Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

14 αντάρτες νεκροί από επιχείρηση Ρωσικών ειδικών δυνάμεων στον Καύκασο


Δεκατέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας στο Νταγκεστάν, στο Βόρειο Καύκασο, περιοχή που φλέγεται από ένοπλες συγκρούσεις.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας επιχείρησαν σήμερα το πρωί δύο επιθέσεις κατά των "σαμποτέρ και των τρομοκρατών", σ' ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν Μαχατσκάλα και στη γειτονική πόλη Κασπιίσκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (NAK) στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Εννέα αντάρτες εξολοθρεύτηκαν στο Κασπιίσκ και πέντε ακόμη στη Μαχατσκάλα", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μεταξύ των δυνάμεων της οποίας δεν υπήρξαν απώλειες.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζονται στην περιοχή.

Μετά τον πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και αυτονομιστών, οι συγκρούσεις πέρασαν σταδιακά εκτός των συνόρων της Τσετσενίας, για να εξελιχθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σ' ένα ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που εξαπλώθηκε σ' ολόκληρο τον βόρειο Καύκασο μετατρέποντάς τον σε καθημερινό θέατρο μάχης.

Χθες, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με αυτόματα όπλα στο Νταγκεστάν, από τις πιο ασταθείς περιοχές του Καυκάσου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Όργια με ανήλικες ιερόδουλες στο κότερο του Κεμάλ Ατατούρκ!



Η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε στην κατάσχεση ενός γιοτ, το οποίο ανήκε κάποτε ανήκε στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, μετά από πληροφορίες ότι ένα δίκτυο πορνείας χρησιμοποιούσε το σκάφος για... σεξ πάρτι με ιερόδουλες.

Οκτώ γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι ιερόδουλες, κρατήθηκαν για υγειονομικούς ελέγχους, αφού προηγουμένως οι αρχές της Αττάλειας κατέσχεσαν το μήκους 136 μετρων γιοτ «Savarona», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το «Savarona» είχε εκμισθωθεί σε έναν επιχειρηματία από το υπουργείο Οικονομικών της γείτονος.

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες για την ακύρωση της μίσθωσης του σκάφους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει τώρα να αποκτήσει την κυριότητα του πλοίου. «Εάν η εταιρεία δεν συμφωνήσει για την ακύρωση της μίσθωσης του πλοίου, θα παραπέμψουμε την υπόθεση στο δικαστήριο και θα κάνουμε προσπάθεια να την ακυρώσουμε με δικαστική απόφαση» σημείωσε.

Το «Αnadolu» μετέδωσε ότι οι επικεφαλής του δικτύου του σεξ χρέωναν τους πελάτες από 3.000 έως και 10.000 δολάρια για μια νύχτα με τις ιερόδουλες, οι οποίες προέρχονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Τουρκία αγόρασε το «Savarona» το 1938 και ο Ατατούρκ πρόλαβε να περάσει μερικές εβδομάδες πάνω στο σκάφος, πριν πεθάνει μέσα στον ίδιο χρόνο



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα σύλληψη Τούρκου προβοκάτορα.Ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας αυτή τη φορά


Στην αστυνομία προσήχθη και αργότερα συνελήφθη ο Χανεφί Αβτζί, ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο».

Ο Αβτζί προσήχθη ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη γενική ασφάλεια στην Άγκυρα ενώ ακολούθησε έρευνα στην κατοικία του στο Εσκισεχίρ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη όπου αρνήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την σύλληψη του αξιωματούχου.

Πάντως, ο ίδιος ο Αβτζί είχε ζητήσει ο ίδιος να ανακληθεί από την υπηρεσία.

Το όνομα του Αβτζί ήταν στην επικαιρότητα εξαιτίας του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του, στο οποίο προβάλει ισχυρισμούς για το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και την ισχύ του στην ασφάλεια αλλά και γενικότερα στο κράτος.

Πριν από λίγες μέρες είχαν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την αριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο». Ακολούθησαν δημοσίευμα περί σχέσεων του Αβτζί με την οργάνωσh

O ίδιος στις 25 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Στο βιβλίο του, ο Αβζτί αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, το παρακράτος και το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Αποδίδει στο τάγμα ακόμη και την υπόθεση με τη βιντεοκασέτα που είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε τον πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμα Ντενίζ Μπαϊκάλ σε προσωπικές στιγμές με γυναίκα βουλευτή του κόμματος. Μετά την αποκάλυψη ακολούθησε η παραίτηση του Μπαϊκάλ.

