Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Εξοπλισμοί μαμούθ για την Σαουδική Αραβία


Η προτεινόμενη πώληση αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει 84 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Boeing.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μεταξύ των άλλων την πώληση 72 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk της United Technologies και την αναβάθμιση 70 υφιστάμενων σαουδικών F-15.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωμτούχους, το Κογκρέσο αναμένεται να λάβει επίσημα γνώση του θέματος μέσα σε δύο μήνες.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει από τον Αύγουστο του 2007, και οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετεί όλες. Το πακέτος όπλων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης πολεμικά σκάφη επιφανείας, βόμβες καθοδήγησης λέιζερ, υλικό υποστήριξης καθώς και ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η τελευταία σημαντική αγορά της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ ήταν 72 μαχητικά F-15 το 1992, μια συναλλαγή που αποτιμάται με 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Tα τελευταία αεροπλάνα στην εν λόγω σύμβαση είχαν παραδοθεί το Νοέμβριο του 1999.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε θερμό κλίμα συνεχίζεται η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ


Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα της Μέσης Ανατολής από το 1993.

Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ακολούθως, θα δει τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν ενώ θα συναντθεί και με την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από το Τελ - Αβίβ με προορισμό τη Ραμάλα.

Εκεί, θα αποδώσει τιμές στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στεφάνι στο μνημείο του Herzl

Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος κάνοντας δηλώσεις κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στο Ισραήλ από την Κύπρο και συναντήθηκε με
τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες .


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μαχαίρι στα εξοπλιστικά της Ιταλίας λόγω κρίσης..


Η οικονομική κρίση και οι περικοπές στις οποίες έχει οδηγήσει σε όλους τους τομείς, έπληξε και τα κύρια ιταλικά εξοπλιστικά πρόγραμμα αυτά των μαχητικών Eurofighter και των φρεγατών FREMM.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ιγκνάζιο Λα Ρούσα, ο οποίος επισκέφτηκε για μερικές ώρες το αεροπορικό σόου στο Φάρνμπορο της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης δύο δις ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του δημοσίου χρέους, η Ιταλία, χώρα που μετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής του μαχητικού, θα μειώσει τα EF-2000 Typhoon που θα αγοράσει

Η μείωση θα γίνει από τα αεροσκάφη της έκδοσης Tranche 3B για την οποία όμως τα μέλη της κοινοπραξία δεν έχουν ακόμα υπογράψει ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή.

Επιπρόσθετα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι αντί για 10 φρεγάτες τύπου FREMM που σχεδίαζε να προμηθευτεί το Ναυτικό της χώρας του, θα προχωρήσει στην προμήθεια έξι μονάδων και θα γίνει προσπάθεια να εξαχθούν οι υπόλοιπες τέσσερις, με τη Βραζιλία να προβάλει ως πιθανός πελάτης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Απειλή" κατά την Πιόνγκ-Γιάνγκ οι ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας


Την οργή της Βορείου Κορέας έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουάσινγκτον να της επιβάλλει νέες κυρώσεις, αλλά και να διεξάγει στρατιωτική άσκηση από κοινού με τη Νότιο Κορέα, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την άσκηση, που θα ξεκινήσει την Κυριακή 25 Ιουλίου, ως «μέγιστη απειλή» για την ασφάλεια της χώρας, ενώ για τις κυρώσεις υποστήριξε πως παραβιάζουν πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το BBC, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 8.000 στρατιώτες, 20 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια, 100 αεροσκάφη, αλλά και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζ.Ουάσινγκτον».


«Η απόφαση για από κοινού στρατιωτική άσκηση αποτελεί μέγιστη απειλή της ασφάλειας της χώρας» δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ρι Τονγκ-ιλ, προσθέτοντας πως οι νέες κυρώσεις, που εξήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, παραβιάζουν το ψήφισμα που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.

Ο ΟΗΕ κράτησε αποστάσεις και δεν κατηγόρησε ευθέως τη Β.Κορέα, αλλά καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Κάλεσε, δε, τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Β.Κορέας ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον. Οι κυρώσεις αφορούν την πώληση ή την προμήθεια όπλων και σχετικού υλικού, την απόκτηση ειδών πολυτελείας, καθώς και παράνομες δραστηριότητες της ηγεσίας της χώρας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Σεούλ, όπου η Χίλαρι Κλίντον, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε διαδοχικές επαφές με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχος. Η κοινή επίσκεψη Κλίντον-Γκέιτς στη Νότιο Κορέα χαρακτηρίζεται ως σαφές μήνυμα υποστήριξης της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Να σημειωθεί ότι με σκεπτικισμό αντιμετώπισε και η Κίνα την κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ν.Κορέας.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Την αιτία για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας από το ΔΝΤ έθαψαν τα Ελληνικά ΜΜΕ


Νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να λάβουμε» δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς τους πιστωτές της η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν όχι μόνο επέμεινε στο σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών αλλά απέκλεισε και τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων όπως ζητούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). «Στην Ουγγαρία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια πρόγραμμα λιτότητας. Και το είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν μπορούν να συζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γκιόργκι Ματόλκσι στο τηλεοπτικό κανάλι Μ1.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ακριβώς δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ και της ΕΕ το οποίο εξέτασε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου των 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το έκτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ουγγρική οικονομία μετά τον Νοέμβριο του 2008 από το κλιμάκιο των δανειστών της. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κλιμάκιο ΔΝΤ-ΕΕ και στη συντηρητική κυβέρνηση Ορμπάν επιδεινώθηκαν και οι επιτηρητές της ουγγρικής οικονομίας αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ο επικεφαλής του κλιμακίου Κρίστοφ Ρόζενμπεργκ εξήγησε ήδη από το περασμένο Σάββατο ότι υπήρξαν «έντονες συζητήσεις με τις αρχές σε σχέση με διάφορα θέματα».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «η αποστολή θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αλλά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις του με τις ουγγρικές αρχές ώσπου να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές».

Προς το παρόν πάντως το ΔΝΤ κλείνει τη στρόφιγγα του δανεισμού. Είναι γεγονός ότι για λίγους ακόμη μήνες, ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη δανεισμού για την Ουγγαρία. Η ρήξη με τους δανειστές της όμως αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις αγορές. Ηδη χθες το φιορίνι έπεσε κατά 3%. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ δεν πείστηκε για την ανάγκη νέου φόρου επί των τραπεζών επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την εφαρμογή του. Επίσης έκρινε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2011 «αρκετά ασαφείς» ζητώντας νέα «μέτρα προσαρμογής»- δηλαδή, λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις.

«Ή φόρος στις τράπεζες ή λιτότητα» απάντησε λακωνικά ο ούγγρος υπουργός Οικονομίας εμμένοντας στην απόφαση επιβολής τραπεζικού φόρου. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρόσθετο βάροςαλλά επίσης ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8%το 2011».

Είναι αλήθεια, όπως δήλωσε και ο κ. Ρόζενμπεργκ, ότι «η ουγγρική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά κρίση του 2008-2009 στηριζόμενη κυρίως στις ισχυρές εξαγωγές» . Αλλά και οι νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 40,6% στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση καταρρέει: η κατανάλωση των νοικοκυριών πέφτει συνεχώς εδώ και έξι μήνες και οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 5,4% στα τέλη Απριλίου. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η ουγγρική οικονομία θα καταφέρει με μεγάλη δυσκολία να πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης του 1% στο τέλος της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αμφιβάλλει και για τον στόχο του δημοσίου ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2011 εφόσον δεν ληφθούν νεά μέτρα.

O φόρος στις τράπεζες που προτείνει η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφέρει ως και 700 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας. Οι δανειστές της όμως θεωρούν τη φορολόγηση των τραπεζών «μη βιώσιμο μέτρο το οποίο προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά».

Επικεντρώνουν δε την προσοχή τους στις δημόσιες δαπάνεςιδιαίτερα σε σχέση με τις «μεγάλες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις που πρέπει να αναδιαρθρωθούν προκειμένου να μειωθεί το βάρος τους στον προϋπολογισμό» τονίζει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημειώνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα της Ουγγαρίας τον επόμενο χρόνο «θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των δαπανών» .


