Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Μαραθώνιος» 3 χρόνων για δοκιμαστική βολή των S-300




Κωλυσιεργία τριών ετών για την εκτέλεση βολής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Πεδίο Βολής της Κρήτης προκαλεί εκνευρισμό στην Κύπρο.

Η ανακίνηση της ιστορίας και του παρασκηνίου για τη μετεγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο στην Ελλάδα και τον -επί της ουσίας- παροπλισμό τους στην Κρήτη ξεκίνησε μετά την πληροφορία που μετέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, ότι το ΓΕΕΘΑ κωλυσιεργεί επί τρία χρόνια στην εκτέλεση βολής με τους S-300.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε σε όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Σημειώματος που του έδωσαν αρμόδια στελέχη του ΓΕΕΘΑ, απ’ όπου προκύπτει ότι επί τρία χρόνια η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνειδητά να ενεργοποιήσει τους S-300 που πλήρωσε ο κυπριακός λαός και προβάλλοντας διάφορες ανίσχυρες δικαιολογίες καθυστερεί τη διενέργεια βολής στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.

Ο «μαραθώνιος» για να γίνει βολή από το σύστημα των S-300 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Πολεμική Αεροπορία αποδέχθηκε πρόταση της ρωσικής πλευράς για την αποστολή Ρώσων ειδικών τεχνικών για την εξέταση της λειτουργικής κατάστασης
των S-300 και την καταγραφή των απαιτήσεων για επιτυχή βολή.

Στο «ψυγείο»
Το τελευταίο σχέδιο σύμβασης βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2010 στο «ψυγείο» του ΓΕΑ με εντολή του ΓΕΕΘΑ και το σκεπτικό ότι τυχόν κίνηση της Αθήνας να κάνει βολή με τον ρωσικό πύραυλο στο ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής της Σούδας θα προκαλέσει περαιτέρω διπλωματικές αναταράξεις. Το ζητούμενο είναι εάν πρόκειται για εκτιμήσεις και φόβους που απορρέουν μόνο από τη στρατιωτική ηγεσία ή μήπως είναι ένα γενικότερο πολιτικο-διπλωματικό σχέδιο για οριστικό παροπλισμό των ιστορικής σημασίας πυραύλων S-300.

Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να είπε στους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς ότι το συγκεκριμένο θέμα και η τύχη των S-300 αφορά πρωτίστως την Κύπρο, διότι εκείνη τους πλήρωσε και η τοποθέτησή τους στην Κρήτη επιχειρησιακά εντάσσεται στην υπεράσπιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Επομένως η ενεργοποίησή τους αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με κατάλληλες κινήσεις από Λευκωσία και Αθήνα μπορεί να γίνει βολή των S-300 και ουσιαστικά να σηματοδοτηθεί η ενεργοποίησή τους, καθότι βοηθά και η συγκυρία της σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, που ανέκαθεν έβλεπε με ανησυχία την εγκατάσταση των S-300 στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Δ.Βερύκιος



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.