Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ υπονομεύει την συμφωνία της Πράγας για μείωση των πυρηνικών


Η ρωσική Δούμα (Βουλή) είναι έτοιμη να επικυρώσει τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη δραστική μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, την οποία υπέγραψαν στην Πράγα, στις 8 Απρίλη, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής για διεθνή θέματα της Δούμας, Κονσταντίν Κοσατσόφ, «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί έως ότου μας γίνει ξεκάθαρο τι συμβαίνει στο αμερικανικό κοινοβούλιο».


Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα κατέθεσε τη συμφωνία της Πράγας στη Βουλή στις 13 Μαΐου και ο Μεντβέντεφ 15 μέρες αργότερα, 28 Μαΐου, οι Ρώσοι βουλευτές είναι έτοιμοι, οι αμερικανοί συνάδελφοί τους όχι.

Κατά τη γνώμη του διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ-Καναδά, Σεργκέι Ρογκόφ, οι πιθανότητες επικύρωσης της συμφωνίας στην αμερικανική Βουλή «έχουν μειωθεί σημαντικά».

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές απαιτούν από τον Ομπάμα να τους επισυνάψει τα πρωτόκολλα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, που προηγήθηκαν της υπογραφής, για να ελέγξουν μήπως η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε μυστικές υποσχέσεις στους Ρώσους ότι δεν θα εγκαταστήσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια καθαρά ψυχροπολεμική τακτική των πιο σκοτεινών κύκλων της Ουάσιγκτον, οι οποίοι, εξ αρχής, δεν αποδέχτηκαν την πολιτική της «επαναφόρτισης» των αμερικανορωσικών σχέσεων που διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ισως για αυτό τον σκοπό «φούσκωσαν» κάποιοι σε υπέρμετρο βαθμό το «σκάνδαλο κατασκοπείας» εξηγεί ο Ρογκόφ.

Γίνεται μια σαφής και χονδροκομμένη προσπάθεια να πληγούν τα όποια βήματα προσέγγισης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.