Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Όλα έτοιμα για κτύπημα των Ισραηλινών στο Ιράν" γράφουν οι Times!



Πόλεμος νεύρων ή όλα έτοιμα για το ισραηλινό κτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν; Σήμερα οι Τάιμς του Λονδίνου γράφουν ότι "Οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να επιτρέψουν στους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν έναν μικρό διάδρομο στον εναέριο χώρο τους, στα βόρεια της χώρας, για να τους βοηθήσουν να βομβαρδίσουν το Ιράν".
Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή του Κόλπου. «Οι Σαουδάραβες έδωσαν την άδειά τους στους Ισραηλινούς να περάσουν και θα κοιτάξουν αλλού», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Σαουδική Αραβία έκανε ασκήσεις απενεργοποίησης της αεράμυνάς της για την περίπτωση που χρειαστεί να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της ισραηλινά μαχητικά.

«Έχουν ήδη κάνει ασκήσεις για να βεβαιωθούν ότι τα δικά τους μαχητικά δε θα σηκωθούν για αναχαίτιση και ότι ουδείς θα καταρριφθεί. Όλα αυτά έχουν γίνει με τη συμφωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Σύμφωνα με τους Τάιμς, οι τέσσερις βασικοί στόχοι, σε περίπτωση χτυπήματος του Ιράν από το Ισραήλ, περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στις πόλεις Νατάνζ και Κομ, το κέντρο αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ισφαχάν και τον αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στο Αράκ. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε απόσταση 2.250 χλμ από το Ισραήλ. Αν τα ισραηλινά αεροσκάφη διέρχονταν του σαουδαραβικού εναέριου χώρου, η απόσταση θα μειωνόταν σημαντικά.

Το Ριάντ διέψευσε το δημοσίευμα, αποκαλώντας το «ψευδές» και «δυσφημιστικό», σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

«Η Σαουδική Αραβία έχει υπόψη της τις ψευδείς και δυσφημιστικές κατηγορίες που μετέδωσαν ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα αφήσει το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν μέσω του εναέριου χώρου της», ανέφερε το SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών. Το βασίλειο «απορρίπτει την παραβίαση ή τη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του από οποιονδήποτε για να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που θεωρεί το Ιράν τη βασική απειλή στην περιοχή, έχει αρνηθεί να αποκλείσει την ανάληψη μονομερούς δράσης για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει «πυρηνικά όπλα»--κάτι που η κυβέρνηση του Ιράν διαψεύδει ότι θέλει, παρά τις κατηγορίες της Δύσης και την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, πηγή στη Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η άτυπη συμφωνία είναι «γνωστό» πως έχει γίνει σε ένα συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων στο βασίλειο--κυρίως ανώτατους αξιωματούχους της εθνικής άμυνας. «Το ξέρουμε όλοι. Θα τους αφήσουμε να περάσουν και θα παραστήσουμε ότι δε βλέπουμε τίποτα», είπε η πηγή αυτή στην εφημερίδα.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.