους πυρηνικούς αντιδραστήρες για την τροφοδοσία με ενέργεια των μελλοντικών μονάδων άντλησης.

Οι εξελίξεις είναι άλλη μία απόδειξη ότι το νέο «Μεγάλο Παιχνίδι» για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων μετάλλων που κρύβονται στα μέχρι πρότινος απρόσιτα βάθη έχει και επισήμως ξεπαγώσει.

Τ ο «καλό παράδειγμα» Ρωσίας και Νορβηγίας, που συμφώνησαν σε μια λίγοπολύ ακριβοδίκαιη μοιρασιά των διεκδικούμενων επί 40 χρόνια μεθοριακών περιοχών τους, αλλά και σε συνεργασία στις έρευνες που θα γίνουν στον Αρκτικό Ωκεανό και στη Θάλασσα του Μπάρεντς, δεν βρίσκει πάντως μιμητές.

Σε πρόσφατη συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον καναδό ομόλογό του Λόρενς Κάνον ο τελευταίος επέμεινε ότι η διαφιλονικούμενη υφαλοράχη Λομονόσοφ ανήκει στη χώρα του. Ανάλογη διαμάχη έχει ανοίξει ο Καναδάς και με τη Δανία.

«Η Ρωσία προετοιμάζει τη νέα της εισήγηση προς τον ΟΗΕέχοντας συλλέξει περισσότερα δεδομένα για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της- ανάμεσά τους δείγματα από τον βυθό της Αρκτικής» είπε ο Αλεξάντρ Μπεντρίτσκι, προεδρικός σύμβουλος για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η Ρωσία ανησυχεί για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική».



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki