Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Aπαξιώνεται το Αμερικανικό σύστημα Aegis



Το διαμάντι του αμερικανικού Ναυτικού και η κολόνα της υπό ανάπτυξης νέας αντιπυραυλικής ασπίδας των Αμερικανών, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πρόκειται για το σύστημα Aegis, το οποίο σύμφωνα με ρεπορτάζ του διαδικτυακού περιοδικού «Navy Times», είναι στην χειρότερη κατάσταση από τότε που κατέστη υπηρεσιακό.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς του αμερικανικού Ναυτικού, σημαντικός αριθμός των συστημάτων βρίσκεται σε μη ικανοποιητική κατάσταση ύστερα από χρόνια κακής συντήρησης. Κατά τον ναύαρχο Τζον Χάρβεϊ, επικεφαλής της υπεύθυνης για την αξιολόγηση του ετοιμοπόλεμου των συστημάτων επιτροπής, η αποτελεσματικότητα του Aegis έχει μειωθεί, έχοντας πέσει θύμα της προσπάθειας των ναυάρχων να περικόψουν το λειτουργικό κόστος μειώνοντας τα πληρώματα, την εκπαίδευσή τους και τη συντήρηση.

Το πόρισμα που κατέθεσε η επιτροπή κατέδειξε ότι από τα οκτώ καταδρομικά που εξετάστηκαν μόνο δύο διαθέτουν Aegis το οποίο να βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Για την κατάσταση υπαίτια είναι η έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένου προσωπικού αλλά και το γραφειοκρατικό σύστημα του Ναυτικού, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προμήθειας ανταλλακτικών. Οι συντάκτες της επιτροπής επισημαίνουν, εξάλλου, ότι αυτή η κατάσταση τείνει να εκλάβει τα χαρακτηριστικά «κουλτούρας» όπου η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων γίνεται Κάτι το σύνηθες και πιθανόν να επεκτείνεται και σε άλλα υψηλής κρισιμότητας συστήματα του αμερικανικού ναυτικού στο σύνολο του.

Το πλέον περίεργο είναι ότι η αμέλεια ή/και αδιαφορία εκδηλώνεται για ένα σύστημα το οποίο αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αμερικανικού ναυτικού. Από τη στιγμή μάλιστα που η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την αντιβαλλιστική άμυνα σε ένα κατανεμημένο δίκτυο αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων που αρχικά θα εδράζεται σε ναυτικές πλατφόρμες που θα φέρουν το Aegis και το βλήμα SM-2, είναι αξιοπερίεργο το πως αυτή η κατάσταση ήταν μέχρι σήμερα ανεκτή.

Δεν αποκλείεται πάντως η έκθεση να οδηγήσει σε άμεσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ναυτικών μονάδων που φέρουν το Aegis διότι το κύριο ζητούμενο από το νέο αμερικανικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας είναι, προφανώς, η αξιοπιστία. Χωρίς αξιοπιστία, το πραγματικό αλλά και το ψυχολογικό αντίκτυπο των βαλλιστικών δυνατοτήτων των αντιπάλων των Αμερικανών (Ιράν, Βόρειος Κορέα) θα είναι σημαντικό και αναπόφευκτα θα επιβάλει περιορισμούς στις πολιτικές αλλά και τις στρατιωτικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.