Ο Αβτζί υποστηρίζει ακόμη στο βιβλίο ότι τον έλεγχο στην ασφάλεια ασκεί το συγκεκριμένο τάγμα και ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά της ασφάλειας και ανήκουν στο τάγμα «υπερασπίζονται όχι το κράτος, αλλά το τάγμα».

Ο Γκιουλέν που εδώ και χρόνια ζει στις ΗΠΑ και το τάγμα του θεωρούνται από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα είχε ευχαριστήσει τους «υπερατλαντικούς φίλους», εννοώντας τον Γκιουλέν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Β. Κορέα «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τα πυρηνικά της όπλα



Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Κιλ Γιον.

Η Βόρεια Κορέα «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τα πυρηνικά της όπλα, όσο τα πυρηνικά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ θα πλέουν στα ανοιχτά των ακτών της, δήλωσε σήμερα στον ΟΗΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βόρειας Κορέας Πακ Κιλ Γιον.

«Όσο τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ θα διασχίζουν τις θάλασσες της χώρας μας, η πυρηνική αποτροπή μας δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλειφθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», τόνισε.

«Αυτό είναι το μάθημα που πήραμε», πρόσθεσε σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Raytheon's Patriot Production Line Hot Again



TEWKSBURY, Mass., Sept. 29, 2010

Raytheon Company (NYSE: RTN) rolled out the first modernized Information Coordination Central since the combat-proven Patriot Air and Missile Defense System was redesigned as part of the resurgence of Patriot. The first two ICCs will soon be delivered to the Republic of Korea, and work has already begun on the new production Patriot for the United Arab Emirates and Taiwan.

Within the Patriot system, the ICC coordinates battalion and fire unit operations with higher echelon units to maximize lethality against air breathing and tactical ballistic missile targets.

"The modernized new production systems will have the benefit of significant engineering improvements, which increase reliability and reduce maintenance requirements," said Sanjay Kapoor, vice president of Patriot Programs at Raytheon Integrated Defense Systems (IDS). "We are pleased to have restarted our production line for these major Patriot orders. This is great news for our current and future partners who are determined to stay ahead of emerging threats to protect their nations."

Work on the ICC was performed at the Raytheon IDS Integrated Air Defense Center in Andover, Mass.

Raytheon IDS is the prime contractor for both domestic and international Patriot Air and Missile Defense Systems and system integrator for Patriot Advanced Capability-3 missiles.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την κυριαρχία στην Μαύρη θάλασσα



Η Μόσχα και το Κίεβο φαίνονται έτοιμα να υπογράψουν συμφωνίες για την επίλυση ζητημάτων θαλάσσιας κυριαρχίας και ελέγχου!

Η Ρωσία φαίνεται να αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της με την Ουκρανία ειδικά σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα όπως αυτός του θαλάσσιου ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας και της θάλασσας του Αζώφ.


Έτσι, το Κίεβο, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 26 Οκτωβρίου έχει ετοιμάσει μία σειρά από προτάσεις αναφορικά με την εκκολαπτόμενη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών προβλέπεται να υπάρξει συνεργασία των δύο κέντρων θαλάσσιου ελέγχου στο Καυκάζ και στο Κέρτς. Επιπροσθέτως, αναμένεται να υπογραφεί συνθήκη αναφορικά με το καθεστώς αποστολών Έρευνας & Διάσωσης, τόσο στην Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Αζοφική. Οι δύο πλευρές θα καθορίσουν ακόμα και το καθεστώς που θα διέπει την κίνηση στα στενά του Κέρτς καθώς και την κίνηση σκαφών στα εθνικά τους ύδατα.

