Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το 2011 ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ελλάδα- Ανατρέπονται παλαιότεροι ισχυρισμοί Παπανδρέου και Πάγκαλου για μή ύπαρξη υδρογονανθράκων




Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των εθνικών χωρικών και υδάτων από το 2011 προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης την Πέμπτη (24/06), μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

«Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει έρευνες. Μπορώ να σας πω όμως, ότι οι ενδείξεις – γιατί έτσι δουλεύει η πετρελαϊκή βιομηχανία – που έχουμε στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και πλήρη διαφάνεια, θα προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές για να ψάξουν για πετρέλαιο στη χώρα μας» είπε ο υφυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.
Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και προσέθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Τέλος, τόνισε ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.