Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Βαθιές περικοπές στις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.


Σε εσωτερική μελέτη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, τα σημεία της οποίας παρουσίασε η εφημερίδα Bild, υπάρχουν προβλέψεις για βαθιές περικοπές στις οροφές των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι περικοπές θα οδηγήσουν σε μαζικές αποσύρσεις υλικού, που θα είναι πλεονασματικό, ενώ θα περιοριστούν και κάποια προγράμματα αγορών νέων υλικών. Το σχέδιο ελπίζεται να εξοικονομήσει 9,3 δισεκατομμύρια σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Η μελέτη, που επιγράφεται «Προτεραιότητες στις Επενδύσεις Υλικού – Προτεινόμενες Δράσεις» είναι περισσότερο μια δέσμη οδηγιών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις και προτάσεις μέσα στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, που ρωτήθηκε σχετικά, σχολίασε ότι «πρόκειται περί μελέτης εργασίας και δεν έχει παρθεί καμία σχετική απόφαση».

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η περικοπή κατά 15 του στόλου των μεταγωγικών C.160 Transall, από τα 86 που αριθμεί σήμερα, με παράλληλη μείωση του αριθμού Α400Μ που προγραμματιζόταν να αποκτηθούν. Επίσης ο στόλος των Tornado θα μειωθεί άμεσα κατά 100 αεροσκάφη, αφήνοντας πρακτικά μόνο δυο Πτέρυγες. Η μελέτη όμως θίγει και ένα άλλο, «ευαίσθητο» θέμα προτείνοντας την ακύρωση της τελευταίας παρτίδας αγοράς Eurofighter, Tranche IIIB.

Περικοπές προτείνονται επίσης και στον μελλοντικό στόλο των ελικοπτέρων NH90 της Bundeswehr και τον περιορισμό τους από 122 σε 80, ενώ για το επιθετικό ελικόπτερο Eurocopter Tiger, η πρόταση είναι ακόμη πιο δραστική με περικοπή της προμήθειας από 80 σε 40. Το Γερμανικός Στρατός επίσης θα μειώσει περαιτέρω τις «οροφές» που διατηρεί σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε προγράμματα προμήθειας νέου υλικού, εξαιρουμένων τροχοφόρων τεθωρακισμένων και άλλων μέσων που εξυπηρετούν την δυνατότητα συμμετοχής σε αποστολές ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Προτείνεται επίσης η άμεση ακύρωση του UAV μέσου ύψους, μεγάλης εμβέλειας Telarion της EADS και την αγορά του UAV Saateg, μια έκδοση του ΙΑΙ Heron που προτείνει η Rheinmetall σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρία.

Αντίθετα η μελέτη αφήνει προς το παρόν άθικτη την πρόθεση αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος MEADS, πιθανότατα λόγω των αντιβαλλιστικών του δυνατοτήτων.

Οι προτεινόμενες περικοπές είναι επίσης δραστικές για το Γερμανικό Ναυτικό με απόσυρση 8 φρεγατών (Bremen class), 10 ταχέων σκαφών κατευθυνομένων βλημάτων (Gepard class) και άλλων βοηθητικών πλοίων σε βραχυ-μεσοπρόθεσμη βάση. Η μελέτη προτείνει επίσης την οριστική εγκατάλειψη ναυπήγησης της τέταρτης φρεγάτας αντιαεροπορικής άμυνας F125.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.