Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο Πούτιν θέτει όρια για Καύκασο



Του Αχιλλεα Πατσουκα

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Eξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Τιφλίδα, κατά την οποία άσκησε κριτική στην απόφαση της Μόσχας να εγκαταστήσει βάσεις στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως τον πόλεμο τον Αύγουστο του 2008 δεν τον ξεκίνησε ούτε η Ρωσία ούτε η Νότια Οσετία, αλλά η Γεωργία, και ζήτησε εμμέσως από τις ΗΠΑ να μην μπλέκονται σε ξένα χωράφια.

Στον Ρώσο πρωθυπουργό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκιόργκι Μποκέρια, ο οποίος κατηγόρησε τόσο αυτόν όσο και ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο της Ρωσίας για κυνική πολιτική.

Στο μεταξύ, πονοκέφαλο έχουν δημιουργήσει στη ρωσική κυβέρνηση οι υπέρογκες δαπάνες που κατηγορείται πως έκανε ο υπουργός Αθλητισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Βιτάλι Μουτκό στη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Βανκούβερ. Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Σώματος, ο Ρώσος υπουργός χρέωσε 97 πρωινά γεύματα στη διάρκεια της 20ήμερης παραμονής του στο Βανκούβερ, ενώ ξόδεψε 1.400 δολάρια για κάθε διανυκτέρευση, τη στιγμή που το προβλεπόμενο ποσό άγγιζε τα 140, μια τιμή που προφανώς είχε μείνει από τη σοβιετική περίοδο.

Εκτός από την αποκάλυψη αυτή, η καρέκλα του κ. Μουτκό φαίνεται να τρίζει ύστερα και από μια δημοσκόπηση η οποία τον κατατάσσει ως τον δεύτερο πιο αντιδημοφιλή υπουργό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βεντόμοστι», που φιλοξενεί δήλωση πηγής του Κρεμλίνου, η αποπομπή του Μουτκό είναι θέμα χρόνου.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου και δεξί χέρι του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπό άλλες συνθήκες ο Μουτκό θα είχε ήδη αποπεμφθεί, η στενή φιλική του σχέση με τον Πούτιν ενδέχεται να τον διασώσει. Ερευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VTsIOM φέρνει τον Μουτκό μαζί με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Τατιάνα Γκολίκοβα στη δεύτερη θέση των αντιδημοφιλών υπουργών, με το 31% των ερωτηθέντων να αποδοκιμάζει το έργο τους.

Πρώτος στη λίστα είναι ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Αντρέι Φούρσενκο.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.