Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Φεύγουν από τα ερείπια του Ιράκ..


Ο Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος ανακοινώνει σήμερα την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοινώνει σήμερα, από το Οβάλ Γραφείο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, επτάμισι χρόνια μετά την εισβολή -με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας- των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να αναδείξει και την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, το πρόσφατο κύμα βίας με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ιράκ, αναφορικά με τις δυνατότητες του στρατού και της αστυνομίας της χώρας να πάρουν τη "σκυτάλη" από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Λίγο πριν εκφωνήσει το διάγγελμά του, ο πλανητάρχης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Ο Ομπάμα δεν έχει αλλάξει άποψη πως ο πόλεμος αυτός ήταν ένα σφάλμα που οι ΗΠΑ πλήρωσαν ακριβά", τόνισε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.

Με τη φράση: "θα είστε μια χαρά", επεχείρησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καθησυχάσει τους Ιρακινούς για το τι θα ακολουθήσει στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει από το Ιράκ στα τέλη του 2011.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ μειώθηκε κάτω από το συμβολικό όριο των 50 χιλιάδων. Από σήμερα οι στρατιώτες αυτοί θα αναλάβουν αποκλειστικά να παρέχουν συμβουλές και να βοηθούν τον ιρακινό λαό.

Λίγες ώρες πριν από τη βαρυσήμαντη ομιλία του Ομπάμα προς το έθνος, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας.

Ελπίδες και φόβοι
Η επόμενη μέρα και το πολιτικό αδιέξοδο στη Βαγδάτη

Η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναμένεται στα τέλη του 2011.

Η 31η Αυγούστου του 2010 ορίστηκε ως ημερομηνία κατά την οποία θα αποχωρούσαν και οι τελευταίες μάχιμες μονάδες.

Αυτό έχει ήδη γίνει και στη χώρα βρίσκονται λιγότεροι από 50.000 στρατιώτες, έργο των οποίων είναι η εκπαίδευση (θα παρέχουν συμβουλές και βοήθεια) των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως θα έχει υπάρξει ιρακινή κυβέρνηση την περίοδο που θα πρέπει οι εναπομείναντες Αμερικανοί στρατιώτες να παραδώσουν στους Ιρακινούς τη σκυτάλη της ασφάλειας.

"Εάν υπάρχει κυβέρνηση, πιστεύω πως αυτό θα πετύχει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν γνωρίζω τίποτε", δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Σε συνέντευξή του στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ο Αμερικανός στρατηγός προσέθεσε ακόμα πως η αδυναμία σχηματισμού μιας ιρακινής κυβέρνησης μειώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία.

Ο πόλεμος

Ανθρώπινες απώλειες
Νεκροί πάνω από 4.419 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Βρετανοί θρηνούν τον χαμό 179 στρατιωτών τους. Από τα συμμαχικά στρατεύματα καταγράφηκαν 139 θάνατοι. Πάνω από 106.348 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο.

Κόστος
Υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου υπολογίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ επιβάρυνε το ταμείο με το ποσό των 802 δισ. δολαρίων, ενώ για τον νομπελίστα και διακεκριμένο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτοπισμένοι
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση, από το 2006 έως το 2010 πάνω από 1,6 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους (δηλαδή το 5,5% του πληθυσμού).

Βόμβες
Σύμφωνα με ανεπίσημες αμερικανικές πηγές, περίπου 26 χιλιάδες βόμβες και πύραυλοι ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.



πηγή:Εθνος

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.