Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Φθηνότερο και λιγότερο stealth υπόσχεται η lockheed το F-35


H Lockheed Martin θα παραθέσει πιθανόν μια τιμή για το αεροσκάφος F-35, η οποία θα είναι για την τέταρτη παρτίδα παραγωγής περίπου το 20% πιο χαμηλή από την εκτίμηση του κόστους της ομάδας αξιολόγησης του Αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Στίβενς, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Lockheed Martin έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος ανά μονάδα κατά 50% για τις πρώτες παρτίδες. Η τέταρτη παραγωγική παρτίδα (LRIP-4,) αφορά την κατασκευή 32 μονάδων, ενώ η 5η παρτίδα (LRIP-5) την κατασεκυή 42.

Το μέσο κόστος παραγωγής ενός F-35 θα μπορούσε να φθάσει στα 60 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα μέχρι το 2016 και το 2017, σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρίας. Αυτό εξαρτάται όμως από τις παραγγελίες των ΗΠΑ και των διεθνών εταίρων, για έναν υγιή αριθμό αεροσκαφών. Το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων (σε τιμές 2010) ανά μονάδα αφορά την παραλλαγή της συμβατικής απο- και προσγείωσης (CTOL).


Σύμφωνα με την εταιρία, η συμπίεση του κόστους επιτυγχάνεται με πολύ μέτριες αλλαγές στις αποθήκες οπλισμού, αλλά δεν θα υπάρχουν αλλαγές στην εξωτερική σχεδιαστική γραμμή του αεροσκάφους. Θα είναι δυνατόν να μεταφέρει μέχρι έξι AIM-120 AMRAAM εσωτερικά αντί των τεσσάρων που μπορεί έως σήμερα (με αυτή την αναλογία, το F-35 δεν θα μεταφέρει βόμβες εσωτερικά.) Με έξι AMRAAM στο εσωτερικό, το F-35 θα πλησιάζει την ικανότητα του F-22, αλλά χωρίς τους δύο AIM-9 του Raptor.

Καθώς η συζήτηση οργιάζει γύρω από την αύξηση του κόστους ενός F-35 και το κόστος του κύκλου ζωής του, η Lockheed Martin προβάλει το επιχείρημα πως στη νέα χαμηλή τιμή θα συμβάλει η χρήση μιας νέας χαμηλής παρατηρησιμότητας ουσίας (LO).

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της εταιρίας, εάν η ίδια είναι σε θέση να εξασφαλίσει ικανοποιητικό όγκο παραγωγής, το F-35 θα έχει ανάλογο κόστος όπως ένα F/A-18 Super Hornet ή η πιο προηγμένη έκδοση του F-16. Επιπλέον, η τιμή για το το F-35 θα περιλαμβάνει όλα τα συστήματα αποστολής που συνήθως πωλούνται ξεχωριστά για τα τέταρτης γενιάς μαχητικά.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.