Εκτιμάται πως το Κίεβο προχωράει σε ακόμα ένα βήμα προσέγγισης με την Μόσχα το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολύ σημαντικό αφού οι επικείμενες συμφωνίες αφορούν ζητήματα «σκληρής» εθνικής κυριαρχίας σε θαλάσσια ύδατα. Η ακριβής σχέση που θα αναπτυχθεί αλλά και το κατά πόσο θα μεταβληθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, επ’ ωφελεία της Μόσχα θα φανεί μόλις δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω συμφωνιών

defencepoint


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απαράδεκτες δηλώσεις Χριστόφια προκαλούν αντιδράσεις


Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Χριστόφια όπου εξισώνει την τουρκική εισβολή και κατοχή 36 ετών, την προσφυγοποίηση 200.000 Ελλήνων, τον εποικισμό της κατεχόμενης γης, τους βιασμού και τις σφαγές της Τουρκίας με ένα άφρων πραξικόπημα που έγινε από την παράνομη και αντιλαϊκή χούντα, που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευε την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Αυτά είναι γνωστά ιστορικά γεγονότα που σκοπίμως ο κ. Χριστόφιας παραποιεί και αντί να συμπεριφέρεται ως εχέφρων πολιτικός και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος μιας εμπαθούς κομμουνιστικής και ανθελληνικής κλίκας. Είναι δυστυχία για τον Κυπριακό Ελληνισμό που κυβερνάται από ένα άνθρωπο που αδυνατεί να χαλιναγωγήσει τις ιδεολογικές του εμπάθειες.

Ας γνωρίζει ο κ. Χριστόφιας πως όπως και να παραποιήσει την ιστορία δεν μπορεί να καταργήσει την διεθνή νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιβάλει μια λύση που ο ίδιος και οι σύντροφοι του επιθυμούν, μια λύση που να νομιμοποιεί το έγκλημα της Τουρκίας. Το μόνο πράγμα που πετυχαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τέτοιες ατυχείς δηλώσεις είναι να διαδηλώνει την ανικανότητα του και την επικινδυνότητα του.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια από το 1974 μέχρι σήμερα αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτό τον τόπο ουδέποτε κατήγγειλαν τις ευθύνες της Μεγάλης Βρετανίας στο δράμα της Κύπρου, και ουδέποτε παραδέχτηκαν ότι όλα τα δεινά προήλθαν από τους όρους του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης που μας επέβαλλε η Μ. Βρετανία

Η απόδοση ευθυνών προς οιονδήποτε που αναμείχθηκε στο Κυπριακό δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν συνοδευθεί με την καταγγελία των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας και την θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος που δικαούται ο κυπριακός λαός για να ονομάζεται ελεύθερος και αυτόνομος


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διάτρητες οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας


Σοβαρή υπόθεση κλοπής απόρρητων έγγραφων από τη Μυστική Υπηρεσία της χώρας

Εμπιστευτικά έγγραφα υψηλής ασφάλειας, αναφορικά με έρευνες της Αυστραλιανής Μυστικής Υπηρεσίας (ASIO) κι άλλων συναφών υπηρεσιών, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας, ύστερα από πληροφορίες, σε κατοικία ατόμου που καλλιεργούσε μαριχουάνα.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, η ερωτική σύντροφος του συλληφθέντα για καλλιέργεια μαριχουάνας, είχε εργαστεί σε διάφορες μυστικές υπηρεσίες, όπως την Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Αστυνομικής Ακεραιότητας, την Αστυνομική Υπηρεσία Δυτικής Αυστραλίας και Βικτώριας, καθώς επίσης και το υπουργείο Σωφρονιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας. Οι αρχές θεωρούν ότι μέχρι πριν από 18 μήνες, η εν λόγω γυναίκα κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην Υπηρεσία Αστυνομικής Ακεραιότητας και είχε πρόσβαση σε έγγραφα υψίστης εμπιστευτικότητας.

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται ερευνούν τώρα να βρουν πώς εκλάπησαν τα έγγραφα και αν το αποτέλεσμα σε κάποιες από τις υποθέσεις οι οποίες έχουν εκδικαστεί στο διάστημα αυτό, ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από την κλοπή των πληροφοριών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία 5 δισ. $ της Boeing με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ


Τριετές συμβόλαιο αξίας 5,3 δισ. δολαρίων με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για την κατασκευή και παράδοση 124 μαχητικών αεροσκαφών, ανακοίνωσε η γιγαντιαία αεροπορική βιομηχανία χθες Τρίτη.

Βάσει των όρων της συμφωνίας η Μπόινγκ θα παραδώσει από το 2012 ως το 2015 στο πολεμικό ναυτικό 66 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F/A-18E/F Super Hornet και 58 τύπου EA-18-G Growler.

Το Γκράουλερ είναι ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου που αποπροσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα κι αντικαθιστά το EA-6B Prowler, που βρίσκεται σε υπηρεσία στο πολεμικό ναυτικό από το 1971.

