Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ζευγάρι Αμερικανών συνελήφθη επ αυτοφώρο προσπαθώντας να πουλήσει πυρηνικά μυστικά στην Βενεζουέλα


Πυρηνική τεχνογνωσία κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν στη Βενεζουέλα ένας Αμερικανός επιστήμονας και η σύζυγός του που εργάζονταν στο ερευνητικό κέντρο του Λος Άλαμος, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συνελήφθησαν την Πέμπτη από πράκτορες του FBI που υποδύθηκαν υποψήφιους... αγοραστές από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με στόχο την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί πως η Βενεζουέλα όντως προσπάθησε να αποκτήσει αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ερευνητής υποστήριξε στον δήθεν αξιωματούχο της Βενεζουέλας ότι η χώρα μπορούσε, με τη βοήθειά του, να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε δέκα χρόνια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki


Οι δύο πρώην υπάλληλοι του Los Alamos National Laboratory (ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ), ηλικίας 75 και 67 ετών, βαρύνονται με 22 κατηγορίες και αντιμετωπίζουν την ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν βρεθούν ένοχοι.

Τον Οκτώβρη παραλαμβάνουμε τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ


Με ταχείς ρυθμούς μετά την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου για την κύρωση της σύμβασης των υποβρυχίων Type 214 άρχισαν οι διαδικασίες για την παραλαβή του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ S120.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό άρχισε τη συγκρότηση του πληρώματος του υποβρυχίου από προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου. Το πλήρωμα του υποβρυχίου που κυμαίνεται μεταξύ 32 και 40 ατόμων θα συνοδεύσει και αρμόδια επιτροπή η οποία θα υπογράψει τα πρωτόκολλα παραλαβής. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, το πλήρωμα και η επιτροπή πρόκειται να αναχωρήσουν για το Κίελο μόλις το σχέδιο νόμου ψηφιστεί από τη Βουλή.

Εκεί, στις εγκαταστάσεις της HDW θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την παραλαβή του υποβρυχίου οι οποίες πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, το υποβρύχιο θα παραμείνει στο Κίελο επί τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του πληρώματος σε ορισμένα αντικείμενα από τη HDW (αποτελεί συμβατική της υποχρέωση). Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης θα αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα το οποίο εκτιμάται ότι διαρκέσει περί τις έξι βδομάδες εκ των οποίων περίπου το 60% θα είναι εν πλω.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες συμφωνίες Τουρκίας-Ιράν.Γειώνουν ΗΠΑ και Ισραήλ οι Τούρκοι



Η Τουρκία θέλει να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν εντός μίας πενταετίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκο-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα διώχνουν τους ξένους επενδυτές από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διασκεδάζει τις ανησυχίες για στροφή προς την Ανατολή, λέγοντας ότι σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή η εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με βήματα σε τεντωμένο σχοινί και «εκεί αποδεικνύεται το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε μιλώντας την Πέμπτη στο CNN Turk ότι η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ ως προς το ζήτημα της ένταξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου ήλθαν την επομένη της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης Trasatlantic Trends που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Στην έρευνα του 2004 περισσότερο από το 70% των Τούρκων είχαν δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή για τη χώρα, ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό έπεσε στο 38%. Τη σχετική έρευνα διενεργεί το German Marshall Fund στις ΗΠΑ, δεξαμενή σκέψη που προωθεί τη διατλαντική συνεργασία, και της Compagnia di San Paolo, ερευνητικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας.

Επιχειρηματικό «άνοιγμα» στο Ιράν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί προήδρευσαν την Πέμπτη σε συνάντηση περισσότερων από 100 επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Τούρκοι επενδυτές που ανυπομονούν να αγοράσουν μετοχές των ιρανικών βιομηχανιών υφασμάτων, μηχανών και αυτοκινήτων, οι οποίες ανήκουν κυρίως στο κράτος.

«Οι διμερείς εμπορικοί μας δεσμοί έχουν φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια [...]. Όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που υπάρχουν στο μεταξύ μας εμπόριο, όταν ολοκληρώσουμε τη μεταξύ μας προνομιακή εμπορική συμφωνία, μπορούμε να επιτύχουμε ένα διμερή όγκο εμπορικών συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες από την Τουρκία και το Ιράν.
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας προσελκύουν επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις στο Ιράν, τις οποίες ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες βλέπουν να αρχίζουν ήδη από το 2011.
Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο Ιράν έχουν προκαλέσει πλήγμα στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στα τεράστια αποθέματα που έχει σε φυσικό αέριο, όπως επίσης και στον τραπεζικό της τομέα.

Ωστόσο, η Τουρκία καλλιεργεί τις διπλωματικές και επιχειρηματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αποσκοπεί στην περαιτέρω επέκταση των επιχειρηματικών τους δεσμών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελληνική Στρατηγική: Πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 της Π.Α. Αφιερωμένο σε εγχώρια (και μή) τρωκτικά



Η Ελληνική Στρατηγική θα κάνει μια μικρή παρουσίαση του κορυφαίου Ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Αφιερώνουμε λοιπόν σε αυτές τις επί χρόνια "αόρατες" δυνάμεις που συστημαντικά (από τότε που τα παρέλαβε η Ελλάδα )φροντίζουν να απαξιώνουν και να εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του συστήματος στην Ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα.

Ουδέποτε στα χρονικά των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν έγινε τέτοιος "πόλεμος" και εσκεμμένη απαξίωση σε κάποιο στρατηγικό οπλικό σύστημα της χώρας.!!




Η απόφαση για την κατασκευή του S-300 παρθηκε μετά την εμφάνιση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 ενός νέου επιθετικού όπλου – του πυραύλου Κρουζ. Για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα ουσιαστικά νέο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Έτσι και έγινε. Το S-300 καθορίζει αυτόματα τις παραμέτρους της τροχιάς κίνησης του εναέριου στόχου (απόσταση, ταχύτητα, ύψος και κατεύθυνση), την κρατική του υπηκοότητα (δικό μας-ξένο), τον τύπο του, τον βαθμό κινδύνου και τις συνθήκες βολής. Εκτός απ’ αυτό εξασφαλίζει τη βέλτιστη κατάταξη των εναέριων στόχων σε μαχητικές μονάδες με σκοπό την μετέπειτα προσβολή τους.

Το S-300 μπορεί να προσβάλει στόχους που πετούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το βεληνεκές του συστήματος φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, το χαμηλότερο ύψος προσβολής στόχου ανέρχεται σε 10 μέτρα και το μεγαλύτερο- το ανώτατο ύψος πτήσης μαχητικών αεροπλάνων.H εκτόξευση των βλημάτων γίνεται κάθετα μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης και αφού φθάσουν σε ύψος 25 μέτρων εκτρέπονται στην πορεία προς το στόχο με τη βοήθεια των πτερυγιών εξόδου του κινητήρα. H μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αναπτύσσεται σε χρόνο 12'' και το 48N6E μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης 20 g. O ρυθμός βολής του εκτοξευτή φθάνει το 1 βλήμα ανά 3 sec και ο χρόνος ανάπτυξης του συστήματος περιορίζεται σε 5 λεπτά, με τον χρόνο αντίδρασης να δθάνει τα 5-10''. Κάθε πυροβολαρχία έχει προσωπικό 6 ατόμων και κάθε σταθμός υποστηρίζει συνήθως 3 πυροβολαρχίες, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τις 6. O σταθμός 54K6E μπορεί να παρακολουθεί 100 ίχνη και το ραντάρ έρευνας 64N6E είναι 3D με κεραία διάταξης φάσης που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων F προσφέροντας μέγιστη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.




Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει ελάχιστο χρόνο αντίδρασης και υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης μαχητικών διαδικασιών και παραγωγικότητας πυρός. Το S-300 μπορεί να πυροβολά ταυτόχρονα έξι στόχους ρίχνοντας ως 2 πυραύλους εναντίον του κάθε στόχου.
Μία άλλη μεγάλης σημασίας ιδιομορφία του S-300 συνίσταται στο ότι οι αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι τοποθετημένοι σε ειδικά κοντέϊνερ-εκτοξευτήρες στα οποία μεταφέρονται και βρίσκονται σε μαχητική ετοιμότα. Μάλιστα, ύστερα από δέκα χρόνια χρησιμοποίησής τους δεν χρειάζονται οποιονδήποτε έλεγχο και ρύθμιση. Απ’ αυτά τα κοντέϊνερ ακριβώς γίνεται η εκτόξευση πυραύλων κατά των στόχων.

H καρδιά μιας πυροβολαρχίας S-300PMU-1 είναι ο Σταθμός Εμπλοκής, που στον ίδιο κλωβό περιλαμβάνει και το ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E1. O σταθμός εμπλοκής μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 6 στόχους με δύο βλήματα για κάθε έναν από αυτούς. H κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει συνήθως 12 τετραπλούς εκτοξευτές 5P8STE ή 5R8SSE, ενώ το βλήμα που χρησιμοποιείται είναι το 48N6E με πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες. Πρόκειται για βλήμα ενός σταδίου με βάρος 1,8 τόνους, μήκος 7,9 μέτρα και θραυσματική γόμωση βάρους 143 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης. Παρέχει μέγιστη εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 25 km και εμβέλεια εναντίον βαλλιστικών πυραύλων 40 χιλιόμετρα.

Τέλος, το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 8 Mach!



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρατσιστική βία ανακάλυψε η Ύπατη αρμοστία του ΟΗΕ όταν την Τετάρτη μαχαιρώθηκαν 3 Έλληνες στον Άγιο Παντελεήμωνα


Εντονη ανησυχία (!!!) εκφράζει η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας.(!!!)

Με ανακοίνωση της, ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναφέροντας ως παράδειγμα την "περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής".(!!!)

"Οπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Αν αυτό δεν είναι μια καλοσχεδιασμένη προπαγάνδα τότε τι είναι;

Η αλήθεια και η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική


Μετά από μία "συντονισμένη δημοσιογραφική" επίθεση των νεοταξικών Ελληνικών ΜΜΕ, κατά των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμωνα και μια φιλολογία περί "ακροδεξιών" συμμοριών ή "επιθέσεων κατά λαθρομεταναστών", σημειώθηκαν επεισόδια προχθές το βράδυ.

Όλα ξεκίνησαν στις 9 μ.μ, στην οδό Πιπίνου όταν τρεις Έλληνες δέχθηκαν επίθεση και μαχαιρώθηκαν από ομάδα αλλοδαπών, συγκεκριμένα Αφγανών όπως όλα δείχνουν. Θορυβημένοι από αυτό οι Έλληνες κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονος μαζεύτηκαν στην πλατεία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισαν την οδό Λιοσίων αλλά και την οδό Αχαρνών.

Εκεί όμως δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας, με προκλητικό τρόπο, η οποία μάλιστα επιχείρησε να προβεί και σε συλλήψεις. Αυτό εξαγρίωσε όπως είναι φυσικό τους κατοίκους οι οποίοι παραμένουν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα σε επιφυλακή

Αλήθεια, αυτά τα είδε η περιβόητη "Ύπατη αρμοστία" του σχεδίου Ανάν;

Η προπαγάνδα έχει και τα όριά της.


Τμήma ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Northrop Grumann ξεκινά την παραγωγή νέων πυρηνοκίνητων Υ/Β class Virginia


Η αμερικανική Northrop Grumann μπορεί πλέον να ξεκινήσει απρόσκοπτα την ναυπήγηση των υποβρυχίων κλάσεως «Virginia» για λογαριασμό του αμερικανικού Ναυτικού.

Τη σχετική έγκριση έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι επιχειρησιακές δοκιμές του τρίτου επιπέδου, αποκαλούμενου ως «Milestone III», με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη ναυπήγηση από την εταιρία και την παραλαβή από το αμερικανικό Ναυτικό των 16 υπολοίπων υποβρυχίων της κλάσης, σύμφωνα πάντα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

Το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει το 1998, με την κατασκευάστρια να έχει την άδεια να προχωρήσει στη ναυπήγηση των πρώτων 14 από τα συνολικά 30 υποβρύχια που θα κατασκευαστούν, προ της τελικής έγκρισης του Πενταγώνου. Το αμερικανικό Ναυτικό, εν αναμονή πάντα της τελικής έγκρισης, είχε κατακυρώσει τα σχετικά συμβόλαια ναυπήγησης για τα 18 υποβρύχια.

Το συγκεκριμένο ναυπηγικό πρόγραμμα μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί ως γενικά επιτυχημένο, αφού κάθε νέο υποβρύχιο παραδίδεται σε ταχύτερο χρόνο από το προηγούμενο και σε χαμηλότερη τιμή.

Το νέο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρία και το αμερικανικό Ναυτικό, είναι η παραλαβή δύο υποβρυχίων του τύπου σε ετήσια βάση, από το 2011 έως και το 2017.

Όσον αφορά στο κόστος μονάδας, η φιλοδοξία είναι να πέσει στα... δύο δισεκατομμύρια δολάρια!



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία θα προμηθεύσει με P-800 την Συρία, παρά την αντίδραση του Ισραήλ




"Η Ρωσία θα τιμήσει το συμβόλαιο πώλησης P-800 Yakhont (υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων) στην Συρία" δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Anatoly Serdyukov.

