Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών καθηκόντων προτείνει η Eurocopter


Την δημιουργία ενός στόλου ελικοπτέρων πολλαπλών καθηκόντων με βάση την οικογένεια Super Puma/Cougar θα προτείνει στην Ελλάδα η Eurocopter, για την κάλυψη των δεδομένων αναγκών, όταν εκκινήσει το σχετικό πρόγραμμα.

Η ευρωπαϊκή εταιρία κατανοώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας και την στενότητα χρηματοδότησης μεγάλων προγραμμάτων, αλλά και τις πιεστικές ανάγκες για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών υποχρεώσεων, θα προτείνει έναν στόλο ελικοπτέρων, που πέρα από τα καθήκοντα SAR/CSAR, αεροδιακομιδών, αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών, θα μπορούν επίσης να εκτελέσουν και αεροποπυρόσβεση.

Το «Fire Fighting System» που έχει πρόσφατα εξελίξει η Eurocopter είναι ένα σύστημα με αντλίες μεγάλης απόδοσης, εγκατεστημένες στο ελικόπτερο, που μπορούν να γεμίσουν σε λιγότερο από ένα λεπτό μια δεξαμενή νερού 4 τόνων, μέσω εύκαμπτου σωλήνα από μικρές υδάτινες επιφάνειες, με το ελικόπτερο σε αιώρηση. Στη συνέχεια το νερό (ή πυροσβεστικό υγρό με την ανάμιξή του με κατάλληλα πρόσθετα) μπορεί να ριχθεί στην εστία της φωτιάς με ελεγχόμενη διασπορά, που είναι και η αποτελεσματικότερη μέθοδος αεροπυρόσβεσης.

Έτσι υπάρχει σημαντική διαφορά από την μετατροπή ελικόπτερων σε πυροσβεστικά μέσω χρήσης εξωτερικού κάδου. Το σημαντικότερο βέβαια πλεονέκτημα της πρότασης είναι ότι τόσο οι αντλίες, σωλήνας και η δεξαμενή τύπου ασκού (που αναπτύσσεται μέσα στην καμπίνα) μπορούν να αποθηκευτούν στο σύνολό τους κάτω από το δάπεδο της καμπίνας, αφήνοντας τον χώρο ελεύθερο για άλλες χρήσης.

Η μετάπτωση από την μια διαμόρφωση στην άλλη μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ σε μη πυροσβεστική περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού μπορεί να αφαιρεθεί, εξαλείφοντας τις μικρές επιβαρύνσεις λόγω αυξημένου βάρους που προσθέτει στα ελικόπτερα το «Fire Fighting System». Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί από την γαλλική Securite Civile, ενώ Super Puma με τέτοιο εξοπλισμό έχουν πουληθεί και την Κίνα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.