Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Νέος φορέας για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου


Άμεσα θα ξεκινήσουν οι έρευνες

Την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Ερευνάς Υδρογονανθράκων ανακοινώνει η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Ενέργειας Ι.Μανιάτης, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό έχει παραδώσει την έκθεσή της στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες.

Στόχος του νέου φορέα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τους χάρτες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες πετρελαίου «τρεις φορές μεγαλύτερες απ΄ αυτές του Πρίνου».

Ο νέος φορέας θα έχει πενταμελές ΔΣ και θα λειτουργεί ως εταιρεία του Δημοσίου, με μία, δηλαδή, μετοχή, αυτή του Ελληνικού Δημοσίου. Η στελέχωσή του θα γίνει με μόλις δέκα άτομα (ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία) σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα και σε δεύτερη με ελληνικής καταγωγής πρόσωπα από το εξωτερικό.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμό και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος αυτός φορέας, νευραλγικός για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εθνική μας άμυνα, να αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Με τη σύσταση του Φορέα Ερευνάς Υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες. Θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση θαλάσσιων οικοπέδων, στα οποία ερευνητικά πλοία από διάφορες εταιρείες θα επιχειρήσουν να βρουν πετρέλαιο.

Για τις επιχειρήσεις εντοπισμού, άντλησης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιούνται ως μοντέλα αυτό της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι σε θαλάσσια ισραηλινά οικόπεδα εντοπίστηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.


Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.