Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνική Στρατηγική: Πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 της Π.Α. Αφιερωμένο σε εγχώρια (και μή) τρωκτικά



Η Ελληνική Στρατηγική θα κάνει μια μικρή παρουσίαση του κορυφαίου Ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Αφιερώνουμε λοιπόν σε αυτές τις επί χρόνια "αόρατες" δυνάμεις που συστημαντικά (από τότε που τα παρέλαβε η Ελλάδα )φροντίζουν να απαξιώνουν και να εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του συστήματος στην Ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα.

Ουδέποτε στα χρονικά των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν έγινε τέτοιος "πόλεμος" και εσκεμμένη απαξίωση σε κάποιο στρατηγικό οπλικό σύστημα της χώρας.!!




Η απόφαση για την κατασκευή του S-300 παρθηκε μετά την εμφάνιση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 ενός νέου επιθετικού όπλου – του πυραύλου Κρουζ. Για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα ουσιαστικά νέο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Έτσι και έγινε. Το S-300 καθορίζει αυτόματα τις παραμέτρους της τροχιάς κίνησης του εναέριου στόχου (απόσταση, ταχύτητα, ύψος και κατεύθυνση), την κρατική του υπηκοότητα (δικό μας-ξένο), τον τύπο του, τον βαθμό κινδύνου και τις συνθήκες βολής. Εκτός απ’ αυτό εξασφαλίζει τη βέλτιστη κατάταξη των εναέριων στόχων σε μαχητικές μονάδες με σκοπό την μετέπειτα προσβολή τους.

Το S-300 μπορεί να προσβάλει στόχους που πετούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το βεληνεκές του συστήματος φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, το χαμηλότερο ύψος προσβολής στόχου ανέρχεται σε 10 μέτρα και το μεγαλύτερο- το ανώτατο ύψος πτήσης μαχητικών αεροπλάνων.H εκτόξευση των βλημάτων γίνεται κάθετα μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης και αφού φθάσουν σε ύψος 25 μέτρων εκτρέπονται στην πορεία προς το στόχο με τη βοήθεια των πτερυγιών εξόδου του κινητήρα. H μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αναπτύσσεται σε χρόνο 12'' και το 48N6E μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης 20 g. O ρυθμός βολής του εκτοξευτή φθάνει το 1 βλήμα ανά 3 sec και ο χρόνος ανάπτυξης του συστήματος περιορίζεται σε 5 λεπτά, με τον χρόνο αντίδρασης να δθάνει τα 5-10''. Κάθε πυροβολαρχία έχει προσωπικό 6 ατόμων και κάθε σταθμός υποστηρίζει συνήθως 3 πυροβολαρχίες, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τις 6. O σταθμός 54K6E μπορεί να παρακολουθεί 100 ίχνη και το ραντάρ έρευνας 64N6E είναι 3D με κεραία διάταξης φάσης που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων F προσφέροντας μέγιστη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.




Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει ελάχιστο χρόνο αντίδρασης και υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης μαχητικών διαδικασιών και παραγωγικότητας πυρός. Το S-300 μπορεί να πυροβολά ταυτόχρονα έξι στόχους ρίχνοντας ως 2 πυραύλους εναντίον του κάθε στόχου.
Μία άλλη μεγάλης σημασίας ιδιομορφία του S-300 συνίσταται στο ότι οι αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι τοποθετημένοι σε ειδικά κοντέϊνερ-εκτοξευτήρες στα οποία μεταφέρονται και βρίσκονται σε μαχητική ετοιμότα. Μάλιστα, ύστερα από δέκα χρόνια χρησιμοποίησής τους δεν χρειάζονται οποιονδήποτε έλεγχο και ρύθμιση. Απ’ αυτά τα κοντέϊνερ ακριβώς γίνεται η εκτόξευση πυραύλων κατά των στόχων.

H καρδιά μιας πυροβολαρχίας S-300PMU-1 είναι ο Σταθμός Εμπλοκής, που στον ίδιο κλωβό περιλαμβάνει και το ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E1. O σταθμός εμπλοκής μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 6 στόχους με δύο βλήματα για κάθε έναν από αυτούς. H κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει συνήθως 12 τετραπλούς εκτοξευτές 5P8STE ή 5R8SSE, ενώ το βλήμα που χρησιμοποιείται είναι το 48N6E με πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες. Πρόκειται για βλήμα ενός σταδίου με βάρος 1,8 τόνους, μήκος 7,9 μέτρα και θραυσματική γόμωση βάρους 143 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης. Παρέχει μέγιστη εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 25 km και εμβέλεια εναντίον βαλλιστικών πυραύλων 40 χιλιόμετρα.

Τέλος, το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 8 Mach!



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.