Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Στην τελική φάση η συμφωνία για τις Φρεγάτες FREMM


Στην τελική φάση σύνταξης των προδιαγραφών για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM που πρόκειται να αποκτηθούν από την Γαλλία, βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο defencenet.gr, πριν μερικές ημέρες στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε η τελική διαμόρφωση του σκάφους, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και κωδικοποιείται από τη ναυπηγό εταιρεία ως «FREMM Greece», αφού είναι πολλές οι διαφορές του σκάφους με την νυν σχεδίαση σε ότι αφορά το οπλικό φορτίο και τα διάφορα υποσυστήματα.

Για την ακρίβεια θα πρόκειται για ένα σκάφος που θα βρίσκεται μεταξύ της FREMM και της υπό ανάπτυξη FREDA, δηλαδή του σκάφους το οποίο βασίζεται στην FREMM και όπως έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 από την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θα είναι μία FREMM με έμφαση στις Α/Α/ αποστολές.

Η τελική διαμόρφωση του συνδυασμού όπλων του σκάφους, αν και ακόμα δεν έχει κλείσει ο φάκελος, θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βλημάτων αεράμυνας σημείου ΜICA VL και Α/Α περιοχής ASTER 30 (στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την Πέμπτη μπορείτε να βρείτε μία ανάλυση του πόσο αλλάζει τις συνθήκες Α/Α πολέμου για το Π.Ν. η είσοδος των ASTER 30 σε υπηρεσία στο Αιγαίο), κάτι που δεν υπάρχει στις FREMM που έχει παραγγείλει και το γαλλικό και το ιταλικό Ναυτικό, αλλά και το Ναυτικό του Μαρόκου.

Αντί των MICA VL χρησιμοποιούν ASTER 15, αλλά από γαλλικής πλευράς προτάθηκε το MICA για μια σειρα λόγων που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μεταφερόμενων βλημάτων, την ομοιοτυπία με τα βλήματα που υπηρετούν στην Π.Α. κλπ.

Στάνταρντ σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρείται ο SCALP Naval, ενώ οι Γάλλοι υπόσχονται ότι το ραντάρ HERACLES θα παραδοθεί με σημαντικές βελτιώσεις, έναντι των επιδόσεων που έχει σήμερα.

Σε ότι αφορά την αντιπυραυλική άμυνα η Oerlicon Contraves (νυν Rheinmetall Αir Defence) έχει συμφωνήσει με την Thales και την DCNS για την δυνατότητα τοποθέτησης του Millennium των 30 χλστ., σε δύο σημεία στο σκάφος, τα οποία προσφέρουν κάλυψη 360 μοιρών στο σκάφος και μάλιστα υπάρχουν και πολλοί τομείς οι οποίοι καλύπτονται εις διπλούν, αλλά το Π.Ν. ακόμα δεν έχει αποφασίσει το αν θα καταλήξει στο Millennium είτε σε άλλη λύση όπως το ιταλικό Strales (σχετικό συγκριτικό τεστ στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει).

Σε ότι αφορά το κόστος του κάθε σκάφους, λόγω των customized λύσεων που θα ενσωματώσει υπολογίζεται σε 600-650 εκατ. ευρώ το σύνολο των δύο συμβολαίων με την DCNS και την MBDA (πλατφόρμα και combat system). Πρόκειται για μέσο κόστος ενός σκάφους της κλάσης αυτής.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.