Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Λιτότητα" και στα εξοπλιστικά της Γερμανίας!


Δεδομένου των περιορισμών στα γερμανικά κρατικά ταμεία και λαμβάνοντας υπόψη τις αμυντικές ανάγκες της Γερμανίας, ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις περικοπές στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο εμπειρογνωμόνων, οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά, συμπεριλαμβανομένων της προμήθειας των μεταφορικών αεροσκαφών Α400Μ και επιθετικών ελικοπτέρων Tiger, όπως και η περικοπή μονάδων Eurofighter. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του υπό ανάπτυξη ανεπάνδρωτου εναέριου οχήματος "Talarion" να παγώσει. Συνολικά €9,3 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν. Το συνδικάτο IG Metall σε ανακοίνωσή του ήδη, έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες.

Το 23-σελίδων έγγραφο που είδε τη δημοσιότητα την Τετάρτη, δεν αναφέρερται σε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου αμύνης της χώρας. Το έγγραφο αποτελεί τη βάση για τις επερχόμενες συζητήσεις στο υπουργείο και το Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Άμυνας κ. Karl-Theodor zu Guttenberg, κρατεί το δικαίωμα της τροποποίησης ή της προσθήκης, πάνω στον σχετικό κατάλογο.

Τα αιτήματα των εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνουν την άμεση απόσυρση των 15 μεταφορικών αεροπλάνων Transall, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε επιχειρηαική λειτουργία από τη δεκαετία του 1960. Μέρος της παραγγελίας του A400M θα ακυρωθεί. Μέχρι στιγμής, η σχεδιαζόμενη προμήθεια είναι 60 μονάδες.

Αντί των προβλεπόμενων 122 ελικοπτέρων τύπου NH-90 θα αγοραστούν 80 μονάδες. Αντί των 80 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Tiger θα αγοραστούν 40 μονάδες. Τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα, το ένα με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, είναι λόγω των πολύ μεγάλων μαζικών καθυστερήσεων εδώ και καιρό υπό ανοιχτή αμφισβήτηση. Σύντομα αναμένται η μείωση του στόλου των 185 μαχητικών Tornado σε 85 μονάδες.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να μην αγοραστούν 37 μαχητικά Eurofighter.

Το πολεμικό ναυτικό, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, προβλέπεται να αποσύρει οκτώ φρεγάτες, δέκα ταχύπλοα και 21 ελικόπτερα τύπου Sea King. Αντί για τέσσερις, θα προμηθευτεί μόνο τρεις νέες φρεγάτες κλάσης F125. Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, πρότειναν την ακύρωση του προγράμματος Talarion της EADS. Το αμφιλεγόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Mead, δεν ακυρώνεται, αλλά θα αγοραστεί σε μικρότερες ποσότητες.

Οι προτάσεις που έρχονται όπως δεν αποτελούν έκπληξη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία αποφάσισε στις αρχές του Ιουνίου, σε κλειστή συνεδρίασή της, τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού έως το 2014 κατά 8,3 δις ευρώ. Ο κ.Guttenberg πέρασε σήμερα στη δημιουργία μοντέλων με τα οποία θα μπορύσαν να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις των στρατιωτικών. Πολλές φορές έχει αναφερθεί δημόσια ότι όλα τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Στην επερχόμενη αποφάση, δεν πρέπει να υπάρξει «ταμπού».

Το εργατικό συνδικάτο της IG Metall αντέδρασε οργισμένα με τα σχέδια μείωσης. "Με την εγκατάλειψη της υλοποίησης του προγράμματος Talarion, ο υπουργός Άμυνας κ.Guttenberg είναι ο νεκροθάφτης της στρατιωτικής αεροπορικής βιομηχανίας στη Γερμανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου στην EADS, κ Bernhard Stiedl.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.