Η Μπόινγκ έχει ήδη παραδώσει 430 Σούπερ Χόρνετς στο αμερικάνικο ναυτικό. Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρίας, η πολυετής συμφωνία κατασκευής των αεροσκαφών θα "εξοικονομήσει" 600 εκατ. δολάρια για τους φορολογούμενους στις ΗΠΑ.

Εnet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μια καλά οργανωμένη παγκόσμια συνωμοσία


Το παρακάτω άρθρο είναι το πρώτο μέρος ενός μεγαλύτερου με τίτλο: «Introduction To The Road Through 2012: Revolution or World War III», που δημοσιεύεται στο www.zerohedge.com και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε το τι τραβάμε ως χώρα και ως λαός από την τρόϊκα..

Όταν αναλύουμε τη τρέχουσα κρίση, τείνουμε να εστιάζουμε μόνο στα τελευταία χρόνια οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να χάνουμε περιεχόμενο που όμως είναι απαραίτητο αν θέλουμε να καταλάβουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Αυτό που ζούμε δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας απρόβλεπτης οικονομικής κατάρρευσης που ξεκίνησε απ το πουθενά εξαιτίας της κρίσης των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Ούτε δημιουργήθηκε επειδή κάποιοι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Το να εντοπίσουμε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας απλά οικονομικούς όρους είναι λάθος. Το να κατηγορήσουμε τους πλεονέκτες τραπεζίτες, αν και σωστό, δεν αρκεί. Η οικονομική κρίση είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας στρατηγικής οικονομικής επίθεσης εναντίον της μεσαίας τάξης, αλλά και της δημοκρατίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χρηματιστήρια και οι αγορές αποτελούν τα όπλα μαζικής καταπίεσης, που ελέγχονται από κάποια ιμπεριαλιστικά τραπεζικά καρτέλ, με σκοπό την επιβολή της δικής τους τάξης και την εκμετάλλευση των λαών. Αυτή η κρίση αντιπροσωπεύει πολύ ωμά, την εξέλιξη του φασισμού, ο οποίος επανέρχεται ως κυρίαρχη ιδεολογία.

Όλες οι εξιδανικευμένες θεωρήσεις περί της δημοκρατικότητας των ΗΠΑ, που ως κράτος βασίζεται στο νόμο κλπ, έχουν διαλυθεί προ πολλού. Ως έθνος, εμείς οι Αμερικάνοι έχουμε ανατραφεί, και μας έχουν εθίσει στο να είμαστε επικίνδυνα αγαθοί και ανυποψίαστοι όσον αφορά στις σκοτεινές δυνάμεις που λειτουργούν πίσω από τους προβολείς των συμβατικών ΜΜΕ. Έχουμε τυφλωθεί και δεν βλέπουμε τις εξελίξεις στον πλανήτη.

Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός που πλήττει σήμερα την Αμερική και την Ευρώπη, εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες και μπορούμε να βρούμε τις ρίζες του στο τέλος του Β`Π.Π., στη γέννηση της CIA, του ΔΝΤ, και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για όλους όσους παρακολουθούν στενά τις οικονομικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις εναντίον των κρατών του κόσμου, όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι γνώριμα. Το ΔΝΤ και οι παγκόσμιοι τραπεζίτες έχουν κατακτήσει τον δεύτερο και τρίτο κόσμο, και τώρα κινούνται εναντίον του πρώτου. Οι εργατικές τάξεις της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι σήμερα στο στόχαστρο τους.

Οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, μαζί με τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις των G-20, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως υπάρχει μια κλιμακούμενη συστημική οικονομική επίθεση εναντίον της Ευρώπης και της Αμερικής. Για να το θέσουμε με τεχνικούς όρους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταληφθεί από ένα οικονομικό τρομοκρατικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό έχει αγοράσει τους πολιτικούς τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, και μέλη του έχουν αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο στους τρεις τομείς της κυβέρνησης αλλά και των ΜΜΕ. Έχουν πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας, του χρηματιστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς έχει καταρρεύσει. Η παγκόσμια οικονομία είναι στημένη. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση, ένα ιμπεριαλιστικό φασιστικό κίνημα, που μοναδικό σκοπό του έχει να καταστρέψει τον σημερινό τρόπο ζωής μας.


http://www.zerohedge.com/article/introduction-road-through-2012-revolution-or-world-war-iii



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μήνυμα στην Ιαπωνία η επίσκεψη Μεντβέντεβ στις Κουρίλες


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφτεί τις Κουρίλες νήσους σύντομα στέλντοντας μήνυμα στην Ιαπωνία ότι η Ρωσία δεν πρόκειται
να συνεναίσει στις Ιπαωνικές διεκδικήσεις.