"Το συμβόλαιο υπογράφτηκε το 2007. Έγινε όμως αντικείμενο συζήτησης κατόπιν αιτήματος του robert gates.Αναμφίβολα ,η πώλησης θα πραγματοποιηθεί" συμπλήρωσε με νόημα ο Υπουργός.




Για την εν λόγω προμήθεια , είχε γίνει μια "μικρή επανάσταση" από τα Ισραηλινά ΜΜΕ περί τα τέλη Αυγούστου αναφέροντας ότι το Ισραηλινό ναυτικό θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του απέναντι στους Ρωσικόυς "υψήλης ακρίβειας πυραύλους" που απειλούν άμεσα τα πολεμικά του πλοία στην Μεσόγειο.

Το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα P-800 Yakhont , έχει βεληνεκές πάνω από 300χλμ , μεταφέρει πάνω 200 κιλά εκρηκτικής ύλης και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ο σχεδόν αδύνατος εντοπισμός και κατάρριψή του από αντιπυραυλικά συστήματα λόγω των ελιγμών που πραγματοποιεί.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες υπεροπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου - Έχουν ξεφύγει εντελώς οι νεοοθωμανοί.Κάποιος να τους μαζέψει..


«Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται Ευρώπη δίχως την Τουρκία.(!!!!)

«Οπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι δεν μπορεί και χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.(!!)

Μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Νταβούτογλου είπε πως «η Τουρκία έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη, την ευρωπαϊκή ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης». Πρόσθεσε, όμως, ότι «παράλληλα με την προσφορά των θετικών αυτών αξιών της Τουρκίας (!!!) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την Ε.Ε., θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις».

Τα δύο «εμπόδια»

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, υπάρχουν δύο εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Το πρώτο είναι το Κυπριακό, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η Ε.Ε. δέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος, και δεύτερον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, που προτάσσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή τους γνώμη».

Ο Νταβούτογλου είπε ότι: «προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Αγγλίας στην Ε.Ε. Οπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».

Ως προς τη στάση στο θέμα του Ιράν, είπε ότι «όταν βρίσκεστε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη, τότε δεν έχετε παρά να προχωράτε πάνω σε ένα λεπτό σχοινί. Σε αυτό το σημείο προκύπτει το μεγαλείο αλλά και το ρίσκο της Τουρκίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί πως δέχεται απειλή από οποιαδήποτε γειτονική χώρα, ούτε από το Ιράν, ούτε από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Συρία και το Ιράκ. Είμαστε, όμως, μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε όλους τους μηχανισμούς, που δεν στοχεύουν μια συγκεκριμένη χώρα. Αλλά αυτό το αξιολογούμε μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα του (λαθρο)μεταναστευτικού νομοσχεδίου



Τώρα αποδεικνύεται κάτι που δεν είχε γίνει αντιληπτό από την πρώτη στιγμή, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής της τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.

Όλων μας η σκέψη πήγε μόνο στην εξασφάλιση ψήφων για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.Κανενός η σκέψη όμως δεν πήγε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν ο "Δούρειος Ίππος" για τα μελλοντικά ληστρικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΔΝΤ απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων.

Ο πραγματικός λόγος λοιπόν είναι να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ Ελλήνων και νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών για την πτώση των μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων. Όμως με το προϋπάρχον εργασιακό καθεστώς, που παρείχε πλήρη προστασία στους εργαζόμενους, αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Έπρεπε πρώτα να καταργηθεί αυτό το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων.



Η τωρινή κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού και η μετατροπή της χώρας σε εργασιακό παράδεισο για λογαριασμό του κεφαλαίου μοιάζει λοιπόν σαν πράξη προσχεδιασμένη. Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και ταυτόχρονα…. ο ανταγωνισμός μεταξύ των νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων θα ρίξει κατά πολύ τους μισθούς και τα ημερομίσθια και θα αναγκάσει τους Έλληνες εργαζόμενους να ζητιανεύουν εργασία για λίγα ΕΥΡΩ, προκειμένου να μην πεινάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, συναγωνιζόμενοι τους αλλοδαπούς .

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ευθύς εξ αρχής μοιάζει να είχε αυτό το στόχο, δηλαδή να χρησιμοποιήσει τους λαθρομετανάστες ως «Δούρειο Ίππο» σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, χωρίς μάλιστα να μπορεί να μιλήσει και κανείς, γιατί διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως εθνικιστής ή ρατσιστής και τώρα αυτό αποδεικνύεται περίτρανα.