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το T-50 PAK-FA θα παραδοθεί το 2015


πηγή:fox2mag

Το μαχητικό αεροσκάφος T-50 PAK-FA της Sukhoi θα παραδοθεί στους πελάτες το 2015, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας κ.Mikhail Pogosyan σε συνέντευξή του στο Farnborough Airshow International στις 20 Ιουλίου, παρά τους δυτικούς σκεπτικιστές που συγκρίνουν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος με άλλα προγράμματα μαχητικών.

«Είναι ένα θέμα της εμπειρίας που έχουμε, το επίπεδο της προετοιμασίας και την λύση που έχουμε επιλέξει», είπε ο ίδιος. «Εμείς δεν περιμένουμε ένα νέο κινητήρα, αλλά εκσυγχρονίστηκε ο υπάρχων κινητήρας, και έχουμε πραγμτοποιήσει πολλές πολλές εργαστηριακές δοκιμές.»

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε ετοιμάσει τέσσερα νέα αεροσκάφη - τα Su-30MKI, Su-34, το Su-35 και το Τ-50,» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν νομίζω ότι πολλοί ξένοι κατασκευαστές μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο.»

Ο αρχηγός της Sukhoi ανέφερε επίσης ότι περιμένει το Su-35 να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία παράλληλα με το T-50 «για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως το 2020. Κάθε αεροσκάφος που έχει ένα 400-χιλιομέτρων ραντάρ ανίχνευσης, μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό.»

Ο κ.Mikhail Pogosyan ανέφερε επίσης πως δεν είναι αντίθετος σε μία πώληση του κινητήρα RD-93 για το σινο-πακιστανικό μαχητικό FC-1/JF-17, αλλά ότι θα πρέπει να ρυθμίζεται από διμερή συμφωνία. Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διαδικασία και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν το γράμμα της συμφωνίας. Εάν δεν γίνει αυτό θα υπάρξει το χάος.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Μπορίσοφ και Παπανδρέου για τους αγωγούς


O πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, τη ρωσο-βουλγαρική ενεργειακή συνεργασία, σε τηλεφωνική συνομιλία, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης.

Ρωσία και Βουλγαρία υπέγραψαν, τον Ιανουάριο του 2008, συμφωνία για το έργο του αγωγού South Stream, που αφορούσε τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο South Stream θεωρείται ως το "αντίπαλο δέος" στην ΕΕ , η οποία υποστηρίζει (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) τον αγωγό Nabucco, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2015.

Ο Πούτιν συζήτησε, επίσης, την ενεργειακή συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου σε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη. Οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διεξαγάγουν διμερείς συνομιλίες.

Η ημερομηνία για τη συνάντηση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Δύση έχασε στο Αφγανιστάν



Του Γιώργου Δελαστίκ

Κωμικοτραγική ήταν αυτή η σύνοδος που έγινε στην Καμπούλ με τη συμμετοχή περίπου εξήντα κρατών, η οποία αποφάσισε ότι το 2014 το Αφγανιστάν θα παραδοθεί πλήρως στην εξουσία της αφγανικής κυβέρνησης. Αυτός είναι απλώς ένας εύσχημος τρόπος για να οριστικοποιηθεί ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες χώρες που είχαν προσελκύσει στην υπηρεσία τους, πείστηκαν πλέον ότι είναι αδύνατον να κατακτήσουν ολόκληρο το Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο να το ελέγξουν και έτσι αποφάσισαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια...

Είναι διασκεδαστικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης οι διάφορες εφημερίδες, αποκαλύπτοντας έτσι τις ριζικές διαφορές που υποβόσκουν ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στην κατοχή του Αφγανιστάν. "Τα κράτη υιοθετούν την αφγανική μεταβίβαση της εξουσίας" έγραφε π.χ. στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η αμερικανική "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", η οποία υποστηρίζει τον πόλεμο. "Ο Καρζαΐ υποστηρίζεται από τους συμμάχους στο θέμα της στρατιωτικής μεταβίβασης της εξουσίας" έγραφαν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου.