"Αυτή η ρωσική νησιωτική περιοχή έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και πολύ σύντομα θα την επισκεφτώ οπωσδήποτε" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Πετροπαύλοβσκ-Καμτσάτσκ (΄Απω Ανατολή).

Νωρίτερα από τα ΜΜΕ έγινε γνωστό ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα, μπορεί να επισκεφτεί τις Νότιες Κουρίλες νήσους.

Τέσσερα νησιά στο νότιο τμήμα των Κουρίλων- το Ιτουρούπ, το Κουνασίρ, το Σικιτάν και το Χαμπομάι- είχαν συμπεριληφθεί στη σύνθεση της Σοβιετικής ΄Ενωσης με βάση τα αποτελέσματα του Β΄Παγκόσμιου πολέμου.

Η ρωσική κυριαρχία σ΄αυτά τα νησιά έχει κατοχυρωθεί νομικά έγγραφα και σύμφωνα με τι διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ομως η Ιαπωνία θεωρεί τις Κουρίλες νήσους δικό της έδαφος και η δικεδίκησή τους αποτελεί εδώ και δεκαετίες μόνιμη εστία σοβαρής αντιπαράθεσης μεταξύ των 2 χωρών


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.


Σε απόσταση μικρότερη των έξι ναυτικών μιλίων από την Κύθνο, το Σούνιο, την Κέα και την Άνδρο, δηλαδή μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα έφτασε η φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Μπεϊκόζ», παραβιάζοντας κάθε κανόνα αβλαβούς διέλευσης!

Η τουρκική κορβέτα απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ναύσταθμο του Ακσάζ και χωρίς προφανή λόγο κινήθηκε δυτικά. Πέρασε βόρεια της Κρήτης και ξεκίνησε την περιπλάνησή της στο Αιγαίο.

Η «Μπεϊκόζ» συνέχισε με βόρεια πορεία και διέπλευσε τα Κύθηρα και την Μήλο, στο πλαίσιο υποτίθεται της αβλαβούς διέλευσης. Ενώ κινούνταν δυτικά της Κύθνου, το τουρκικό πολεμικό πλοίο άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε νότια προς το Σούνιο.

Παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συνέχισε τον πλου εντός περιοχής ελληνικής δικαιοδοσίας. Περιέπλευσε το στενό Σουνίου – Τζιας και συνέχισε κινούμενη ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα.

Την προκλητική πορεία της τουρκικής κορβέτας παρακολουθεί η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης», το πλήρωμα της οποίας έχει καλέσει επανειλλημένα την «Μπεϊκόζ» να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως χωρίς αποτέλεσμα τουλάχιστον προς το παρόν.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προς πώληση ο "Παπανικολής".Προοπτική για επιπλέον 8 Type-214!


Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση η οποία προαναγγέλλει δυνητικά θετικότατες εξελίξεις για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την πρόθεση πώληση του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος επισήμανε ότι η πώληση του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» αποτελεί τραγικό λάθος τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό και η γερμανική BWB διαβεβαιώνουν ότι είναι απολύτως αξιόπλοο.