ΥΓ. Η Αριστερά (που δήθεν κόπτεται για τα εργασιακά δικαιώματα) δεν μιλάει. Περιμένει να μαζεύει ψηφαλάκια από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που θα δημιουργηθεί;
Η μήπως περιμένει ψήφους των νεο-ιθαγενών?

Είναι πάντως μακριά νυχτωμένη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σερντιούκοφ: Η "Αμυντική" πολιτική των ΗΠΑ στρέφεται κατά της ΡΩΣΙΑΣ



Η Ρωσία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφωνίες, σχετικά με την πυραυλική άμυνα, όπως τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, Αnatoly Serdyukov.

Η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση των αμερικανικών στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, εξακολουθεί να αποτελεί "μήλον της έριδος" στις διμερείς σχέσεις.

"Η κύρια διαφωνία είναι ότι, οι ΗΠΑ, μας λένε: "η πυραυλική άμυνα του προγράμματός μας δεν στρέφεται εναντίον σας", ενώ εμείς απαντάμε: "όχι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στρέφεται εναντίον μας", υπογράμμισε ο υπουργός, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ εισηγήθηκε στην Άνω Βουλή του Αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει τη νέα ρωσοαμερικανική Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών (START).

Η απόφαση είχε υιοθετηθεί με 14 ψήφους υπέρ και 4 «κατά». Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Γερουσία να βιαστεί σε ό,τι αφορά την επικύρωση της Συνθήκης, δηλώνοντας ότι αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η Συνθήκη START, που υπογράφτηκε από τους Προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, προβλέπει τη μείωση κατά το ένα τρίτο των πυρηνικών οπλοστασίων και τα μέσα μεταφοράς τους. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να επικυρώσουν το έγγραφο ταυτόχρονα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υποβόσκει ο νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ



Μήπως ξεκινά ένας νομισματικός πόλεμος; Η Ιαπωνία έκανε την αρχή, παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά από το 2004, στην αγορά συναλλάγματος. Η πρόσφατη κίνηση της, ύψους $12 δισ. προκειμένου να κατεβάσει την αξία του γιεν, δημιούργησε παγκόσμια εντύπωση. Η ιαπωνική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές, και η κυβέρνηση της χώρας ανησυχούσε από την συνεχή άνοδο της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος. Ένα ισχυρό γιεν κάνει τις ιαπωνικές εξαγωγές λιγότερο επιθυμητές, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η οικονομία της χώρας.

Όμως οι Ιάπωνες δεν είναι οι μόνοι που ξεκινούν πόλεμο για λόγους νομισματικών ισοτιμιών. Η Κίνα και η Αμερική συνεχίζουν να μαλώνουν για το ίδιο θέμα. Και στην Ευρώπη υπάρχει έντονη συζήτηση για την ανάγκη υποτίμησης του ευρώ ώστε να φθηνύνουν οι εξαγωγές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Σχεδόν όλα τα κράτη που στηρίζονται στις εξαγωγές, επιθυμούν να παραμείνει υψηλή η αξία του δολαρίου ώστε να συνεχίσουν να πλημμυρίζουν τις ΗΠΑ με φθηνά προϊόντα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ανταμείβονται τα κράτη εκείνα που διαθέτουν ασθενές νόμισμα, για αυτό και πολλά κράτη είναι έτοιμα να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να κρατήσουν την αξία του εθνικού τους νομίσματος χαμηλή.

Μερικές χώρες έχουν εμπλακεί σε χειραγώγηση των ισοτιμιών εδώ και καιρό. Η Σιγκαπούρη το κάνει συστηματικά. Το ίδιο και η Ελβετία, όπου η εθνική της τράπεζα απώλεσε περίπου $15 δισ. προσπαθώντας στις αρχές του χρόνου να αποτρέψει την απότομη άνοδο του ελβετικού φράγκου. Το ζήτημα όμως της χειραγώγησης των ισοτιμιών, τείνει να καταστεί άκρως σοβαρό. Και αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο νομισματικό πόλεμο είναι η τρέχουσα κόντρα Αμερικής – Κίνας.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα διατηρεί την αξία του νομίσματός της τεχνητά χαμηλή. Το νόμισμά της μάλιστα παραμένει σε έναν μεγάλο βαθμό στενά συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση της Κίνας κρατάει την αξία του νομίσματος περίπου 40% χαμηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι. Και αυτό είναι στην ουσία μια επιδότηση προς τους Κινέζους εξαγωγείς. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα έχει γεμίσει τις ΗΠΑ με φτηνά προϊόντα, εξολοθρεύοντας όμως ολόκληρες αμερικανικές βιομηχανίες. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και αυτή του Ομπάμα, γκρίνιαξαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Τώρα όμως υπάρχουν ενδείξεις πως ο Ομπάμα αποφάσισε να σοβαρευτεί και να ξεκινήσει νομισματικό πόλεμο. Είναι όμως έτοιμη για κάτι τέτοιο η Αμερική;

Αν θυμηθούμε πως η Κίνα κρατά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χρεών των ΗΠΑ, η προοπτική ενός πολέμου δεν ακούγεται καλή. Ακόμη και αν η Κίνα βιάζει κυριολεκτικά την αμερικανική οικονομία, συνεχίζει πάντα να έχει το επάνω χέρι. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει το απόλυτο μονοπώλιο σε σπάνια μεταλλεύματα που σημαίνει ότι αν θέλει να περιορίσει την προμήθεια αυτών των στοιχείων, η Αμερική θα μείνει χωρίς μπαταρίες υβριδικών οχημάτων, τηλεοράσεις flat screen, κινητά, και iPods. Και όχι μόνο, τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα στο στρατό για χρήση σε ραντάρ, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, ηλεκτρονικά δορυφόρων και αεροσκαφών, κλπ.

Η Αμερική δαπανά περίπου $3.90 για κινεζικά προϊόντα για κάθε $1 που δαπανά η Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα. Τον περασμένο μήνα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με τη Κίνα ήταν περίπου $26 δισεκατομμύρια. Ο πλούτος της Αμερικής που περνά σε κινέζικα χέρια είναι απίστευτος. Κάθε μήνας που περνά φτωχαίνει την αμερικανική και ενισχύει την κινεζική οικονομία. Η Κίνα ακμάζει και οι ΗΠΑ παρακμάζουν. Λέγεται δε, πως έως το 2040, η οικονομία της Κίνας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν η Αμερική είχε προσπαθήσει έγκαιρα να αντιμετωπίσει τις χειραγωγήσεις της ισοτιμίας από πλευράς των Κινέζων.

Σήμερα, η όποια προσπάθεια άμυνας, θα κοστίσει ακριβά στην αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Θα δούμε λοιπόν κάποιον νομισματικό πόλεμο να ξεσπά; Όπως όλα δείχνουν, πολλά κράτη θα συνεχίσουν τις πρακτικές τους έτσι ώστε να έχουν το εξαγωγικό πλεονέκτημα, αν όμως περιμένουμε από την Αμερική του Ομπάμα να κοιτάξει κατάματα τη Κίνα αντιδρώντας, τότε θα περιμένουμε για πολύ ακόμη…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Lockheed Martin Successfully Completes Formal Testing of Second-Generation Aegis Ballistic Missile Defense Capability



MOORESTOWN, N.J.

Lockheed Martin (NYSE: LMT) recently demonstrated the second generation of its Aegis Ballistic Missile Defense (BMD) capability in a formal U.S. Navy test event.

This configuration, known as Aegis BMD 4.0.1, enables the U.S. Missile Defense Agency (MDA) and the Navy to defeat more complex ballistic missile threats and also introduces the BMD signal processor, which improves target identification.

Aegis BMD 4.0.1 marks the beginning of the transition to the Navy’s open architecture – a transition that will be complete with software upgrades, known as Advanced Capability Build 12, scheduled for 2012.

“This milestone represents the continuing evolution of Aegis that will lead to the merger of Aegis open architecture and Aegis BMD in 2012,” said Nick Bucci, Lockheed Martin director of BMD development programs. “This next-generation signal processor upgrade provides a leap-ahead capability that improves system effectiveness against expanding enemy threats.”

This upgrade is enhanced by the Aegis system’s ability to incorporate commercial off-the-shelf computing technology and open architecture standards. Further testing – a tracking exercise this fall and an at sea intercept test in March 2011 – will result in certification and deployment in September 2011.

The MDA and the Navy are jointly developing and fielding Aegis BMD as part of the United States' BMD system. Recently the Navy's independent operational test agent assessed the first generation Aegis BMD and SM-3 Block IA system to be operationally effective and operationally suitable.

Currently, a total of 23 Aegis BMD-equipped warships - 20 in the Navy and three in the Japanese Maritime Self-Defense Force - have the certified capability to engage ballistic missiles and perform long-range surveillance and tracking missions. Twelve additional ships have been identified for modification to perform ballistic missile defense in the next 36 months.

Lockheed Martin is a world leader in systems integration and the development of air and missile defense systems and technologies. The company makes significant contributions to all major U.S. missile defense systems and participates in several global missile defense partnerships.

Lockheed Martin has considerable experience in interceptor design and production, infrared seekers, command and control/battle management, and communications, precision pointing and tracking optics, as well as radar and signal processing.

Headquartered in Bethesda, Md., Lockheed Martin is a global security company that employs about 136,000 people worldwide and is principally engaged in the research, design, development, manufacture, integration and sustainment of advanced technology systems, products and services. The Corporation reported 2009 sales of $45.2 billion.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απαγόρευσαν οι Τούρκοι την μετάβαση του Κρίς Σπύρου στην Κωνσταντινούπολη


«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι αναφερόμενος στην απόφαση ομάδας ελληνοαμερικανών που πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Παρασκευή την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για να πραγματοποιήσει λειτουργία.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου. Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει. Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού,. Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες. Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση».

Ο Γκιουνάϊ σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα». «Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» είπε ο Γκιουνάϊ σχετικά με την αυριανή λειτουργία τονίζοντας ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη».


Απαγόρευσαν στον Κρις Σπύρου την είσοδο στην Τουρκία
Τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα λειτουργία στην Αγία Σοφία, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου.

Σε τηλεγράφημά του, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, από όπου σήμερα το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε «από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική». Ο Σπύρου είπε πως «το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία» και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει σήμερα ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Άγκυρα Χασάν Γκιογούς.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο Σπύρου μίλησε χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε «θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα». Ο Σπύρου υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 ο Πάπας είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.

Χτες ο τούρκος υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χτες και ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί ο οποίος είπε πως «η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει» και ότι «κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο».

Σημειώνεται ότι αργά χτες το απόγευμα ομάδα τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία. Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία που επρόκειτο να τελεστεί σήμερα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επίσημη έναρξη του προγράμματος τουρκικού δορυφόρου παρατήρησης Göktürk


Oι Telespazio και Thales Alenia Space ανακοίνωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου την επίσημη έναρξη του προγράμματος δορυφορικού συστήματος παρατήρησης Göktürk για το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ύψους μεγαλύτερου των €250 εκατ. ανακοινώθηκε από την Telespazio στις 16 Ιουλίου 2009. Το πρόγραμμα εισέρχεται πλέον στη φάση σχεδίασης και κατασκευής, με την εκτόξευση να προγραμματίζεται για το 2013.

Η Telespazio, κύριος ανάδοχος του συστήματος Göktürk, ανήκει κατά 67% στον ιταλικό κρατικό όμιλο συμμετοχών Finmeccanica και κατά 33% στη γαλλική Thales. Η σύμβαση καλύπτει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης εξοπλισμένου με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων το οποίο θα κατασκευασθεί στην Τουρκία και του συνολικού επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιακή λειτουργία και θα εκτελεί την πρόσκτηση και επεξεργασία δεδομένων. Η διαχείριση του προγράμματος Göktürk ανήκει στην Telespazio με την ιδιότητα του κύριου αναδόχου, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει επίσης την εκτόξευση και τις υπηρεσίες αρχικής τροχιάς και δοκιμών. Υπεύθυνη για τον δορυφόρο θα είναι η Thales Alenia Space, η οποία ανήκει κατά 67% στην Thales και 33% στη Finmeccanica. Ο δορυφόρος Göktürk θα στηρίζεται στον φορέα Proteus της Thales Alenia Space, ενώ το οπτικό όργανο υψηλής ανάλυσης θα είναι όμοιο με το χρησιμοποιούμενο στο γαλλικό πρόγραμμα δορυφόρων Πλειάδες. Οι τελευταίοι προσφέρουν διακριτική ικανότητα 70cm στο ναδίρ και οπτικό πεδίο 20km.

Οι τοπικοί βιομηχανικοί εταίροι είναι οι TAI, TUBITAK UEKAE, Maleri, Aselsan και Roketsa. Κατά την ανακοίνωση της Telespazio, η τουρκική βιομηχανία θα εμπλακεί στη φάση σχεδίασης και ανάπτυξης συστήματος, καθώς και στην προμήθεια ορισμένων υποσυστημάτων. Ειδικότερα οι εγχώριοι εταίροι θα βοηθήσουν στην κατασκευή του σταθμού πρόσκτησης δεδομένων και του κέντρου ολοκλήρωσης δορυφόρων, στα συστήματα σχεδιασμού αποστολής και στους επεξεργαστές δεδομένων τηλεπισκόπησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα ιδρυθεί εταιρεία κοινού επιχειρηματικού κινδύνου μεταξύ της Telespazio και τοπικού εταίρου για την ανάπτυξη και εμπορική προώθηση υπηρεσιών εφαρμογών.

