Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Νέα τραπεζική φούσκα έρχεται στις ΗΠΑ από τα φοιτητικά δάνεια


Ενώ η αμερικανική οικονομία κάνει αβέβαια βήματα προς την ανάπτυξη και την επανόρθωση των επιπτώσεων της ύφεσης, τα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια εξελίσσονται σε νέα πηγή ανησυχίας για τους οικονομολόγους.

Τον περασμένο Ιούνιο το ύψος του χρέους από τα φοιτητικά δάνεια ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτό από τις πιστωτικές κάρτες και ανέρχεται πλέον στα 829,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επενδυτές σημειώνουν στη Wall Street Journal ότι το χρέος από τα δάνεια –στη πλειονότητά του είναι από ομοσπονδιακούς πόρους– αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και απειλεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μέρος του προβλήματος τροφοδοτούν τα πολύ υψηλά δίδακτρα που φτάνουν μέχρι και 50.000 δολάρια το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για τα (πανάκριβα) βιβλία, τη στέγαση, τα προσωπικά έξοδα του φοιτητή.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα επιλέξουν την αποπληρωμή πρώτα του χρέους προς τις πιστωτικές κάρτες πριν το χρέος από τα εκπαιδευτικά δάνεια ενώ σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το χρέος θα καταφύγουν και στο δανεισμό. Πολλές τράπεζες μάλιστα χορηγούσαν σχεδόν ανεξέλεγκτα δάνεια σε ήδη υπερχρεωμένους φοιτητές ή απόφοιτους.

Έτσι, μετά την αποφοίτησή τους σε ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διογκούμενο, δυσβάσταχτο χρέος, αν υπολογιστούν τα χρεολύσια.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.