Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

FT: Σχέδιο Β' ελεγχόμενης χρεοκοπίας


Η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα σχέδιο Β. Τη διαδικασία ελεγχόμενης και προβλέψιμης αναδιάρθρωσης του χρέους, στην περίπτωση που τα χρέη αποδειχθούν αβάσταχτα για μια χώρα

Οι επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων στις οποίες προχώρησαν, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας στέλνουν κάποιο μήνυμα ελπίδας ότι η κατάσταση ενδεχομένως να εξομαλύνεται στην αγορά κρατικού χρέους της ευρωζώνης. Αυτό, όμως, επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί μπορούν να χαλαρώσουν. Διότι, ακριβώς όταν μειώνεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, έρχεται η ώρα να σκεφτούμε τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης όταν αυτή κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Προλαμβάνοντας τον πανικό που θα δημιουργούνταν στην αγορά στην περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, η ευρωζώνη έλαβε την ορθή απόφαση, συγκροτώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, η αιτιολόγηση της συγκεκριμένης απόφασης δεν υπήρξε πάντοτε ορθή: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, χαρακτήρισαν αδιανόητη τη χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αυτό, όμως, είναι λάθος. Παρά το ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, το σενάριο της χρεοκοπίας της δεν θα πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι προτού κατορθώσει να θέσει αποφασιστικά υπό έλεγχο τα του οίκου της. Προκειμένου δε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την περίπτωση που τα χρέη αποδειχθούν στην πράξη αβάσταχτα για μια χώρα, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα σχέδιο Β: μια διαδικασία ελεγχόμενης και προβλέψιμης αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη και για την επίτευξη ουσιαστικής πειθαρχίας σε επίπεδο αγοράς. Σε μια ένωση που έχει αποδειχθεί εμφανώς ανίκανη να θέσει υπό έλεγχο τις δημοσιονομικές συνήθειες των μελών της, η απειλή του χρεοστασίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή δικλίδα ασφαλείας έναντι του υπερβολικού δανεισμού και της ανεύθυνης χορήγησης πιστώσεων. Διότι οι πιστωτές, από τη στιγμή που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται στην κρατική γενναιοδωρία, θα αναγκάσουν τους πελάτες τους να καταβάλλουν το πραγματικό κόστος που αναλογεί στον κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.