Υπενθυμίζεται πως την ανάθεση του προγράμματος στην Telespazio αποφάσισε στις 18 Δεκεμβρίου 2008 η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας. Το σχετικό Αίτημα Προσφορών (RfP) εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου 2006, προβλέποντας πολυφασματική διακριτική ικανότητα καλύτερη από 3,2m και παγχρωματική καλύτερη από 80cm. Η παγχρωματική λειτουργία χρησιμοποιεί την ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, παρέχοντας απεικονίσεις όμοιες με κοινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και είναι γενικά ακριβέστερη από άποψη διακριτικής ικανότητας εδάφους. Η πολυφασματική λειτουργία χρησιμοποιεί πολλαπλές διαφορετικές ζώνες της ορατής ή και της εγγύς υπέρυθρης περιοχής του φάσματος, απεικονίζοντας με διαφορετικά χρώματα ενδείξεις για χαρακτηριστικά της γήινης επιφάνειας όπως βλάστηση, άσφαλτος ή σκυρόδεμα, ορυκτά, υπόγεια ύδατα.

hellenicdefence


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ολοκληρώθηκε το σήριαλ πώλησης των ΕΝΑΕ στην ADM


Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις περίπου είκοσι ήμερων και ενώ πολλές φορές οι συζητήσεις έφτασαν στο όριο της κατάρρευσης, το απόγευμα της Πέμπτης επετεύχθη τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον αραβικό ναυπηγικό όμιλο της Mar και την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

Με δήλωσή του έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι με τη συμφωνία ανοίγει μια νέα σελίδα «για το Πολεμικό Ναυτικό, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όλο τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα» και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του επισημαίνοντας ότι : «Προσπαθήσαμε να κόψουμε έναν τεράστιο γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί από το 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και έθετε υπό άμεσο κίνδυνο τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, χιλιάδες θέσεις εργασίας, όλο το πρόγραμμα υποβρυχίων του ΠΝ και πάνω από 2 δις ευρώ που είχε καταβάλει, χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα, το ελληνικό δημόσιο».

Όπως υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «το Πολεμικό Ναυτικό, με πλήρη ανεξαρτησία γνώμης, έλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BWB) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου «Παπανικολής», όχι όπως αυτό ήταν το 2005-6 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα. Ο «Παπανικολής» συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου, το οποίο και θα αξιοποιηθεί κατά τον επωφελέστερο για το ΠΝ και τον κρατικό προϋπολογισμό τρόπο».

Είναι ίσως η πρώτη φορά έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο του 2009 που ο κ. Βενιζέλος ανοικτά τονίζει πώς τα υποβρύχια που αρχικώς είχαν διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν κλίση όταν πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας είναι τελικώς αξιόπλοα.

Ακόμα ένα δισ. ευρώ…

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι η αγορά δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 έναντι συνολικού τιμήματος ενός δισ.. ευρώ δε συνιστά νέα παραγγελία.

«Πρέπει κυρίως να τονιστεί ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίων, αλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δύο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δύο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση (που υπολογίζεται στα 175 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος.

Προσθέτει μάλιστα ότι «ακόμη όμως και αυτή η μικρή επιβάρυνση είναι θεωρητική, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι για τα δύο νέα υποβρύχια συμφωνούνται σταθερές, μη προσαρμοζόμενες τιμές, ενώ το κόστος του εκσυγχρονισμού του πρώτου υποβρυχίου, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, τείνει να προσεγγίσει τη σταθερή τιμή απόκτησης ενός νέου, πιο σύγχρονου και μεγάλου υποβρυχίου».

Σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας «με τις νέες συμβάσεις καταργείται ο παθογενής μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ επιβάλλονται λεπτομερείς και αυστηρές εγγυήσεις διαφάνειας υπό το διαρκή έλεγχο της Βουλής».

Η έγκριση της συμφωνίας από τα κυβερνητικά όργανα θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές. Αύριο Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τα σχέδια των νέων συμβάσεων θα υποβληθούν προς κύρωση δια νόμου στη Βουλή των Ελλήνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει στη δήλωσή του ότι όλα τα κείμενα των συμβάσεων και τα λοιπά στοιχεία βρίσκονται αμέσως στη διάθεση των κομμάτων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki