Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία?


Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "διολίσθηση" μελλοντικών συμβολαίων, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, απαντώντας σε "γραπτή ερώτηση" ενός βουλευτή.

"Κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2010 (...) δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας", διαβεβαιώνει το γαλλικό υπουργείο.

Ωστόσο, "οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις στους κόλπους του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας (...) προοιωνίζονται μια πιθανή διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων των μελλοντικών συμβάσεων", αναγνωρίζει το Υπουργείο Αμυνας.

Το ίδιο διαβεβαιώνει επίσης ότι "μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις που άρχισαν με τη Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο των διακρατικών συμβάσεων".

Διευκρινίζει ότι "τα διαβήματα για την απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών) και ελικοπτέρων SAR (έρευνας και διάσωσης)", που προτάθηκαν από τη Γαλλία, "εξακολουθούν να ισχύουν".

Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma. Η Ελλάδα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο της αγοράς 30 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, με την Γαλλία να προτείνει το αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, που δεν έχει ποτέ εξαχθεί.


Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010 για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά "ουσιαστικά" τις "δαπάνες λειτουργίας" .

"Για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμείνουμε τη δημοσίευση του μελλοντικού εξοπλιστικού σχεδίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2011-2016, που προβλέπεται σε μερικούς μήνες", τονίζει.

Η Ελλάδα, θα διαθέσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 για τις αμυντικές δαπάνες της, ή το 2,8% του ΑΕΠ της, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα τον εξοπλισμών, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε γνωστό ότι ισχύουν όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, ότι δηλαδή η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.