Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αντιδρά η Κίνα για τα όπλα που πούλησαν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν


Τα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία δήλωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία και θα "τιμωρήσει" ορισμένους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ ως αντίποινα.


Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεραμύνθηκε των νέων σχεδίων των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι "τέτοιες πωλήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν".

Παράλληλα, το Πεντάγωνο εξέφρασε λύπη για την απόφαση της Κίνας να αναστείλει τις στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. "Λυπούμαστε επίσης για τα μέτρα που έλαβε η Κίνα κατά των αμερικανικών εταιριών οι οποίες μεταφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν", προσέθεσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζέου εκτιμά ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν θα βοηθήσει την χώρα του να αισθανθεί "πιο σίγουρη και πιο ασφαλής" για να αναπτύξει κι άλλο τις σχέσεις της με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Πεντάγωνο γνωστοποίησε την πώληση στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία, 114 πυραύλων Πάτριοτ, 60 ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικών, έναντι ενός συνολικού ποσού 6,4 δισ. δολαρίων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.