Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ)ΩΡΑ 0 ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ- Το "Πίρι Ρέις" στο Καστελλόριζο...-Ο χάρτης ερευνών του σκάφους





Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς βρίσκεται αυτή την στιγμή επί του 31ου Μεσημβρινού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εγγύτερα στις τουρκικές ακτές. Οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τον χαρακτήρα αναζήτησης κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Έρευνες ανατολικά της Σαμοθράκης στα διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ξεκίνησε το ελληνικό σκάφος «Φιλία», που ανήκει στο ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ελληνικό σκάφος παρακολουθείτε από τουρκική ακταιωρό! Πρόκειται για την πρώτη ελληνική απάντηση του είδους.

Πριν από λίγο έγινε και το αναμενόμενο διάβημα προς την Άγκυρα με το οποίο «καλείται να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», προχώρησε η Ελλάδα.

Σημιεώνεται ότι βάσει της NAVTEX και του χάρτη ερευνών του τουρκικού σκάφους που φέρνει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr, οι έρευνες θα γίνουν μέχρι και 28,8 από το ακρωτήριο του Ακάμα (ή Αρναούτη) στην δυτική Κύπρο!


------------------

Έναν εφιάλτη από το παρελθόν έρχονται να... ξυπνήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο που επέλεξαν να βγάλουν και πάλι ένα πλοίο στο Αιγαίο για έρευνες, λίγες μέρες μετά τις βόλτες του "Τσεσμέ" ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Από 13 Ιουλίου, μέχρι 20 Αυγούστου το τουρκικό πλοίο θα κάνει έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστέλλόριζου, με τους Τούρκους να αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Ωστόσο η κίνηση των Τούρκων έχει ένα σαφές μήνυμα καθώς την ίδια περίοδο, 19 Ιουλίου, ξεκινάει νέος κύκλος επαφών των δύο χώρων. Θέλουν με αυτόν το τρόπο να δημιουργήσουν τετελεσμένα με άμεση αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως το ευαίσθητο Καστελλόριζο.

Ελληνικά σκάφη του πολεμικού μας ναυτικού ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στη Ρόδο βρίσκεται η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.

Eίναι "η ώρα των αποφάσεων" και σίγουρα η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού απλά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.

Να τονίσουμε βεβαια μια δήλωση που είχε κάνει η ευρύτερη ηγεσία των ενοπλων μας δυνάμεων!

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο παρέμβασή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, πέρα από τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και δεν δέχεται να απειλείται, ούτε δέχεται την άσκηση αναθεωρητικών πολιτικών σε βάρος της». Την ίδια στιγμή στην ίδια συνεντεύξεις σχεδόν όλων των Αρχηγών των Επιτελείων για πρώτη φορά έχουν σαφή πολιτική χροιά και «προειδοποιούν» την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να στηρίξει έμπρακτα τα συμφέροντά της.

Για το θέμα θα υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων, απο την elliniki-stratigiki


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.