Εντελώς διαφορετικό κλίμα στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη πιέζει αφόρητα εδώ και χρόνια για αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν. "Η διάσκεψη για το Αφγανιστάν σχεδιάζει αποχώρηση μέχρι το 2014" ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της υπερσυντηρητικής "Ντι Βελτ".

Εκδηλη η διαφορά απόψεων και στις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών. "Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε τη μακροπρόθεσμη αποστολή μας να πετύχουμε ένα σταθερό, σίγουρο, ειρηνικό Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος μας δεν θα είναι εύκολος. Πολίτες από πολλά κράτη που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, απορούν αν είναι ποτέ δυνατή η επιτυχία - και αν ναι, αν όλοι έχουμε τη δέσμευση να την επιδιώξουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ήταν πανευτυχής. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Αφγανιστάν", δήλωσε. Η προοπτική αποχώρησης το 2014 αποδεικνύει ότι "δεν πρόκειται για μια επέμβαση που είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει επ' άπειρον κατά κάποιον τρόπο" πανηγύρισε. "Μέσω του προσδιορισμού του έτους 2014, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται πλησιέστερα στον στόχο να καθορίσει εντός αυτής της θητείας της μια προοπτική αποχώρησης για τους Γερμανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν" εξηγούσε στην πρώτη σελίδα της η γερμανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε".

"Στο κάτω κάτω δεν βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για να δημιουργήσουμε την τέλεια δημοκρατία ή την τέλεια κοινωνία. Οι σύμμαχοι ήρθαν στο Αφγανιστάν για να στερήσουν από τις τρομοκρατικές ομάδες ένα δυνάμει πεδίο εκπαίδευσης και για να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια" διακήρυξε ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ποια ασφάλεια; Σε μια επίδειξη ισχύος, οι ταλιμπάν χτύπησαν με ρουκέτες το αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης! Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να μην προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας!

Οι Αμερικανοί τον έστειλαν στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης τους στο Μπαγκράμ και τον κράτησαν για λόγους ασφαλείας εκεί επί ώρες, μαζί με αρκετούς άλλους που συμμετείχαν στη διάσκεψη? Ολα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φεύγουν ηττημένοι από το ανυπότακτο Αφγανιστάν - όπως οι Ρώσοι, οι Αγγλοι, οι Σοβιετικοί πριν από τους Αμερικανούς.

Εννέα χρόνια τώρα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν στο Αφγανιστάν έναν βαθύτατα άδικο κατακτητικό πόλεμο. Εισέβαλαν στο Αφγανιστάν -για λόγους γοήτρου υποτίθεται- με πρόσχημα τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν ως υπευθύνου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Σύντομα έγινε όμως αντιληπτό ότι η αμερικανική εισβολή ήταν το πρώτο βήμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν την Κεντρική Ασία, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου των νεοσυντηρητικών γερακιών της κυβέρνησης Μπους να κατακτήσουν στρατιωτικά και να ελέγξουν ολόκληρη την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου εισέβαλαν και υποδούλωσαν και το Ιράκ ενάμιση χρόνο αργότερα. Καθώς όμως το σχέδιο απέτυχε, καταρρέει πλέον σε όλα τα μέτωπά του?


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες κυρώσεις κατά της Β.Κορέας από τις ΗΠΑ. Αντιδρά η Κίνα


Στο «πιο τροµακτικό µέρος του πλανήτη», σύµφωνα µε µια διατύπωση του συζύγου της, βρέθηκε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιηµένη ζώνη ανάµεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέµου συνοδευόµενη από τον υπουργό Αµυνας των ΗΠΑ Ρόµπερτ Γκέιτς. Η µήκους 4 χιλιοµέτρων αποστρατιωτικοποιηµένη ζώνη που χωρίζει εδώ και εξήντα χρόνια τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα περιβάλλεται από περίπου 2 εκατοµµύρια στρατιώτες και των δύο χωρών. Από εκεί, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα µπορεί να έχει ό,τι θέλει, µια ειρηνευτική συµφωνία, οµαλές σχέσεις µε την Ουάσιγκτον και ένα µέλλον χωρίς κυρώσεις, αρκεί να θέσει τέρµα στις πολεµικές της διαθέσεις και στη φιλοδοξία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν περίµενε απάντηση. Από τη Σεούλ, η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας ανακοίνωνε νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, έχουν στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας και µόνο, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόµενη επίθεση στην περιοχή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Το θερµόµετρο στην περιοχή ανέβηκε τον περασµένο Μάρτιο µετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεµικού πλοίου από τορπίλη που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας µε αποτέλεσµα να χάσουν τη ζωή τους 46 µέλη του πληρώµατος.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι έχει την ευθύνη για το επεισόδιο. Ωστόσο, η βορειοκορεατική εµπλοκή στην υπόθεση αποδείχθηκε από ανεξάρτητη έρευνα, ενώ στη συνέχεια το βορειοκορεατικό καθεστώς απείλησε µε επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας εξήντα χρόνια µετά τον πόλεµο που χώρισε τους Κορεάτες στα δυο. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, η Ουάσιγκτον έσπευσε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Νότιας Κορέας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα πραγµατοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις µε τη Σεούλ, η έναρξη των οποίων έχει ορισθεί για τις 25 Ιουλίου.


Η αµερικανική παρουσία στην περιοχή προκάλεσε, όµως, την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τα κοινά στρατιωτικά γυµνάσια. «Καλούµε τις εµπλεκόµενες πλευρές να παραµείνουν ψύχραιµες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να µην προχωρήσουν σε πράξεις που θα µπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Την ίδια στιγµή, το Πεκίνο προχώρησε σε µια επίδειξη δύναµης µε την πραγµατοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή.


Αναλυτές εκτιµούν, πάντως, ότι και αυτό το πακέτο κυρώσεων θα αποδειχθεί αναποτελεσµατικό ως προς τους στόχους του και ότι δεν θα πλήξει την οικονοµία της Βόρειας Κορέας. Οπως επισηµαίνουν, το καθεστώς του Κιµ Γιονγκ Ιλ µπορεί να προσδοκά την οικονοµική βοήθεια της Κίνας, καθώς η σταθερότητα της Βόρειας Κορέας αποτελεί αποφασιστικής σηµασίας παράγοντα για τα συµφέροντα του Πεκίνου. Από µια στρατιωτική εµπλοκή, εξάλλου, χαµένες θα έβγαιναν όλες οι πλευρές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κλοπή μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς


Πανικός στην Εθνική Φρουρά μετά την κλοπή βλημάτων και εκτοξευτών RPG από αποθήκη του στρατοπέδου της Παλώδιας. Συνολικά κλαπήκαν 10 κιβώτια και το κάθε κιβώτιο περιείχε έως 6 βλήματα τα οποία πλέον βρίσκονται στα χέρια αγνώστων και κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να τα αξιοποιήσουν.

Οι δράστες παραβίασαν τις τρεις κλειδαριές της αποθήκης και τις αντικατέστησαν με άλλες ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί αλλά και για να μπορέσουν να επιστρέψουν ανενόχλητοι. Αυτό που προκαλεί απορία είναι το πώς κατάφεραν να κουβαλήσουν τα κιβώτια τα οποία ζύγιζαν 335 κιλά. Το στρατόπεδο της Παλώδιας είναι από τα πλέον φυλασσόμενα στην ΕΦ αφού εκεί βρίσκονται αποθήκες με στρατιωτικό υλικό και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στις τάξεις της Ε.Φ. αφού κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κλοπή από το συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Συναγερμός σήμανε σε Εθνική Φρουρά, Υπουργείο Άμυνας και Αστυνομία μετά την διαπίστωση ότι μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών έχει κάνει φτερά από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι το Υπουργείο «έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης επειδή τέτοια περιστατικά θεωρούνται απαράδεκτα, καταδικαστέα και αξιόποινα».

Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Αμυνας,«έδωσε σαφέστατες οδηγίες να μην επιδειχθεί καμιά επιείκεια σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση και να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη των ανακρίσεων».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki