Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα κοντά στο Ιράν



Μετά από έναν εκ νέου οργιασμό ανεπιβεβαίωτων αναφορών για επικείμενη ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κυκλοφορεί ένα διάγραμμα που δείχνει αμερικανικά αεροπλανοφόρα κοντά στα ύδατα του Ιράν.

Το διάγραμμα, που δημοσιεύθηκε από το Stratfor, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η ομάδα κρούσης - το USS Harry Truman S - έχει τοποθετηθεί στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, όχι μακριά από τα στενά του Ορμούζ, το οποίο οδηγεί στον Περσικό Κόλπο. Το αεροπλανοφόρο ενώθηκε με το USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Το διάγραμμα έχει ημερομηνία 23 Ιουνίου, 2010.


Οι αναφορές για μαζικές μετακινήσεις των ισραηλινών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων κυκλοφορούν πολύ έντονα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εδώ και βδομάδες. Στις 19 Ιουνίου, η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz αναφέρει ότι 12 αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία παρατηρήθηκαν να διακινούνται μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Λίγο αργότερα και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μέρος του στόλου επέστρεψε στη Μεσόγειο.

Σε μία αναφορά του Associated Press το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με "ανεπιβεβαίωτες" πληροφορίες από ισραηλινά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την επικράτειά της κατά την προετοιμασία για μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, και οι Σαουδάραβες αρνούνται τη συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το AP.

Ένα άρθρο των Gulf Daily News, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει απορριφθεί από δυτικούς παρατηρητές, δεν αναφέρθηκε σε σαουδική εμπλοκή αλλά ανέφερε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά των ιρανικών στόχων από την επικράτεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.

Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενισχύθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από τον του Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G8 στο Καναδά ότι οι ηγέτες του G8 "πιστεύουν απόλυτα» ότι το Ισραήλ θα επιθετεί πιθανώς στο Ιράν.

Ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέττα, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για την κατασκευή δύο πυρηνικών βομβών. Σε μια συνέντευξη του στο ABC, ο κ.Πανέττα είπε επίσης ότι πιστεύει πως η πρόσφατη έξαρση των διεθνών και αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν δεν πρόκειται να πείσει τη χώρα να αλλάξει πορεία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.