Σε παρέμβασή του ο Βενιζέλος αποδέχτηκε ουσιαστικά την κριτική που είχε ασκηθεί και έθεσε τον προβληματισμό του για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέροντας την ομιλία Μεϊμαράκη στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας που είχε αναφερθεί απαξιωτικά στις επιδόσεις του υποβρυχίου, σε πλήρη αντίθεση με όσα διαβεβαιώνουν η γερμανική BWB και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη πώληση δεν σημαίνει τη μη συνέχιση του κατασκευαστικού προγράμματος νέων υποβρυχίων και πως το υποβρύχιο θα αντικατασταθεί με καινούργιο που θα ναυπηγηθεί στα ΕΝΑΕ, ώστε να μην διαταραχθεί η δομή δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι στο μέλλον – προφανώς όταν τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν – το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει στόλο οχτώ (8) υποβρυχίων Type 214, με σκοπό να καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο οι οχτώ τομείς στους οποίους έχει κατατμηθεί για λόγους επιχειρησιακής σκοπιμότητας το Αιγαίο.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Καρατζαφέρης στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν εμμέσως στην ομιλία του Ισκάνταρ Σάφα, επικεφαλής της Abu Dhabi Mar στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα. Ο κ. Σάφα είχε κάνει αναφορά στο πρόγραμμα προμήθειας συνολικά τεσσάρων υποβρυχίων των ΗΑΕ, με σαφείς αναφορές ότι η απόκτηση των ΕΝΑΕ θα τους δώσει ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να διεκδικήσουν τη ναυπήγηση των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Στο δεδομένο αυτό «πάτησε» ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να ταχθεί υπέρ της επένδυσης με τη λογική ότι το μέγα ζητούμενο είναι πως τα ΕΝΑΕ θα κατορθώσουν να διεκδικήσουν δουλειές από τη διεθνή αγορά, ώστε να μη στηρίζονται αποκλειστικά στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ανωτέρω, υποδεικνύουν ότι τα ΗΑΕ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να είναι ο αγοραστής του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» για να αποκτήσουν άμεσα ένα υποβρύχιο που χρειάζονται, ένα υποβρύχιο το οποίο αποδεδειγμένα πλέον είναι απολύτως αξιόπλοο. Στη συνέχεια η φυσιολογική εξέλιξη είναι να προχωρήσουν στη ναυπήγηση τριών ακόμα υποβρυχίων του τύπου στα ΕΝΑΕ, σε δικό τους δηλαδή ναυπηγείο!

Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας και για έναν ακόμα λόγο. Προφανώς, η οριστικοποίηση τέτοιας παραγγελίας από τα ΗΑΕ προς τα ΕΝΑΕ συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη «ανάσα» στη δυνατότητα απορρόφησης εργαζομένων υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή με βάση τις εξασφαλισμένες παραγγελίες, το έργο που θα πρέπει να εκτελεστεί

Καθίσταται επίσης προφανές, ότι υπό την προϋπόθεση υλοποίησης όσων ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή, το μέλλον των ΕΝΑΕ φαίνεται πως ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει συντομότερα από όσο αναμενόταν, μέσω και της έμπρακτης απόδειξης της αραβικής πλευράς ότι στα ΕΝΑΕ δεν ήλθε με σκοπό να «βάλει χέρι» στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά για να τα στηρίξει ποικιλοτρόπως.

Αυτό το δεδομένο αφήνει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο – πέραν του θεωρητικού που υφίσταντο μέχρι σήμερα – ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για το μέλλον των ΕΝΑΕ, των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σε όσους όμως αρνούνται να σκεφτούν με φαντασία, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι ανοίγει μια ακόμη πολύ σημαντική ευκαιρία: Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εμπλακεί και να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των πληρωμάτων των υποβρυχίων των ΗΑΕ. Αμφιβάλλει κανείς ότι διαθέτει φοβερή εμπειρία και όλες τις απαραίτητες ικανότητες να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο απαιτητικό έργο σε πέρας;

Ή μήπως θα πρέπει για μια ακόμη φορά η Ελλάδα να… εκχωρήσει την πρωτοβουλία σε άλλες χώρες οι οποίες χωρίς να διαθέτουν ούτε την ικανότητα, ούτε την εκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (διότι αυτό ισχύει και σε άλλους, πέραν του Ναυτικού, τομείς…), οι οποίες χώρες αμείβονται πλουσιοπάροχα για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών;

Μήπως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου πρέπει να αφυπνιστεί το συντομότερο και να πάρει πρωτοβουλία εμβάθυνσης των σχέσεων με τα ΗΑΕ τις οποίες διαφημίζουμε ως «στρατηγικές», ώστε να αποκτήσουν πραγματικό στρατηγικό περιεχόμενο, προς όφελος και της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας;

Γιατί να μην αξιοποιήσουμε επιτέλους τις δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας που ανοίγονται; Ας βάλουμε λίγο τη φαντασία μας να δουλέψει, εκεί στηριζόταν παραδοσιακά η ελληνική επιχειρηματικότητα, την οποία κατόρθωσαν οι ηγεσίες των τελευταίων δεκαετιών να υπνώσουν και να εμφυσήσουν σχεδόν την παρασιτική νοοτροπία.

Τελικά στις 00.30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η κύρωση των συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των Εληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού από τη Βουλή.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki