Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ. ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ


Στο επίκεντρο υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε η Κύπρος, με τη σύλληψη, χθες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos).

Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και δικάζονται ήδη στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα.


Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη.

Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του και ζήτησε από το Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με εγγύηση 20 χιλιάδες ευρώ, να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο Κρίστοφερ ήρθε στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατασκοπεία και 20 χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Καναδός μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους, που έθεσε ο συνήγορος του.

Το μήνυμα που πήρε η κυπριακή Αστυνομία από τις αρχές των ΗΠΑ, όσον αφορά τον Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, "κάνει αναφορά ότι μαζί με άλλα πρόσωπα ενεργούσε ως πράκτορας δίνοντας μυστικές πληροφορίες στη Ρωσία", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι "οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και τώρα αναμένεται να μας υποβληθούν τα έγγραφα, στη βάση των οποίων αιτείται η έκδοση του στις αμερικανικές αρχές και η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας θα ξεκινήσει εντός ενός μηνός από σήμερα".

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ιντερπόλ, είπε ο κ. Κατσουνωτός, το συγκεκριμένο πρόσωπο καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για δύο αδικήματα, συνωμοσία για δράση ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης χώρας και συνωμοσία για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος.

Σύμφωνα με το intelNews.org οι πράκτορες είχαν εκπαιδευτεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (SVR) και δρούσαν με την ιδιότητα NOC (Non Official Cover), που σημαίνει ότι αναλαμβάνουν αποστολές χωρίς την επίσημη διπλωματική κάλυψη.

Οι πράκτορες NOC είναι επίλεκτοι και αναλαμβάνουν τις πιο μυστικές και επικίνδυνες επιχειρήσεις.
Οι συλλήψεις είναι αποτέλσεμα έρευνας κατά την οποία έγινε εκτεταμένη παρακολούθηση των συνομιλιών. Οκτώ από τους δέκα συλληφθέντες εμφανιζόταν ως παντρεμένα ζευγάρια και όλοι είχαν πλαστές ταυτότητες.

Αποστολή του δικτύου κατασκόπων ήταν η συλλογή πληροφοριών για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα για τη νέα συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά και η διείσδυση σε κύκλους της Ουάσινγκτον όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ομάδες πίεσης και think tanks.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν δεν αφορούν κατασκοπεία αλλά "συνωμοσία, ενεργώντας ως κατάσκοποι ξένης κυβέρνησης" και "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Αναμφίβολα η υπόθεση αυτή έχει μεγάλες προεκτάσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε τις επόμενες μέρες
.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες και για επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου.
Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.